Структура інтегрованої системи менеджменту якості продукції м’ясопереробних підприємств

Автор(и)

  • L. Bal’-Prylypko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • M. Nikolayenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.007

Анотація

Проаналізовано тенденції розвитку вітчизняного ринку м’ясопродуктів. Визначено, що успішна та стабільна робота підприємства на вітчизняному та світових ринках продовольства має бути побудована на принципах тотального менеджменту якості. Названі десять категорій вимог, що підлягають дотриманню при її реалізації: лідерство вищого керівництва, аналіз діяльності та порядку управління процесами, розвиток людських ресурсів, стратегічне планування, стратегічне інформування, врахування інтересів споживача, задоволення інтересів працівників, забезпечення якості виробленої продукції, удосконалення стилю діяльності, покращення результатів господарювання, зменшення екологічного навантаження на оточуюче природне середовище. Показано, що розширення об’єму випуску продукції підприємства, у тому числі його вихід на міжнародні ринки продовольства, потребує дотримання вимог міжнародних стандартів якості і безпечності продукції, випущеної в структурі функціонування на підприємстві інтегрованої системи менеджменту побудованої на врахуванні вимог норм захисту умов праці його робітників та постійного зменшення рівня екологічного навантаження на оточуюче середовище. Названі стандарти що мають бути покладеними у основу системи управління діяльністю м’ясопереробного підприємства і визначені основні переваги від впровадження інтегрованих систем менеджменту якості та безпечності його продукції.

Ключові слова: м’ясна продукція, якість, безпечність, стандарт, інтегрована система управління якістю

Посилання

Basic texts on food hygiene. Third edition. Codex Alimentarius Commission, Joint FAO/WHO Food Standards Programme, FAO, Rome Italy 2003

Implementing an Integrated Quality Management System. Available at: http://asq.org/qic/display-item/index.html?item=13808

What is an Integrated Quality System? Available at: http://integrated-standards.com/articles/what-is-integrated-management-system/

Integrated management systems (In Ukrainian). Available at: http://p-for.com/book_214_glava_41_7.5._%D0%86ntegrovan%D1 %96_sistemi_men.html

Bal’-Prylypko L.V., Nikolayenko M.S. Patent of Ukraine for useful model # 76591 “The algorithm of evaluation of grade of importance of risks of environmental nature at meat-processing enterprises” (In Ukrainian). Declared 11.12.2017, published 05.02.2018

Nikolayenko M.S. Identification of potentially hazardous factors in producing of meat canned products at the enterprise of «Pyriatinskii delikates» (in Ukrainian). Prodovol’cha industriia APK. 2017. # 3. P. 6-11

Завантаження

Опубліковано

2018-12-29

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія