Ефективність застосування різних строків сівби для цикорію салатного
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.020Ключові слова:
салат цикорний, вітлуф, маса, строк, урожайністьАнотація
Одним із основних елементів технології вирощування цикорію салатного є строк сівби., що дозволяє без мінімальних затрат підвищити урожайність. Строк сівби цикорію салатного обумовлюються біологічними властивостями: проростанням насіння за невисоких температур ґрунту та стійкістю молодих рослин до весняних заморозків. Мета. Польові, статистичні, розрахунково-аналітичні методи досліджень.Виявити оптимальний строк сівби цикорію салатного, що забезпечить найбільший вихід стандартних коренеплодів для вигонки в умовах Правобережного Лісостепу України. Методика досліджень. Вивчали вплив строків сівби на урожайність цикорію салатного. Дослідження проводили упродовж 2014–2017 рр. на дослідному полі Уманського національного університету садівництва. Досліджували три строки сівби − I декада травня, ІІ декада травня та ІІІ декада травня. Загальна площа дослідної ділянки 15 м2, повторність досліду – чотириразова. Як об’єкт досліджень було обрано сорт Цезар. Схема сівби 45х10 см. Фенологічні спостереження, біометричні і фізіолого-біохімічні дослідження проводили за методиками Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка, Мойсейченка В. Ф. Результати. Встановлено, що у цикорію салатного маса товарних коренеплодів у технічній стиглості та урожайність були вищими за ранньовесняного строку сівби 10 травня. За пізньовесняної сівби 30 травня спостерігалася найменша маса і урожайність коренеплодів цикорію салатного. Масові сходи (75 %) за усіх строків сівби з’явились через місяць. Повні сходи відзначені в червні,і були відмічені за посіву 10 травня – 7–10 липня, за посіву 20 травня – 19–20 липня, 30 травня – 25–28 липня. Встановлено, що за сівби 10 та 20 травня отримано більше рослин на одиниці площі. За різних строків викопування коренеплодів, кількість листків і маса коренеплоду була майже однаковою, тому вони були найбільші за раннього строку сівби і пізнього терміну викопування. Порівнюючи між собою строки сівби та викопування коренеплодів цикорію салатного, встановлено, що на врожайність коренеплодів більше всього впливає тривалість вегетаційного періоду першого року життя. Отже, за сівби цикорію салатного 20 травня, тривалість вегетаційного періоду рослин скоротилась на 10 діб і відповідно зменшилася маса одного коренеплоду на 6–8 г і цілої рослини на 12–25 г у порівнянні з контролем. Найвищий коефіцієнт коренеплодів більш придатних для вигонки качанчиків, отримано у варіантах з тривалим вегетаційним періодом 140–150 діб. Якісна характеристика коренеплодів цикорію салатного показує, що вміст сухої речовини і цукрів у коренеплодах салату цикорного вітлуф за пізніх строків збирання вищий, ніж за ранніх. На вміст вітаміну "С" строки сівби та збирання, значного впливу не мали. Висновки. Встановлено, що у Правобережному Лісостепу України строк сівби і збирання продукції цикорію салатного, змінюючи тривалість вегетації рослин, значно впливає на врожайність і вихід стандартних коренеплодів, а також має незначний вплив на біохімічні показників якості коренеплодів.
Ключові слова: салат цикорний, вітлуф, маса, строк, урожайністьПосилання
Bais, H.P., Ravishankar, G.A.(2001) Cichorium intybus L—cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future prospects. J. Sci. Food. Agric. 18. 2001. P. 467–484 (in English). https://doi.org/10.1002/jsfa.817
Barabash O. Ju. (1990) Osoblyvosti vyroshhuvannja ovochevyh kul'tur u zahidnyh regionah Ukrai'ny: dovidnyk po ovochivnyctvu. K.: Urozhaj. 1990. S. 168–173 (inUkrainian).
Bolotskyh A. S. (1990) Tehnologychesnye procesy vozdelivanyja ovoshhnyh kul'tur: ucheb. posobye. H. 1990. 370 s (in Russian).
Bondarenko G. L.(2001) Metodyka doslidnoi' spravy v ovochivnyctvi i bashtannyctvi. H.: Osnova. 2001. 370 s. (in Ukrainian).
Vyl'chuk V. A.(1969) Proyzvodstenno-tehnologycheskaja ocenka kornevogo cykoryja. Konservnaja y ovoshhnaja promыshlenost'. M. 1969. 48s. (inRussian).
V'jutanova O. M., Poljanyna T. Ju.(2008) Kornevoj cykoryj – cennaja kul'tura. Kartofel' y ovoshhy. 2008. №7. S. 24–25 (in Russian).
Dospehov B. A.(1958) Metodyka polevogo opita: uchebnyk. Yzd. 5-e. M.: Agropromyzdat. 1985. 352 s. (in Russian).
Corey K. A., Marchant D. J., Whitney L. F. (1990) Witloof chicory: A new vegetable crop in the United States. In:J. Jenick and J. E. Simon (eds) Advances in new crop. Timber Press. Portlend OR. 1990. P. 414-418 (inEnglish).
