Дія різних доз бензилпеніціліну натрієвої солі у молоці на закваску стрептосану

Автор(и)

  • A. Н. Vovkohon Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.021

Ключові слова:

антибіотики, Streptococcus salivarius thermophilus, Enterococcus faecium, закваска, стрептосан, органолептичні показники кисломолочного напою, молоко

Анотація

Кисломолочні харчові продукти в нашій державі мають значний попит серед населення. Їх споживають різні вікові групи людей. Крім унікальних смакових якостей кисломолочні продути є джерелом ряду біологічно активних сполук. Основною сировиною для виготовлення даних харчових продуктів є молоко корів. Внаслідок ряду причин у сировину потрапляють різні антимікробні препарати. Серед антимікробних препаратів часто у молоці знаходиться пеніцилін, який міститься у антимаститних засобах. Наявність антибіотику у молоці негативно впливає на мікроорганізми заквасок для кисломолочних продуктів у тому числі і стрептосану. Таким чином, задачею експериментів було встановлення дії різних доз бензилпеніціліну натрієвої солі у молоці на можливість мікроорганізмів закваски стрептосану до ферментування.

Контроль ефективності дії мікроорганізмів закваски стрептосану проводили за якістю кінцевого продукту і його титрованою кислотністю. Експериментально встановлено, що за умов використання молока без вмісту бензилпеніціліну натрієвої солі кінцевий продукт за дії закваски стрептосану мав однорідний в міру в’язкий згусток. Смак продукту був кисломолочний притаманний даному продукту. Не встановлено сторонніх присмаків у кисломолочному продукті. За внесення у молоко 5,0 ОД/см3 бензилпеніцілінової натрієвої солі і більше кінцевий продукт представляв собою рідину білого кольору без утворення згустків. Смак продукту відповідав несвіжому молоку. Контрольні зразки кисломолочного продукту після сквашування мали титровану кислотність на рівні 91,0 ˚Т.  Присутність у молоці антибіотику від 5,0 до 65,0 ОД/см3 призводило до зниження титрованої кислотності сировини після сквашування у 3,5-4,9 рази.

Посилання

Romanchuk I. O., Hondar O. P., Moiseieva L. O. Otsinka yakosti kyslomolochnoho produktu herodiietychnoho pryznachennia. Problemy starenyia i dolholetyia. 2016. 25, № 2. P. 269-272.

Diietolohiia / za red. N. V. Kharchenko, H. A. Anokhinoi. Kyiv, 2012. 526 p.

Sol J, Sampimon OC, Barkema HW. et al. Factors associated with cure after therapy of clinical mastitis caused by Staphylococcus aureus. J Dairy Sci. 2000;83:278–284. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)74875-2.

Taponen S, Jantunen A, Pyörälä E. et al. Efficacy of targeted five day parenteral and intramammary treatment of clinical Staphylococcus aureus mastitis caused by penicillin-susceptible or penicillin-resistant bacterial isolate. Acta vet Scand. 2003;44:53–62. https://doi.org/10.1186/1751-0147-44-53.

Ziv G. Drug selection and use in mastitis: systemic vs. local therapy. J Am Vet Med Assoc.1980;176:1109–1115.

Wagner S, Erskine R. In: Antimicrobial Therapy in Veterinary Medicine. 4. Giguère S, Prescott JD, Baggot RD, et al, editor. Oxford, Blackwell; 2006. 626 рр. Antimicrobial drug use in bovine mastitis.

DSTU 4343:2004 Yohurty. Zahalni tekhnichni umovy H. Yeresko, I. Romanchuk; N. Levytska; O Kozachenko; L. Teslenko; M. Mishchenko 10 p.

GOST 3624-92. Moloko i molochnye produkty Titrimetricheskie metody opredeleniya kislotnosti O. A. Geraymovich; E. A. Fetisov, R. V. Paramonova; V. P. Panov, V. I. Eremina, N. V. Vasileva. 8 p.

Завантаження

Додаткові файли

Опубліковано

2018-12-29

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва