Значення екологічної статусметрії у селекції овочевої рослини виду Васильки справжні (Ocimum basilicum)

Автор(и)

  • O. V. Khareba Institute of Vegetable and Melons growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • O. M. Mogilnay Institute of Vegetable and Melons growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • T. K. Horova Institute of Vegetable and Melons growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • O. V. Pozniak Institute of Vegetable and Melons growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • S.M. Kormosh Institute of Vegetable and Melons growing of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.017

Ключові слова:

селекція, васильки справжні, урожайність, мінливість, морфологічні ознаки, біохімічний склад

Анотація

У статті висвітлені елементи статусметрії (урожайності, морфології, адаптивності ознак, вмісту біохімічних речовин) щодо визначення сортових ознак статі сорту Рутан за десятирічний період виду Васильки справжні. Визначено реакцію ознак на метеорологічні умови та встановлені форми для ведення селекції і насінництва. Встановлено господарський оздоровчо-профілактичний потенціал Васильки справжні та мінливість за вмістом біохімічних речовин у зелених свіжих рослинах.

Посилання

Barabash, O.Yu., Gutyria, S.T. Green and perennial vegetables. (1997). Кyiv: Agrarna nauka, 1997. p 52 (in Ukrainian).

Ulianych, O.I. Green and spice vegetables. (2004). Кyiv: Dija, 2004. pp. 55–56 (in Ukrainian).

Vavilov, N.I. Botanico-geographical bases of selection. (1935). Moskva– Leningrad: Selhozgiz, 1935, T. I, p. 10-45 (in Russian).

Minarchenko, V.M., Tymchenko, I.A. Atlas of medicinal plants of Ukraine (chronology, resources and protection). (2002). Кyiv: Fitosociotsentr, 2002. p 172 (in Ukrainian).

Vavilov, N.I. Breeding as a science. Selected Works, 1960, T. II, p. 520 (in Russian).

Gorova, T.K., Sagaydachna, L.V. et al. (199). History and development of the breeding of minor crops. Scientific papers in vegetable melon growing. To the 50th anniversary of the In-stitute. Kharkiv, 1997. Т I. pp. 31–38 (in Ukrainian).

Grin, V.P., Kuznetsova, S.V. (1991). Rare vegetable and spicy crops. Кyiv: Urozhay, 1991. pp. 59–62 (in Russian).

Bondarenko, G.L., Yakovenko, K.I. (2001). Methods of research in vegetable and melon farming. Kharkiv: Osnova, 2001. p. 369 (in Ukrainian).

Ulianych, O.I., Vasylenko, O.V. et al. (2013). Agro-ecological bases of cultivation of coriander of sowing and basil. Kyiv: SIK HRUP Ukraina, 2013. p. 227 (in Ukrainian).

Gorova, T.K., Yakovenko, K.I. (2001). Modern methods of vegetable and melon breeding. Kharkiv: Institute of Vegetables and Melons UAAS, 2001. pp. 465–500 (in Ukrainian).

Vavilov, N.I. The doctrine of the origin of cultivated plants after Darwin. Selected Works, 1965, T. V, pp.233–255 (in Russian).

Methodology of examination of varieties for marking, homogeneity and stability (VOC) (vegetables and spicy aromatic and flavor types). State Service for the Protection of Variety Rights. Ukrainian Institute of Plant Varieties Examination Official Bulletin Part 2, no. 3. Protection of rights to plant varieties. Kyiv: Feniks, 2011. pp. 129–137, pp. 138–145, pp. 146–156, pp. 157–165 (in Ukrainian).

Gromyko, G.L. (1981). Statistics. Мoscow: Мoscowskiy universitet, 1981. p 408 (in Russian).

Sinyakov, A.F., Schukina, S.A. Spicy flavors in your garden. Potatoes and vegetables, 1991, T. 6, pp. 26–27 (in Russian).

Schadilov, E. (2003). We are treat with vegetables. SPb.: Piter, 2003. p. 256 (in Russian).

Formazyuk, V.I. (2003). Encyclopedia of edible medicinal plants. Kyiv: Izd-vo A.S.K., 2003. p. 792 (in Russian).

Ohremenko, O.R. (2004). Aromatherapy: Non-Verbal Effects. Kyiv: Himdzhest, 2004. p. 105 (in Russian).

Juliani, Н.R., Simon, J.E. Antioxidant activity of basil. Trends in new crops and new uses. ASHS Press, 2001, pp. 575–579.

Morales, M.R. Simon, J.E. New basil selections with compact inflores¬cences for the ornamental market. Progress in new crops. ASHS Press, 2002, pp. 543–546.

Simon, J.E. Quinn, J. et al. Basil: a source of essential oils. Advances in new crops. Timber Press, 2003, pp. 484–489.

Charles, D.J., Simon, J.E. et al. Essential oil constituents of Ocimum micranthum Willd. J. Agric. Food Chem, 2003, no. 38, pp. 120–122.

Ieresk, H.O., Voitsekhivska, L.U. et al. Essential oils of spice-aromatic plants in the production of sausage products. Bulletin of Agrarian Science, 2000, no. 4, pp. 7–10 (in Ukrainian).

Stiks, V.V., Veygershtorfer, U. (2001). In the realm of smells: essential oils and their effects. Moscow: Naveus, 2001. p. 130 (in Russian).

Bilenko, V.H. (2010). Growing medicinal plants and using them in medicine and veterinary practice. Kyiv: Aristei, 2010. p. 304 (in Ukrainian).

Lavrenkova, G.V. (2001). Herbs that give health. Donetsk: Donechchina, 2001. pp. 59–62 (in Russian).

Ivanova, K.V. Intraspecific classification of the garden basil (Ocimum basilicum L.). Collection of scientific works on applied botany, genetics and selection. Research Institute of Plant Growing, 1990, T. 2, pp. 41–49 (in Russian).

Завантаження

Опубліковано

2018-12-29

Номер

Розділ

Агрономія