Оцінка показників якості і безпечності свинини за різного ступеня ураження ларвоцистами ехінококів

Автор(и)

  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • I. V. Zabarna State Agrarian and Engineering University in Podilya ,
  • I. S. Pasochnyk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • D. V. Chupryna Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.022

Ключові слова:

pork, echinococcosis, quality, safety, methods of determination

Анотація

Якість і безпечність продуктів харчування є важливими критеріями безпеки держави. Одним з небезпечних чинників є ураження продуктів забою свиней ларвоцистами ехінококів. М’ясо та інші продукти забою, отримані від уражених ларвоцистами ехінокока тварин, є потенційним джерелом харчових отруєнь людей. Матеріалом для дослідження слугували зразки найдовшого м’яза спини від 10 туш свиней, залежно від інтенсивності ураження печінки ларвоцистами ехінококу.

Встановили, що вірогідно (р≤0,05) більшими на 10,9 % були показники вологи, на 118 % – кількості мікроорганізмів і на 22,5 %, 21,4 %, 2,33 % – значення рН в свинині за високої інтенсивності інвазії. Разом з тим, показник вмісту сухої речовини був вірогідно (р≤0,05) нижчим на 28,0 % в свинині за високої інтенсивності інвазії.

За іншими показниками хімічного складу встановили тенденцію до підвищення вмісту протеїну, жиру та оксипроліну та зменшення вмісту триптофану та білково-якісного показника в свинині за інтенсивної інвазії.

Зразки свинини відібрані від туш свиней з різною інтенсивністю інвазії ехінококозом контаміновані стафілококами, сальмонелами та ешеріхіями.

Ключові слова: свинина, ехінококоз, якість, безпечність, методи визначення

Посилання

Butenko, L. M., Slobodianiuk, N. M., Androshchuk, O. S. (2013). M’iasni ta molochni vyroby dlia zdorovoho kharchuvannia. [Meat and dairy products for healthy eating.]. Myasnoe delo, 8–9, 23–26.

Shatskyi, V. V., Kolomiiets, S. M. (2008). Osoblyvosti rozvytku svynarstva ta vivcharstva v Ukraini. [Peculiarities of development of pig and sheep breeding in Ukraine]. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu: naukove fakhove vydannia, 8, 8, 123–128.

Lisovenko, V. T. (2005). Budemo z m’iasom? [Will we be with meat?]. Zdorov’ia tvaryn i liky, 6, 8.

Zakon Ukrainy «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv». (2018). [The Law of Ukraine "On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food Products"]. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80.

Artemenko, L. P., Bukalova, N. V., Nebeshchuk, O. D. (2013). Bezpechnist ta yakist m’iasnoi syrovyny, profilaktyka i zakhody borotby za ekhinokokoznoi invazii [Elektronnyi resurs]. [Safety and quality of meat raw material, prevention and control measures for echinococcosis invasion]. Naukovi pratsi Pivdennoho filialu Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy "Krymskyi ahrotekhnolohichnyi universytet". Ser. : Veterynarni nauky, 155. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npkau_2013_155_9.

Pravyla peredzabiinoho ohliadu tvaryn i veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy m’iasa ta m’iasnykh produktiv (zatverdzheni nakazom Derzhavnoho departamentu veterynarnoi medytsyny Ukrainy vid 07.06.2002, № 28 ta zareiestrovani u Ministerstvi yustytsii Ukrainy 28.01. 2004 r. za № 524/6812). (2002). [Rules of pre-slaughter inspection of animals and veterinary and sanitary examination of meat and meat products]. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0524-02.

Myaso. Metody otbora obraztsov i organolepticheskiye metody opredeleniya svezhesti. (2016). [Meat. Methods of sampling and organoleptic methods for determining freshness]. GОSТ 7269-2015. Russia.

Halat, V. F., Artemenko, Yu. H., Prus, M. P.(1999). Praktykum z parazytolohii [Workshop on Parasitology.]. К: Urozhai, 115–175.

Miaso ta m’iasni produkty. Vyznachennia pH (kontrolnyi metod). (2002). [Meat and meat products. Determination of pH (control method)]. DSTU ISO 2917-2001. Ukraine.

Metody khimicheskogo i mikroskopicheskogo analiza svezhesti (2017). [Methods of chemical and microscopic analysis of freshness]. GОST 23392-2016. Russia.

M’iasni produkty. Metod vyznachennia volohy. (2006). [Meat products. Method for determination of moisture]. DSTU ISO 1442:2005. Ukraine.

Antipova, L. V. (2006). Otsenka kachestva i bezopasnosti myasnykh produktov [Assessment of quality and safety of meat products]. Vse o myase, 1, 8.

Myaso i myasnyye produkty. Metod opredeleniya belka. (2017). [Meat and meat products. Method of protein determination]. GОSТ 25011-2017. Ukraine.

M’iaso i m’iasni produkty. Metod vyznachennia zhyru. (2005). [Meat and meat products. Method of determination of fat]. DSTU ISO 1443:2005. Ukraine.

Myaso i myasnyye produkty. Metod opredeleniya oksiprolina. (2017). [Meat and meat products. Method for determination of oxyproline]. GОSТ 23041-2015. Russia.

Mysik, A. T., Belova, S. M. (1986). Spravochnik po kachestvu produktov zhivotnovodstva [Handbook on the quality of livestock products]. M.: Agropromizdat, 87–95.

M’iaso. Metody bakterialnoho analizu. (2005). [Meat. Methods of bacterial analysis]. DSTU EN 12824:2004. Ukraine.

Завантаження

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва