Вплив синтетичних естрогенів у продуктах харчування на систему детоксикації тварин різного віку

Автор(и)

  • T. Y. Lykholat Oles Honchar Dnipro National University , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  • O. M. Marenkov Oles Honchar Dnipro National University , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  • K. V. Yashchenko Oles Honchar Dnipro National University , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  • E. S. Shaldyna Oles Honchar Dnipro National University , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  • O. A. Lykholat Університет митної справи та фінансів image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.02.022

Ключові слова:

антиоксидантна система (АОС), перекисне окиснення ліпідів (ПОЛ), аліментарний вплив екзогенних естроген-подібних сполук, вікові фізіологічні стани, досліди in vivo та in vitro, печінка, нирки.

Анотація

У роботі досліджений аліментарний вплив синтетичних естрогенів на стан перекисного окиснення ліпідів та загальної антиоксидантної активності у тварин різного віку у дослідах in vivo та in vitro. При аналізі даних, отриманих у ході впливу аліментарного навантаження екзогенними естрогенами, в нирках та печінці встановлено посилення пероксидації ліпідів, ступінь якого  перевищував  активацію антиоксидантної системи. У самиць у пубертаті  реакція прооксидантної системи перевищувала силу відповіді в органах статевозрілих тварин. Можна припустити, що подібні зсуви в подальшому можуть стати тригером зниження потенціалу компенсаторних механізмів, зокрема адаптації, що є важливою патогенетичною ланкою розвитку хвороб органів виділення та детоксикації. Експозиція синтетичних естрогенів in vitro спричиняла редукцію процесів ПОЛ у тканинах самиць у пубертантному періоді та статевозрілих щурів шляхом активації антиокисної системи за рахунок збільшення тіолових груп і агоністичних ефектів на ензими. Порушення чутливої рівноваги між вільними радикалами і антиоксидантами може призводити до пошкодження клітин, що свідчить про існування конкретних вікових фізіологічних станів, які визначають високу чутливість до екзогенних естроген-подібних сполук.

Посилання

Skliarov, O. Ia., Fartushok, N. V. & Bondarchuk, T. I. (2015). Biolohichna khimiia [Biological chemistry]. Ternopil: TDMU [in Ukrainian].

Lykholat, O. A., Grigoryuk, I. P. & Lykholat, T. Y. (2016). Metabolic effects of alimentary estrogen in different age animals. Annals of Agrarian Science, 14 (4), 335-339.

https://doi.org/10.1016/j.aasci.2016.09.012

Yermishev, O., Lykholat, T. & Lykholat, O. (2017). Effect of alimentary synthetic estrogen on cell compensatory mechanisms in rats of different ages. Biologia, 63 (2), 152-159.

https://doi.org/10.6001/biologija.v63i2.3526

Mytsyk, L. P. & Lykholat, Y. V. Dernovyi pokryv tekhnohennykh terytorii [Darny cover of man-made territories]. Dnipropetrovsk: DDU, 1997 [in Ukrainian].

Lykholat, Yu.V. & Hryhoryuk I.P. (2005). Vykorystannya dernoutvoryuyuchykh trav dlya diahnostyky rivnya zabrudnennya navkolyshn'oho seredovyshcha vazhkymy metalamy [Use of turf herb for the diagnosis of environmental pollution by heavy metals]. Dopovidi Natsional'noyi akademiyi nauk Ukrayiny, 8, 196-200 (in Ukrainian).

Chen, Y., Yu, C., Lee, T, Goh, K., Chu, K., Wang, P., Ismail, W., Shih, C. & Chiang, Y. (2017). Biochemical mechanisms and catabolic eizymes Involved in bacterial estrogen degradation pathways. Cell Chem Biol., 22;24:6, 712-724.

https://doi.org/10.1016/j.chembiol.2017.05.012

Council Directive 2010/63/EU of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes (2010). Official Journal of the European Communities, L 276, 33 - 79.

Korobeinykova, E. N. (1989). Modyfykatsyia metoda opredelenyia TBK-aktyvnыkh produktov [Modification of the method for determination of TBA-active products]. Lab.delo, 7, 8 - 9.

Klebanov, H. Y., Babenkova, Y. V. & Teselkyn, Iu. O. (1988). Otsenka antyokyslytelnoi aktyvnosty plazmy krovy s prymenenyem zheltochnykh lypoproteydov [Evaluation of antioxidant activity of blood plasma with the use of yolk lipoproteins]. Lab. delo, 5, 59 - 62.

Lapach, S. N., Chubenko, A. V. & Babych P. N. (2000). Statystycheskye metodы v medyko-byolohycheskykh yssledovanyiakh s yspolzovanyem Excel [Statistical methods in biomedical research using Excel]. K.: Moryon (in Ukrainian).

Lykholat, T. Lykholat, O. &Antonyuk, S. (2016). Immunohistochemical and biochemical analysis of mammary gland tumours of different age patients. Cytology & Genetic, 50 (1), 32-41.

https://doi.org/10.3103/S0095452716010072

Lauber, S. N. & Gooderham N. J. (2011). The cooked meat-derived mammary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine promotes invasive behaviour of breast cancer cells. Toxicology, 11, 279 (1-3), 139 -145.

https://doi.org/10.1016/j.tox.2010.10.004

Priyanka H. P., Krishnan H. C., Singh R. V., Hima L. & Thyagarajan S. (2013). Estrogen modulates in vitro T cell responses in a concentration- and receptor-dependent manner: effects on intracellular molecular targets and antioxidant enzymes. Mol. Immunol. 56 (4), 328 - 339.

https://doi.org/10.1016/j.molimm.2013.05.226

Pandey, A., Kurup A., Shrivastava, A., Radhi, S., Nguyen, D. D. & Arents, C. (2012). Cancer testes antigens in breast cancer: biological role, regulation, and therapeutic applicability. Int. Rev. Immunol, 5, 302 -320.

https://doi.org/10.3109/08830185.2012.723511

Завантаження

Опубліковано

2018-05-14

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва