Вплив германію цитрату на показники якості та безпечності меду натурального

Автор(и)

  • O. M. Yakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • A. V. Yermak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.02.019

Ключові слова:

мед натуральний, германію цитрат, якість, безпечність, бджолині сім’ї

Анотація

Досліджено вплив германію цитрату, отриманого методами нанотехнології, який випоювали з водою бджолам у різних дозах, на показники якості та безпечності меду натурального, залежно від заданої дози. Дослідження проведені на приватній пасіці м. Олександрії Кіровоградської області. Нами було сформовано 3 групи (одна контрольна та дві дослідні) по сім бджолосімей у кожній. Впродовж 50 діб задавали германію цитрат до водопою бджіл. Перша (I) контрольна група отримувала стандартний водопій впродовж усього періоду досліджень. Бджолам II дослідної групи додавали Ge цитрат в дозі 0,2 мг на 1 л води, а III групі в дозі − 0,3 мг/л води. Відібрані проби меду натурального 2017 року збору досліджували за показниками якості та безпечності: масова частка води, масова частка відновлюваних цукрів (до безводної речовини), діастазне число (до безводної речовини), загальна кислотність,величина рН та вміст проліну. Після додавання різної кількості германію цитрату та проведення фізико-хімічних досліджень відбулося підвищенняя діастазної активності на 4,3−5,3 %, масової частки води − на 5,4−6,5 %, вмісту проліну −в межах 5 %, вмісту відновлювальних цукрів − у межах 0,07 %, зниження показника загальної кислотності на 3,4 (моль/дм3)/кг, а величина рН не змінилася і становила 3,1. Вміст Pb знизився на 0,0006−0,002 мг/кг , а Cd − на 0,0001 мг/кг. Бджолині сім'ї II та III дослідних груп забезпечили істотно більші збори меду, а у III групі, порівняно з II дослідною та контрольною, виявлена вища льотна активність.

Посилання

Avdosieva I. K., Pashchenko A. H., Kushnir V. I. (2015). Peredovi nanotekhnolohii – alternatyva antybiotykam [Advanced nanotechnology is an alternative to antibiotics]. Suchasne ptakhivnytstvo, 9, 21-23 URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Sps_2015_9_12

Med naturalnyi. Tekhnichni umovy (2005) : DSTU 4497:2005 .Chynnyi vid 28 hrudnia,K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 21

Fedoruk R.S., Kovalchuk L.I. ta inshi (2014). Vplyv tsytrativ hermaniiu ta selenu na vmist lipidiv ta vazhkykh metaliv v orhanizmi medonosnykh bdzhil [Influence of germanium and selenium citrates on the content of lipids and heavy metals in the body of honey bees]. Biolohiia tvaryn, Т.16, 2, 141-149

Chepurnoy I.P. (2002). Ekspertiza kachestva meda [Examination of honey quality].M.:Marketing, 112

Shkenderov S. (1985) Pchelinye produkty [Bee products].Sofiya: Zemizdat, 226

Determination of Moisture Content and its Correlation with other Parameters in Honey Quality Control ) URL: https://www.researchgate.net/publication/237801920_Determination_of_Moisture_Content_and_its_Correlation_with_other_Parameters_in_Honey_Quality_Control 4

Honey: Chemical composition, stability and authenticity ) URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615013941

The Criteria of Honey Quality and Its Changes during Storage and Thermal Treatment URL: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=LV2006000139

Завантаження

Опубліковано

2019-04-26

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва