Біорізноманіття дріжджів з гуцульських молочних продуктів домашнього приготування, ідентифікованих за фенотиповими ознаками

Автор(и)

  • K. S. Tkachenko Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of NAS of Ukraine , ТОВ «Рамінтек ЛТД»
  • O. V. Volosyanko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • M. O. Fomina Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of NAS of Ukraine , відділ фізіології промислових мікроорганізмів, Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.005

Ключові слова:

дріжджі, молочні продукти, біорізноманіття

Анотація

Дріжджі з молочних продуктів домашнього приготування на території України, особливо в Прикарпатському регіоні на Гуцульщині, є мало дослідженими. Метою роботи було вивчити різноманіття ізольованих із традиційних гуцульських молочних продуктів дріжджів, ідентифікованих за фенотиповими ознаками. Дріжджові ізоляти з сметани та сичужного сиру були виділені в чисту культуру за допомогою методу серійних розведень з висівом на сусло-агарі. Визначення таксономічного положення проводили, ґрунтуючись на морфологічних, біохімічних та фізіологічних характеристиках дріжджів. Нами було виділено та ідентифіковано 23 ізоляти дріжджів, що належали до десяти видів восьми родів (Candida, Debaryomyces, Galactomyces, Kluyveromyces, Lipomyces, Pichia, Shwanniomyces та Torulaspora). У цілому, в досліджених молочних продуктах найчисленнішими були представники родів Kluyveromyces, Debaryomyces та Torulaspora. У сметані найчастіше трапляються типові для молочних продуктів дріжджі виду K. marxianus (33,3%), а в сирі – D. occidentalis var. occidentalis (23,5%), що були нами вперше виділені з молочних продуктів. Дріжджові штами, ізольовані з мало вивчених традиційних гуцульських продуктів, можуть слугувати джерелом для пошуку біотехнологічно перспективних дріжджів з оздоровчими ефектами та продуцентів біологічно-активних речовин.

Біографії авторів

  • автор K. S. Tkachenko, афіліація Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of NAS of Ukraine, ТОВ «Рамінтек ЛТД»
    Начальник відділу контролю якості
  • автор O. V. Volosyanko, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Відділ Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК України Національний Університет Біоресурсів і Природокористування України
  • автор M. O. Fomina, афіліація Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of NAS of Ukraine, відділ фізіології промислових мікроорганізмів, Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України

    провідний науковий співробітник відділу фізіології промислових мікроорганізмів

Посилання

Kvasnikov, E.V., Shchelokova I.F. (1991). Yeasts. Biology. Application. Кyiv, Ukraine.: Nauk. dumka, 328 p.

Bab’eva I.P., Chernov I.Yu. Geographical aspects of yeast ecology. (1995). Phisiol.Gen.Biol. Rev, 9, 3.

Bab`eva I.P., Golubev V.I. (1979). Methods of isolation and identification of yeasts. Moscow, Russia: «The food industry», 118p.

Diosma G., Romanin D.E., Rey-Burusco M.F., Londero A., Garrote G.L. (2014) Yeasts from kefir grains: isolation, identification, and probiotic characterization. World J Microbiol Biotechnol, 30, 43–53. https://doi.org/10.1007/s11274-013-1419-9

Kumura H., Tanoue Y., Tsukahara M., Takana T., Shimazaki K. (2004). Screening of Dairy yeast strains for probiotic Applications. J. Dairy Sci, 87, 4050-4056. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(04)73546-8

Kurtzman C.P., Robnett C.J. (1991). Phylogenetic relationships among species of Saccharomyces, Schizosaccharomyces, Debaryomyces and Schwanniomyces determined from partial ribosomal RNA sequences. Yeast, 7, 61-72. https://doi.org/10.1002/yea.320070107

Kurtzman C. P., Fell J. W., Boekhout T. (2011). The Yeasts: A Taxonomic Study. Amsterdam-Oxford: Elsevier, 1053.

Maccaferri S., Klinder A., Brigidi P., Cavina P., Costabile A. (2012). Potential probiotic Kluyveromyces marxianus B0399 modulates the immune response in CACO-2 cells and peripheral blood mononuclear cells and impacts the human gut microbiota in an in vitro colonic model system. Applied and Environmental Microbiology, 78 (4), 956-964.Mei J., Guo Q., Wu Y., Li Y. (2014). Microbial diversity of a camembert-type cheese using freeze-dried tibetan kefir coculture as starter culture by culture-dependent and culture-independent methods. PLOS ONE, 9, 10. https://doi.org/10.1128/AEM.06385-11

Pincus, D. H., Orenga, S., Chatellier S. (2007). Yeast identification - past, present, and future methods. Medical Mycology, 45, 97-121. https://doi.org/10.1080/13693780601059936

Steensels J., Snoek T., Meersman E., Nicolino M.P., Voordeckers K., Verstrepen K.J. (2014). Improving industrial yeast strains: exploiting natural and artificial diversity. FEMS microbiol rev. 38(5), 947–995. https://doi.org/10.1111/1574-6976.12073

Wickerham, L.J., Burton, K.A. (1948). Carbon assimilation tests for the classification of yeasts. J Bacteriol, 56 363-371.

Zivkovic M, Cadez N., Uroic K., Miljkovic M., Tolinacki M, Dousova P., Kos B., Suskovic Y., Raspor P., Topisirovic L., Golic N. (2010). Evaluation of probiotic potential of yeasts isolated from traditional cheeses manufactured in Serbia and Croatia. J Intercult Ethnopharmacol, 4(1), 12-18. https://doi.org/10.5455/jice.20141128051842

Завантаження

Опубліковано

2019-02-11

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія