Жувальна активність як показник статевої охоти у корів

Автор(и)

  • Y. Y. Banyas Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.023

Ключові слова:

корови, жувальний процес, жувальна активність, статева охота

Анотація

Жуйні тварини, в тому числі велика рогата худоба, хапають їжу, ковтають її, майже не пережовуючи. Тому, це кращий показник життя жуйних тварин. Зміни в жувальної активності є найбільш раннім сигналом, який можна розглядати як попередження щодо потенційних проблем функціонального стану і здоров'я корів.

Дослідження проводилося на коровах української чорно-рябої молочної породи, продуктивність яких досягла 6000-8000, а на кращих тварин - 9500-9700 кг молока з вмістом жиру – 3,6-3,8% і білка – 3,1-3,3%. Для дослідження було відібрано тільки здорові корови з індексом здоров'я (за програмою Мілкона) не менше 88.

Аналізуючи інтенсивність жувального процесу на тлі кривої активності у корів з типовим проявом статевої охоти, подовженої охоти і тихої охоти, можна зробити висновок, що період статевої охоти корів також характеризується значними змінами жувальної активності. У той же час характер змін жувальної активності може бути ще більш ефективним в якості інструменту виявлення охоти в порівнянні з руховою активністю, оскільки, як свідчить результат дослідження, «тихий» прояв не характерний для зниження жувальна активність.

Посилання

Mykhaltsov, K. P., Stepanov E. V. (1982) Dynamyka povedenyia, zhvachniy protses y poedaemost kormov laktyruiushchymy korovamy [Behavior dynamics, ruminant process and palatability of lactating cows] Pyshchevarenye y byosyntez moloka u s.-kh. zhyvotnykh. Borovsk, 129-133.

Lely chewing control. URL: https://www.lely.com/solutions/animal-health/

The magazine "Agrobusiness Ukraine" URL: http://agrobiznes.org.ua/node/27.

Doron Bar Ph D, Dr. Med. Vet. (2011) DVM, SCR Chief Scientist

Calving Disease Prevention. SCR's products and reports, 4.

Leiva E., Hall M. В., Van Horn H. H. (2000) Performance of dairy cattle fed citrus pulp or corn products as sources of neutral detergent-soluble carbohydrates. J. Dairy Sci. 83:2866. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75187-3

Grant R. (2007) Taking advantage of natural behavior improves dairy cow performance. Pages 225-236 in Proc. Western Dairy Management Conf., Reno, NV.

Rodenburg J. (2011) Calving and Cud Chewing are Highly Correlated. Time for Technology.

Solomon R., Bar-Shalom A., Klein A., Adin G., Bar D., Miron J. Monitoring the changes in rumination of high producing Israeli dairy cows, equipped with "SCR Hi-Tag" system. Presentation.

Maltz E., Mizach A., Schmilovitch Z., Lherer H., Murphy M.R., Novakofski J.E. (2002) Body condition modeling of dairy cows by online body weight and milk yield data. Presented at the Ag Eng Conference on Agricultural Engineering. Paper No. 02-AP-004. Book of Abstracts, Part 1., Budapest, Hungary. :62-64.

Rumination Monitoring - The HR Tag™. Available at: www.scrdairy.com

Neber R. Dransfield M. Jobst S. Automated electronic system for the detection of oestrus and timing of Al in cattle. Anim. Reprod. Sci. № 2. P. 60-61. https://doi.org/10.1016/S0378-4320(00)00090-7

Diskin M.G., Sreenan J.M. (2007) Expression and detection of estrus in cattle Reprod Nutr Dev. № 40. P. 481 - 491. https://doi.org/10.1051/rnd:2000112

Завантаження

Опубліковано

2019-02-28

Номер

Розділ

Тваринництво