Mykolajko V. P. (2016) Osoblyvosti rostu ta rozvytku nasinnykiv roslyn cykoriju koreneplidnogo zalezhno vid agrotehnologichnyh umov vyroshhuvannja nasinnja. Zbirnyk naukovyh prac' PDATU. Kam’janec'-Podil's'kyj: PDATU. 2016. Vyp. 24. Ch. 1: Sil's'kogospodars'ki nauky. S. 151–158. (in Ukrainian).
Moysejchenko V. F. (1996) Osnovi nauchnih yssledovanyj v agronomyy. M.: Kolos. 1996. 336 s. (in Russian).
Rubatzky, V. E., Yamaguchi M. Y. (1997) Witloof chicory. In: World Vegetables-Principles, Production, and Nutritive Values, Champan and Hall, NY. 1997. P. 351–354 (in English).
Tkach O. V. (2012) Cykorij i osoblyvosti jogo vyroshhuvannja. Naukovi praci Instytut bioenergetychnyh kul'tur i cukrovyh burjakiv: zb. naukovyh prac'. – K.: FOP Korzun D. Ju. 2012. Vyp. 15. S. 343–348 (in Ukrainian).
Ulianych O. I., Schetyna S. V., Slobodianyk G. Ya., Ternavskyi A.G., Kuhniuk O.V., Didenko I.A. (2018) Ecological Status of Soils and Vegetable Products in Cherkasy Region.Ukrainian Journal of Ecology, 2018. 8(3). 10-19. DOI: 10.15421/2018_317. (Web of Seinse).(inEnglish).
Uljanych O. I., Didenko I. A., Kuhnjuk O. V., Prudkyj R. I. (2018) Urozhajnist' i jakist' shpynatu i selery zalezhno vid formy gidrogelju. Zbirnyk naukovyh prac' Umans'kogo nacional'nogo universytetu sadivnyctva / Redkol.: O.O. Nepochatenko (vidp. red.) ta in. Kyi'v : Vydavnyctvo „Osnova”, 2018. Vyp. 93 Ch. 1 : Sil's'kogospodars'ki nauky. https://doi.org/10.31395/2415-8240-2018-93-1-209-221 (in Ukrainian).
Uljanych O. I., Soroka L. V., Vojevoda L. I.(2018) Salat cykornyj vitluf v Ukrai'ni. Science and Education a New Dimension. Natural and Technical Sciences, VI(21), Issue: 179, 2018 Sept. https://doi.org/10.31174/SEND-NT2018-179VI21-02. S. 10–13. (in Ukrainian).
Uljanych O. I., Vojevoda L. I.(2018) Adaptyvna zdatnist' sortiv salatu cykornogo vitluf v umovah Pravoberezhnogo Lisostepu Ukrai'ny. Zbirnyk naukovyh prac' Umans'kogo nacional'nogo universytetu sadivnyctva / Redkol.: O.O. Nepochatenko (vidp. red.) ta in. Kyi'v : Vydavnyctvo „Osnova”, 2018. Vyp. 93 Ch. 1 : Sil's'kogospodars'ki nauky. https://doi.org/10.31395/2415-8240-2018-93-1-118-126 (in Ukrainian).
Usyk G. E., Barabash O. Ju. (1988) Oovchivnyctvo. K.: Vyshha shkola, 1988. 269 s. (in Ukrainian).
UNECE Standard FFV–38 concerning the marketing and commercial quality control of Chicory [Elektronnyj resurs] / Rezhym dostupu:
https://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/standard/standard/fresh/FFV-Std/English/38 _Chicory.pdf.(in English)
Herregods M.(1971)The effect of some factors on witloof during storage. Acta Hort. 1971. 20:36–42. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1971.20.5(in English).
Fedorov A. V., Kochetkova T. A. Vlyjanye srokov poseva na urozhajnost' korneplodov y kochanchykov cykornogo salata vitluf. Materyali vserossyjskoj nauchno-praktycheskoj konferencyy v ramkah HH Jubylejnoj specyalyzyrovanoj vistavky «Agro-Kompleks-2010» (2–4 marta 2010 g.). Chast' I. Ufa: Bashkyrskyj GAU, 2010. S. 175-177 (in Russian).
Jakovenko K. I. Ovochivnyctvo Ukrai'ny na porozi HHI stolittja. Visnyk agrarnoi' nauky. 2000. № 8. S. 21–22 (in Ukrainian).
Jacenko A. A., Kornyenko A. V., Zhuzhzhalova T. P. Cykoryj korneplodnsij. Voronezh: VNYYSS. 2002. 135c. (in Russian).
Jacenko A. O. Cykorij koreneplidnyj: Biologija, selekcija, vyrobnyctvo i pererobka koreneplodiv: Navchal'nyj posibnyk. Uman': FICB UAAN. 2003. 161 s. (in Ukrainian).
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).