Нові види ферментованої продукції з баклажана

Автор(и)

  • He. Shabetya Institute of Vegetable and Melonics of the National Academy of Sciences of Ukraine , Інститут овочівництва і баштанництва НААН України
  • Ev. Zinchenko Institute of Vegetable and Melonics of the National Academy of Sciences of Ukraine , Інститут овочівництва і баштанництва НААН України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.04.012

Анотація

Наведено результати досліджень, щодо розроблення експериментальних рецептур на нові види ферментованої продукції з плодів баклажана високими смаковими властивостями, що мають підвищену біологічну цінність за рахунок додавання грибів та обсмажених овочів. щоб розширити існуючий асортимент солоно-квашеної продукції на вітчизняному ринку. Науково-дослідна робота проводилась на базі Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Експериментальні варіанти рецептур ферментованої продукції були виготовлені з сорту Прем’єр, селекції Інституту овочівництва і баштанництва НААН України. Відпрацьовані параметри оптимальних умов ферментації при створенні нових видів солоно-квашеної продукції, які позитивно впливали на якість ферментованої продукції. Одержано патенти на корисну модель та розроблена нормативно-технічна документація на нові види ферментованої продукції з плодів баклажана. Економічний ефект при виробництві ферментованого продукції з плодів баклажана з доданням грибів, цибулі та моркви досягається зниженням собівартості за рахунок використання овочів. При цьому зростає ціна реалізації готового продукту за рахунок високих смакових якостей.

Ключові слова: плоди баклажана, ферментація, органолептична оцінка, солоні, солоно-мариновані, готова продукція

Посилання

Borysov V. A., Lytvynov S.S., Romanova A. V. (2003). Kachestvo y lezhkost ovoshchei. Moskva, Russia, 625.

Meherdychev, E. Ya. (2003). Tekhnolohycheskye trebovanyia k sortam ovoshchnikh y plodovikh kultur, prednaznachennim dlia razlychnikh vydov konservyrovanyia. Moskva, Russia, 9-11.

Brezhnev, D. D. (1979). Ovoshchevodstvo v zonakh konservnoi promishlennosty. Moskva, Russia, 271.

Hysh, R.A. (2001). Novie netradytsyonnie rastenyia y perspektyvi ykh yspolzovanyia materyaly Vserossyiskoho nauchno-yssledovatelskoho ynstytuta ovoshchevodstva – fylyala FHBNU FNTsO. Moskva, Russia, 208-211.

Kalt W., Kushad M. M. (2000). The role of oxidative stress and anti-oxidants in plant and human health: introduction to the Colloquium [Horticultural Science (HORTSCI)]. Czech Republic, 35.

Domaretskyi V. A. ed. (2010). Zahalni tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv [Zahalni tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv]. Kyev, Ukraina, 814.

Thornton, F.J. (1996) Healing in the gastrointestinal tract [Healing in the gastrointestinal tract]. Gastroenterology Clin, 25 (4), 717.

Rozanova L. Y., Marutyna S. P., Veseler Z. Y. (1990). Hermetycheskaia obrabotka konservov yz kvashenyi [Hermetycheskaia obrabotka konservov yz kvashenyi]. Pyshchevaia promishlennost, 11, 50.

Yvanova E. Y. ed. (1991). Tekhnolohyia kvashenyia kapusti [Tekhnolohyia kvashenyia kapusti]. Astrakhan, Russia, 2.

Zhuk Yu. T., Zhuk V. A. (1988). Rezervi povishenyia kachestva soleno-kvashenoi produktsyy [Rezervi povishenyia kachestva soleno-kvashenoi produktsyy]. Pyshchevaia promishlennost, 6, 58-59.

Barabash O. Yu., Shram O. D., Hutyria S. T. (2003). Stolovi koreneplody: porady, yak zibraty vysokyi urozhai koreneplodiv, retsepty konservuvannia, solinnia ta pryhotuvannia strav [Stolovi koreneplody: porady, yak zibraty vysokyi urozhai koreneplodiv, retsepty konservuvannia, solinnia ta pryhotuvannia strav]. Kyev, Ukraina, 88.

Barabash O. Yu., Khareba V. V., Hutyria S. T. (2001). Pomidor: porady, yak zberihaty vysokyi urozhai plodiv, retsepty konservuvannia, solinnia ta pryhotuvannia strav [Pomidor: porady, yak zberihaty vysokyi urozhai plodiv, retsepty konservuvannia, solinnia ta pryhotuvannia strav]. Kyev, Ukraina, 62.

Barabash O. Yu., Shram O. D., Hutyria S. T. (2002). Tsybulynni ovochevi kultury: porady, yak zibraty vysokyi urozhai tsybuli ta chasnyku, retsepty konservuvannia, solinnia i pryhotuvannia strav [Tsybulynni ovochevi kultury: porady, yak zibraty vysokyi urozhai tsybuli ta chasnyku, retsepty konservuvannia, solinnia i pryhotuvannia strav]. Kyev, Ukraina, 87.

Malskyi A.N. (1976). Protsess obzharyvanyia ovoshchei y avtomatyzatsyia obzharochnikh pechei [Protsess obzharyvanyia ovoshchei y avtomatyzatsyia obzharochnikh pechei]. Pyshchevaia promishlennost, 160.

Malskyi A. N., Yzotov A. K. (1978). Ovoshchnie zakusochnie konservy [Ovoshchnie zakusochnie konservy]. Pyshchevaia promishlennost, 229.

DSTU 2660-94 (1994). Baklazhany svizhi. Tekhnichni umovy [Baklazhany svizhi. Tekhnichni umovy]. Kyev, Ukraina, 10.

HOST 8756-79 (1986). Produkti pyshchevie konservyrovannie. Metodi opredelenyia orhanoleptycheskykh pokazatelei, massi netto yly obema y massovoi doly sostavnikh chastei [Produkti pyshchevie konservyrovannie. Metodi opredelenyia orhanoleptycheskykh pokazatelei, massi netto yly obema y massovoi doly sostavnikh chastei]. Moskva, Russia, 8.

Harkavyi V.K. ed. (2004). Matematychna statystyka [Navchalnyi posibnyk]. Kyev, Ukraina, 384.

Завантаження

Опубліковано

2018-09-14

Номер

Розділ

Агрономія