Бактерії роду Lactobacillus у харчовій промисловості (огляд)
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.023Ключові слова:
Lactobacillus, особливості метаболізму, поживні середовищаАнотація
В огляді надані дані щодо поширеного використання бактерій роду Lactobacillus у харчовій промисловості за умов вирощування на спеціальних поживних середовищах.
Посилання
Karapetsas A, Vavoulidis E, Galanis A, Sandaltzopoulos R, Kourkoutas Y. Rapid detection and identification of probiotic Lactobacillus casei ATCC 393 by multiplex PCR.J Mol Microbiol Biotechnol. 2010. Vol. 18. No 3. P. 156-161.
https://doi.org/10.1159/000308518
Matveeva, Y. V., Beliavskaia, Y. H. (2001). Byotekhnolohycheskye osnovy pryhotovlenyia khleba. [Biotechnological basis for making bread]. M. : DeLy prynt., 150.
Suiuncheva, B. O., Vavreniuk, P. V., Tkacheva, M. S. (2006). Yspolzovanye probyotykov y prebyotykov v khlebopekarnoi promyshlennosty [The use of probiotics and prebiotics in the baking industry]. Sbornyk nauchnykh trudov SevKavHTU. Seryia «Prodovolstvye». 2, 42-47.
Shypulyn, V. Y., Lupandyna, N. D., Dadian, N. K., Zynovchenko, A. A. (2010). Osnovnye napravleniia ispolzovaniia pyshchevikh preparatov, intensifitsiruiushchykh tekhnolohicheskikh protsess proizvodstva syrokopchenykh kolbas. [The main directions of the use of food preparations, intensifying technological process of production of smoked sausages.] Vestnyk SevKav HTU, 3, 20-24.
Ratnykova, Y. A. (2010). Biolohycheskie osnovy sozdaniia probiotikov napravlennoho deistviia dlia meditsiny, selskoho khoziaistva i pererabatyvaiushchei promyshlennosti [Biological basis for the creation of probiotics of directional action for medicine, agriculture and processing industry] avtoref.dyss. dokt. byol. nauk. Respublyka Kazakhstan, Almaty. 43.
Ruiz-Moyano S., Martin A., Benito M.J., Casquete R., Serradilla M.J., Cordoba M.D. Safety and functional aspects of pre-selected lactobacilli for probiotic use in Iberian dry-fermented sausages. Meat Sci. 2009. No 83. P. 460-467.
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.06.027
Liu G., Griffiths M.W., Shang N., Chen S., Li P. (2010) Applicability of bacteriocinogenic Lactobacillus pentosus 31-1 as a novel functional starter culture or coculture for fermented sausage manufacture. J Food Prot. No 73 (2). P. 292-8.
https://doi.org/10.4315/0362-028X-73.2.292
Jones R. J., Wiklund E., Zagorec M., Tagg J. R. (2010) Evaluation of stored lamb bio-preserved using a three-strain cocktail of Lactobacillus sakei. Meat Sci. No 86 (4). P. 955-9.
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.07.023
Vermeiren L., Devlieghere F., Debevere J. (2004) Evaluation of meat born lactic acid bacteria as protective cultures for the biopreservation of cooked meat products. Int J Food Microbiol. No 96 (2). P. 149-64.
https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.016
Mesas J. M., Rodriguez M. C., Alegre M. T. (2011) Characterization of lactic acid bacteria from musts and wines of three consecutive vintages of Ribeira Sacra. Lett Appl Microbiol. No 52 (3). P. 258-68.
https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2010.02991.x
Tamym, A.Y., Robynson, R.K. (2003). Yohurty i druhie kyslomolochnye produkty. [Yoghurts and other dairy products]. Spb: Professyia. 664.
Lopitz-Otsoa F., Rementeria A., Elguezabal N., Garaizar J. (2006) Kefir: a symbiotic yeasts-bacteria community with alleged healthy capabilities. Rev Iberoam Micol. No 23 (2). P. 67-74.
https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70016-X
Morales F., Morales J.I., Hernandez C.H., Hernandez-Senchez H. (2011) Isolation and Partial Characterization of Halotolerant Lactic Acid Bacteria from Two Mexican Cheeses. Appl Biochem Biotechnol. No 164( 6). P. 889-905.
https://doi.org/10.1007/s12010-011-9182-6
Soloveva, Y. V, Tochylyna, A. H, Belova, Y. V, Novykova, N. A, Yvanova, T. P. (2014) Byolohycheskye svoistva laktobatsyll. Perspektyvy yspolzovanyia v laboratoryiakh Rospotrebnadzora ekspress-metodov amplyfykatsyy nukleynovykh kyslot (MANK) pry kontrole kachestva pyshchevykh produktov, BAD k pyshche, lekarstvennykh form, soderzhashchykh laktobatsyll [Biological properties of lactobacilli. Prospects for the use in the laboratories of Rospotrebnadzor of express methods of nucleic acid amplification (MANK) in the control of food quality, dietary supplements for food, dosage forms containing lactobacilli]. Magazine Medial @medial, Analytical Reviews, 2 (12), 29-44.
Van de Casteele S., Vanheuverzwijn T., Ruyssen T. et al. (2006) Evaluation of culture media for selective enumeration of probiotic strains of lactobacilli and bifidobacteria in combination with yoghurt or cheese starter. Int Dairy J. Vol. 16, Is.12. P. 1470-1476.
https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2005.12.002
Botyna, S.H., Chervynets, Yu.V., Klymyna, K.M., Koroban, N.V., Chervynets, V.M., Havrylova, O.A., Lebedev, D.V., Myronov, A.Yu (2010). Henetycheskaia ydentyfykatsyia antahonystychesky aktyvnykh shtammov laktobatsyll, vydelennykh yz polosty rta zdorovykh liudei. [Genetic identification of antagonistically active strains of lactobacilli isolated from the oral cavity of healthy people.] Klynycheskaia laboratornaia dyahnostyka. 11. 43-46.
Liu C., Zhang Z.Y., Dong K., Yuan J.P., Guo X.K. (2009) Antibiotic resistance of probiotic strains of lactic acid bacteria isolated from marketed foods and drugs. Biomed Environ Sci. Vol. 22. No 5. P. 401-12.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).