Функціонування асиміляційного апарату та продуктивність рослин люпину білого

Автор(и)

  • H. V. Pantsyreva ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.05.004

Ключові слова:

люпин білий, сорт, асиміляційний апарат, хлорофіл, продуктивність, стимулятор росту, бактеризація насіння.

Анотація

Важливим завданням сучасної сільськогосподарської продукції є штучна регуляція росту та розвитку культурних рослин із метою підвищення біологічної продуктивності та поліпшення якості екологічно безпечної продукції. Досить актуальним та ефективним є застосування природних  стимуляторів росту та бактеріальних препаратів. Польові дослідження проводили на базі дослідного господарства «Агрономічне» Вінницького національного аграрного університету в селі Агрономічне Вінницького району Вінницької області. Досліджено специфіку особливостей росту та розвитку рослин люпину білого. Встановлено позитивний вплив поєднання інокуляції бактеріальним препаратом і стимулятором росту на продуктивність люпину білого, що має важливе значення для формування високого та сталого врожаю. У статті наведено результати досліджень із вивчення ефективності застосування передпосівної обробки та позакореневих підживлень в умовах правобережного Лісостепу України на функціонування асиміляційного апарату рослин люпину білого. Встановлено, що бактеріальні препарати та стимулятори росту призводить до підвищення продуктивності люпину білого за рахунок оптимізації досліджуваних технологічних прийомів вирощування. Визначена оптимальна площа листкової поверхні, що забезпечила максимальну продуктивність зерна. Дослідженнями встановлено наявність позитивного впливу передпосівної обробки насіння бактеріальним препаратом Ризогумін та стимулятором росту Емістим С та позакореневих підживлень Емістим С на вміст хлорофілу в листках люпину білого. Доведено вплив досліджуваних технологічних прийомів на формування площі асиміляційної поверхні та синтезу хлорофілу в листках люпину білого. Досліджувані препарати індукують посилений розвиток фотосинтетичного апарату, збільшення врожайності, покращення структури врожаю та покращують якість зерна в умовах правобережного Лісостепу України. В умовах регіону питання щодо бактерізації насіння та використання стимуляторів росту вимагає детальнішого вивчення. З огляду на це проведення таких досліджень є важливим як у практичному, так і в науковому сенсі

Біографія автора

  • автор H. V. Pantsyreva, афіліація ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
    старший викладач, кафедра лісового, садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства

Посилання

Ahmed, W., Tahir, F. M., Rajwana, I. A., Raza, S. A., & Asad, H. U. (2012). Comparative evaluation of plant growth regulators for preventing premature fruit drop and improving fruit quality parameters in Dusehri Mango. International Journal of Fruit Science, 12, 372-389.

https://doi.org/10.1080/15538362.2012.679175

Alexopoulos, A. A., Karapanos, I. C., Akoumianakis, K. A., & Passam, H. C. (2017). Effect of gibberellic acid on the growth rate and physiological age of tubers cultivated from true potato seed. Journal of Plant Growth Regulation, 36(1), 1-10.

https://doi.org/10.1007/s00344-016-9616-z

Aremu, A. O., Plaсkovа, L., Masondo, N. A., Amoo, S. O., Moyo, M., Novаk, O., Dolezal, K., & Staden, J. V. (2017). Regulating the regulators: Responses of four plant growth regulators during clonal propagation of Lachenalia montana. Plant Growth Regulation, 82(2), 305-315.

https://doi.org/10.1007/s10725-017-0260-9

Bollman, M. &, Vessey (2006). Differential effects of nitrate and ammonium supply on nodule initiation, development, and distribution on roots of pea (Pisum sativumL.). Canadian Journal of Botany. Vol. 84, № 6. 893-903.

https://doi.org/10.1139/b06-027

Cruz-Castilloa, J. G., Baldicchib, A., Frionib, T., Marocchic, F., Moscatellod, S., Proiettid, S., Battistellid, A., & Famianib, F. (2014). Preanthesis CPPU low dosage application increases Hayward kiwifruit weight without affecting the other qualitative and nutritional characteristics. Food Chemistry, 158(1), 224-228.

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.01.131

Kuryata, V. G., Poprotska, I. V., & Rogach, T. I. (2017). Vplyv stymuljatoriv rostu ta retardantiv na utylizaciju rezervnoi' olii' prorostkamy sonjashnyku [The impact of growth stimulators and retardants on the utilization of reserve lipids by sunflower seedlings]. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 8(3), 317-322 (in Ukrainian).

https://doi.org/10.15421/021750

Mazur, V. A. & Pantsyreva, H. V. (2017). Vplyv tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia na urozhainist i yakist zerna liupynu biloho v umovakh Pravoberezhnoho Lisostepu. Silske hospodarstvo i lisivnytstvo. Vinnytsia, VNAU, Vyp. № 7. T 1, 27-36 (in Ukrainian).

Merkushyna, A. S. (2013). Fizioloho-biokhimichni osnovy pidvyshchennia produktyvnosti horokhu. Zb. nauk. prats Umanskoho DAU «Biolohichni nauky i problemy roslynnytstva». Uman. 99-105.

Pantsyreva, H. V. (2017). Formuvannia zernovoi produktyvnosti liupynu biloho zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv v umovakh pravoberezhnoho Lisostepu. Dys. na zd. nauk. st. k. s.-h. n. Kam'ianets-Podilskyi, 2017. 100-101(in Ukrainian).

Pantsyreva, H. V. (2016). Vplyv elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia na indyvidualnu produktyvnist roslyn liupynu biloho. Visnyk DDAEU, Silskohospodarska ekolohiia. Ahronomichni nauky. - Dnipro. Vyp. № 2.16 s (in Ukrainian).

Polyvanyj, S. V., & Kuryata, V. G. (2015). Dija treptolemu na morfogenez, produktyvnist' ta jakisni harakterystyky maku olijnogo [Effects of treptolem on morphogenesis, productivity and qualitative characteristics of poppy oil]. Agrobiologija, 117(1), 65-72 (in Ukrainian).

Завантаження

Опубліковано

2019-10-30

Номер

Розділ

Агрономія