Цінність створених експериментальних гібридів соняшнику кондитерського напряму використання

Автор(и)

  • L. O. Ryabovol Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • I. O. Rakul Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • S. P. Kotsuba Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.010

Ключові слова:

соняшник кондитерський, гібрид, продуктивність, господарсько-цінні ознаки

Анотація

Соняшник – одна з найважливіших і найприбутковіших культур у сільському господарстві України, тому його вирощування постійно інтенсифікується. Серед усього розмаїття соняшнику на особливу увагу заслуговують гібриди кондитерського напряму використання. Вони мають низку унікальних властивостей і здатні забезпечити врожайність до 5,0 т/г. Смакові якості та поживні властивості соняшнику кондитерського не тільки забезпечують стабільний попит на продукцію, а й дають змогу віднести його до популярної нині категорії здорового харчування. На зовнішньому ринку одним із найбільших постачальників кондитерського соняшнику є Китай, а у Європі — Болгарія.

У статті наведено оцінку рівня прояву господарсько-цінних ознак створених експериментальних гібридів соняшнику кондитерського. Апробовані гібриди характеризуються високою масою 1000 насінин від 110,7 г (УК 655) до 180,3 г (УК 635). Вони високорослі (165–218 см), мають крупне насіння довжиною 1,5–2,0 см та великий діаметр кошика 20,3–27,3 см.

Потенційна врожайність гібридів сягає 6,2 т/га.

Отримані матеріали характеризуються високим вмістом білку (33%), низьким вмістом олії (до 49,5 %) та рівнем лушпинності до 33 %.

Посилання

TOP-9 arhumentiv, chym vyhidnyi vyrobnyku kondyterskyi soniashnyk: URL: http://agroportal.ua/ua/publishing/sobytiya/top9-argumentov-chem-vygoden-proizvoditelyu-konditerskii-podsolnechnik/

Drahan Shkorych, Dzherald Dzh. Seiler, Zhao Liu. (2015). Henetyka y selektsyia podsolnechnyka: mezhdunarod. monohrafyia. Kharkov: Serbskaia akademyia nauk y yskusstv. Assotsyatsyia «Selektsyia y semenovodstvo podsolnechnyka», 540 р.

Tolmachev, V., Lazer, P., Bochkovoi, D. (2010). Podsolnukh dlia kondyterov (pro kondyterskye sorta podsolnechnyka). Zerno, № 3 (47), URL: https://www.zerno-ua.com/journals/2010/mart-2010-god/podsolnuh-dlya-konditerov-pro-konditerskie-sorta-podsolnechnika

Mamonov, A. Y. (2006) Yspolzovanye novoho sposoba opredelenyia krupnoplodnosty pry sozdanyy selektsyonnoho materyala podsolnechnyka. Maslychnыe kulturы. Nauchno-tekhnycheskyi biulleten VNYYMK. Krasnodar, № 1 (135), Р. 15–19.

Skoric, D. (1988) Sunflower breeding. Uljastvo (journal of edible industy), V. 25, Р. 1–90.

Pymakhyn, V. F. Metodы y rezultatы v selektsyy podsolnechnyka v Povolzhe: avtoref. dys. dokt. s.-kh. nauk: 06.01.05. Saratov, 2000, Р. 36–38.

Leonova, N. M. Selektsiia soniashnyku na vykorystannia efektu heterozysu v hibrydiv F1 kondyterskoho typu: dys. kand. s.-h. nauk: 06.01.05. Kharkiv, 2017, 202 р.

Rakul, I. O. Stvorennia ta otsinka vykhidnykh materialiv dlia selektsii hibrydiv soniashnyku kondyterskoho napriamku vykorystannia: dys. kand. s.-h. nauk: 06.01.05. Uman, 2018, 239 р.

Завантаження

Опубліковано

2019-02-28

Номер

Розділ

Агрономія