Оцінка посухостійкості сортів пшениці м'якої озимої різного еколого-географічного походження за умов осмотичного стресу

Автор(и)

  • N. I. Prokopik The V.M. Remesla Myronivka Institute of Wheat named after NAAS of Ukraine , Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН
  • T. V. Chugunkova The V.M. Remesla Myronivka Institute of Wheat named after NAAS of Ukraine , Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН
  • S. O. Khomenko The V.M. Remesla Myronivka Institute of Wheat named after NAAS of Ukraine , Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.03.004

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, проростки, осмотичний стрес, сахароза, маніт, сорбіт, посухостійкість, рання діагностика

Анотація

Посуха, особливо в ювенільний період, негативно впливає на розвиток рослин пшениці, викликаючи суттєве зниження врожаю та якості продукції. Одним із важливих і актуальних завдань під час створенні нових та використанні у виробництві інтродукованих сортів є визначення їх стійкості до посухи. Метою роботи була діагностика посухостійкості сортів пшениці різного еколого-географічного походження за дії осмотичних стресів. Вивчали особливості проростання насіння 17 сортів пшениці м’якої озимої, створених у зонах Лісостепу і Степу України та Центральної Європи (Німеччина),на розчинах сахарози, маніту та сорбіту різної молярної концентрації, що відповідали 16 і 18 атм осмотичного тиску. Контроль – дистильована вода. Використовували виповнене насіння однієї репродукції та однієї фракції. Середню кількість пророслого насіння із трьох повторень, у відсотках до контролю, визначали на 3, 7 та 10 добу проростання. Критерієм посухостійкості сортів вважали високий відсоток проростання насіння (понад 70–80 %) за умов штучного водного дефіциту на всіх досліджуваних розчинах осмотиків. На третю добу пророщування  найбільшу енергію проростання на всіх досліджуваних розчинах за 16 атм осмотичного тиску виявили сорти МІП Валенсія, Турунчук, МІП Княжна, Місія одеська, Благодарка одеська, за 18 атм – МІП Княжна, МІП Валенсія, Турунчук, Благодарка одеська. За прийнятим критерієм посухостійкості, на 7 та 10 добу до вже визначених сортів додались сорт Альбатрос одеський, сорти миронівської селекції Грація миронівська, МІП Вишиванка, Балада миронівська, та сорт німецької селекції Samurai.

Біографія автора

  • автор N. I. Prokopik, афіліація The V.M. Remesla Myronivka Institute of Wheat named after NAAS of Ukraine, Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН
    молодший науковий співробітник відділу ''Генетики,фізіології і біотехнології ''

Посилання

Adamenko, T. I. (2012). Bez paniky: klimatychni zminy mozhut vyiavytysia korysnymy dlia silskoho hospodarstva, odnak vony takozh mozhut zahrozhuvaty ymovirnym opusteliuvanniam chastyny ukrainskoi terytorii. Ukrainskyi tyzhden, 29, 4–7.

Lytvynenko, N. A., Leshyn, V. N.(1991) Selektsyia ozymoi miahkoi pshenytsы na zasukhoustoichyvost. Vestnyk selskokhoziaistvennoi nauky, 4, 130–135.

Varavkin, V. O., Taran, N. Yu., Varavkyn, V. A., & Taran, N. Yu. (2014). Intensyvnist rostovykh protsesiv prorostkiv ozymoi pshenytsi (Triticum aestivum) riznoi selektsii za umov vysokoho osmotychnoho tysku. K.: KNAU im. T. H. Shevchenka. 4, 423-428.

Khakwani, A. A., Dennett, M. D., & Munir, M. (2011). Early growth response of six wheat varieties under artificial osmotic stress condition. Pak. J. Agri. Sci, 48(2), 119-123.

Gahtyari, N. C., Jaiswal, J. P., Talha, M., Choudhary, R., Uniyal, M., & Kumar, N. (2017). Effect of osmotic stress and seed priming on wheat seed germination traits. Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci, 6(4), 2799-2809. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2017.604.323

Fedulov, Yu. P., Kotliarov, V. V., Dotsenko, K. A. (2015) Ustoychivost rasteniy k neblagopriyatnyim faktoram sredyi. Uchebnoe posobie. Krasnodar: KubNAU, 58.

Henkel, P. A. (1982) Fyzyolohyia zharo- y zasukhoustoichyvosty rastenyi. Nauka, 279.

Dospekhov, V. A. (1985) Metodyka polevoho opуta. Ahropromyzdat. 351.

Завантаження

Опубліковано

2019-06-27

Номер

Розділ

Агрономія