Дія різних доз бензилпеніціліну натрієвої солі у молоці на закваску стрептосану
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.021Ключові слова:
антибіотики, Streptococcus salivarius thermophilus, Enterococcus faecium, закваска, стрептосан, органолептичні показники кисломолочного напою, молокоАнотація
Кисломолочні харчові продукти в нашій державі мають значний попит серед населення. Їх споживають різні вікові групи людей. Крім унікальних смакових якостей кисломолочні продути є джерелом ряду біологічно активних сполук. Основною сировиною для виготовлення даних харчових продуктів є молоко корів. Внаслідок ряду причин у сировину потрапляють різні антимікробні препарати. Серед антимікробних препаратів часто у молоці знаходиться пеніцилін, який міститься у антимаститних засобах. Наявність антибіотику у молоці негативно впливає на мікроорганізми заквасок для кисломолочних продуктів у тому числі і стрептосану. Таким чином, задачею експериментів було встановлення дії різних доз бензилпеніціліну натрієвої солі у молоці на можливість мікроорганізмів закваски стрептосану до ферментування.
Контроль ефективності дії мікроорганізмів закваски стрептосану проводили за якістю кінцевого продукту і його титрованою кислотністю. Експериментально встановлено, що за умов використання молока без вмісту бензилпеніціліну натрієвої солі кінцевий продукт за дії закваски стрептосану мав однорідний в міру в’язкий згусток. Смак продукту був кисломолочний притаманний даному продукту. Не встановлено сторонніх присмаків у кисломолочному продукті. За внесення у молоко 5,0 ОД/см3 бензилпеніцілінової натрієвої солі і більше кінцевий продукт представляв собою рідину білого кольору без утворення згустків. Смак продукту відповідав несвіжому молоку. Контрольні зразки кисломолочного продукту після сквашування мали титровану кислотність на рівні 91,0 ˚Т. Присутність у молоці антибіотику від 5,0 до 65,0 ОД/см3 призводило до зниження титрованої кислотності сировини після сквашування у 3,5-4,9 рази.
Посилання
Romanchuk I. O., Hondar O. P., Moiseieva L. O. Otsinka yakosti kyslomolochnoho produktu herodiietychnoho pryznachennia. Problemy starenyia i dolholetyia. 2016. 25, № 2. P. 269-272.
Diietolohiia / za red. N. V. Kharchenko, H. A. Anokhinoi. Kyiv, 2012. 526 p.
Sol J, Sampimon OC, Barkema HW. et al. Factors associated with cure after therapy of clinical mastitis caused by Staphylococcus aureus. J Dairy Sci. 2000;83:278–284. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)74875-2.
Taponen S, Jantunen A, Pyörälä E. et al. Efficacy of targeted five day parenteral and intramammary treatment of clinical Staphylococcus aureus mastitis caused by penicillin-susceptible or penicillin-resistant bacterial isolate. Acta vet Scand. 2003;44:53–62. https://doi.org/10.1186/1751-0147-44-53.
Ziv G. Drug selection and use in mastitis: systemic vs. local therapy. J Am Vet Med Assoc.1980;176:1109–1115.
Wagner S, Erskine R. In: Antimicrobial Therapy in Veterinary Medicine. 4. Giguère S, Prescott JD, Baggot RD, et al, editor. Oxford, Blackwell; 2006. 626 рр. Antimicrobial drug use in bovine mastitis.
DSTU 4343:2004 Yohurty. Zahalni tekhnichni umovy H. Yeresko, I. Romanchuk; N. Levytska; O Kozachenko; L. Teslenko; M. Mishchenko 10 p.
GOST 3624-92. Moloko i molochnye produkty Titrimetricheskie metody opredeleniya kislotnosti O. A. Geraymovich; E. A. Fetisov, R. V. Paramonova; V. P. Panov, V. I. Eremina, N. V. Vasileva. 8 p.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).