Оптимізація процесу бродіння суничних сусел для некріплених вин

Автор(и)

  • А. Yu. Tokar Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • I. V. Gayday Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • O. Yu. Yushina Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • O. M. Litovchenko Institute of Horticulture of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine ,
  • V. I. Voitsehivskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.02.001

Ключові слова:

ягоди суниці садової, сусло, процес бродіння, оптимізація, дріжджі, некріплені вина

Анотація

Досліджено динаміку накопичення етилового спирту в суслах з ягід суниці садової сортів Полка і Пегас врожаю 2016 і 2017 років під час виготовлення некріплених виноматеріалів. У варіантами, у яких накопичилась достатня об’ємна частка етилового спирту для приготування некріпленого вина, визначено середній вміст залежно від тривалості бродіння. Для виготовлення якісних суничних виноматеріалів доцільно застосовувати раси дріжджів ЕС-1118, ENSIS-LE-5, ENSIS-LE-6. Розраховано і побудовано графічне зображення усередненого процесу накопичення спирту за його оптимального проходження. Визначено, що накопичення етилового спирту в суничних суслах (у, %), може бути розрахованим у будь-який період процесу (х, доба) за рівнянням квадратичної параболи: у=-0,0038х2+0,4666х+2,6646, з точністю 1,5%. Область застосування рівняння х=0…90 діб. Інтенсивність накопичення етилового спирту (%об./добу) є похідною від рівняння. За оптимального протікання процесу до 24–31 доби. Об’ємна частка етилового спирту у суслі повинна становити не менше 13 %. Отримано критерії, за якими можливо оцінити процес бродіння періодичним способом та прийняти заходи щодо його регулювання.

Посилання

Vyrobnykam napoiv daiut zelene svitlo (2018). [Producers of beverages give green light]. Napoi. Tekhnolohii ta Innovatsii [Drinks Technology and Innovation.].3-4 (74-75). 8. Ukraine.

Litovchenko O.M., Tokar A.Yu. (2007). Vynorobstvo iz plodiv ta yahid. [Winemaking from fruits and berries.]. Uman: 430.

Vynoroby Ukrainy zaklykaly vladu vriatuvaty haluz: zvernennia uchasnykiv Pershoho Natsionalnoho vynorobnoho forumu do Prezydenta Ukrainy, Holovy Verkhovnoi Rady ta premier-ministra (2016). [Ukrainian winemakers have called on the authorities to save the industry: the appeal of the participants of the First National Wine Forum to the President of Ukraine, the Speaker of the Supreme Council and the Prime Minister]. Napoi. Tekhnolohii ta Innovatsii [Drinks Technology and Innovation.]. 3 (56). 10-12. Ukraine.

Čakar U., Petrović A., Pejin B., Čakar M., Živković M., Vajs V., Đorđević B. (2019). Fruit as a substrate for a wine: A case study of selected berry and drupe fruit wines // Scientia Horticulturae.244. 42-49. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.09.020

Skrypnyk V.V. (1992). Tekhnolohiia fruktovykh alkoholnykh napoiv. [Fruktany Fruit alcoholic beverage technology]. К.: UAA, 1992. 99.

Scholz-Kulikov E.P. (2009). Vynodelye po-novomu [Winemaking in a new way]. Simferopol: Tavrida. 320.

Nikolaou A., Tsakiris A., Kanellaki M., Bezirtzoglou E., Akrida-Demertzi K., Kourkoutas Y. (2019). Wine production using free and immobilized kefir culture on natural supports // Food Chemistry. 272. 39-48. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.015

Wei J., Zhang Y., Yuan Y., Dai L., Yue T. (2019). Characteristic fruit wine production via reciprocal selection of juice and non-Saccharomyces species // Food Microbiology. 79. 66-74. https://doi.org/10.1016/j.fm.2018.11.008

Samphao A., Butmee P., Saejueng P., Pukahuta C., Švorc Ľ., Kalcher K. (2018). Monitoring of glucose and ethanol during wine fermentation by bienzymatic biosensor // Journal of Electroanalytical Chemistry. 816. 179-188. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2018.03.052

La Roza C. de, Laca A., Garcia L.A., Diaz M. (2002). Taking advantage of temperature changes to determine the progress of cider fermentation // J. Inst. Brewing. 108:1.32-33. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2002.tb00118.x

Drappier J., Thibon C., Rabot A., Geny-Denis L. (2019). Relationship between wine composition and temperature: Impact on Bordeaux wine typicity in the context of global warming // Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59: 1, 14-30. https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1355776

Marin M.R. (1999). Alcoholic fermentation modeling current state and perspectives // Am. J. Enol. Vitic. 50:2.166–178.

Varela J., Varela C. (2019). Microbiological strategies to produce beer and wine with reduced ethanol concentration // Current Opinion in Biotechnology. 56. 88-96. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2018.10.003

Skaletska L.F., Podpryatov G.I., Zavadskaya O.V. (2013). Metody doslidzhen roslynnytskoi syrovyny. Laboratornyi praktykum. [Methods of research of plant growing raw materials]. K.: CIT Comprint, 242.

Ieshchenko V.O., Kopytko P.H., Opryshko V.P., Kostohryz P.V. (2005). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii. [Fundamentals of scientific research in agronomy]. K.: Diia, 288.

Завантаження

Опубліковано

2019-05-13

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія