Оцінка якості жирів тваринного походження за застосування розроблених експресних методів

Автор(и)

  • N. M. Bogatko Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.05.012

Ключові слова:

експресні методики, якість, безпечність, жири тваринного походження, ступінь свіжості

Анотація

Розроблені експресні методики визначення ступеня свіжості жирів тваринного походження за вмістом альдегідів та виявлення наявності аміаку і солей амонію пробірковим методом та на предметному скельці. Вірогідність даних показників, які були встановлені за дослідження жирів тваринного походження, становила 99,9 %.

У разі використання експресних методик визначення ступеня свіжості жирів та за показниками кислотного і пероксидного чисел було встановлено, що найменша кількість проб (1–3) несвіжого ступеня жиру яловичого, свинячого, баранячого і козиного становила на 4–7 добу зберігання за температури від 0 до 6°C і на 9–12, 17–20 добу зберігання за температури від 0 до мінус 2°C. За показниками свіжого ступеня проб жиру, отриманого від різних видів тварин, було виявлено на 2 добу зберігання за температури 0–6°C і на 7 і 15 добу зберігання за температури від 0 до мінус 2 °C, а сумнівної свіжості – на 3 добу зберігання за температури 0–6°C і на 8 і 16 добу зберігання за температури від 0 до мінус 2°C.

Встановлено, що кислотне число жиру сумнівної якості від тварин різних видів було вірогідно вищим (p<0,001) і становило у яловичому жирі 3,58±0,014 мг КОН, свинячому – 3,61±0,012, баранячому – 3,67±0,014, і козиному – 3,73±0,013 мг КОН; а у показниках пероксидного числа жиру встановлені вірогідні зміни високого ступеня (p<0,001) відповідно до виду тварин становило – 0,076±0,002 %J, 0,082±0,002, 0,079±0,002 і 0,089±0,002 %J.

Посилання

Bal-Prilipko, L.V. (2011) Topical issues in the meat processing industry: A textbook. Кyiv: КVCh, 2011. 268 p.

On basis principles and requirements for safety and quality of food: The Law of Ukraine. No.1602-VII, 22.07.2014. Update date: 04.04.2018. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771|97-вp#n1137.

On State Control of Compliance with Food, Feed, Animal By-Products, Animal Health and Welfare: The Law of Ukraine. No. 2042-VІII, 18.05.2017, 2017. 74 р.

DSTU ISO 22005:2009. Traceability in feed and food chains – General principles and basic requirements for system design and implementation. Kyiv, 2010. 10 p.

Denisova, S.А., Pulupenko, Т.V. (1998) Food fats: product directory. Moscow: «Economy», 1998. 78 р.

Kovbasenko, V.M., Gorobey, О.М., Melnik, P.І. (2003) Measures to improve the sanitary quality and safety of meat products. Agrarian Bulletin of the Black Sea. Proceedings of the Odessa State Academy of Science, 2003. Vol. 24. P. 373 – 379.

Program of technical help EС Таsіs of Ukraine. Food safety, tracking and responsibility in the food chain. Кyiv, 2005. 48 p.

Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down general principles and requirements for food law, convened by the European Food Safety Authority and laying down procedures for food safety // Official Journal of the European Union L 31 of 01.02.2002 - p. 1. Regulation amended by Regulation (EC) No 1642/2003 // Official Journal of the European Union L 245 of 29.09.2003 p. 4.

Reichert, J.E. (2006) Possible methods of automatic on – leni determination of quality parameters when classifying and selecting carcasses and meat cuts. Fleischwirtschaft International, 2006. Bd. № 4. P. 2–4.

Wulf, D.M., Schwotzer, T.R. (2007) A survey of determination of quality fats by number soap oneself. J. Animal Science, 2007. Vol. № 10. P.16–17.

Bogatko, N.М., Bisyak, І.Ya., Gorgheev, V.М., Bogatko, D.L. (2013) Veterinary and sanitary examination of animal and vegetable fats in accordance with international requirements: Guidelines. Bila Tserkva, 2013. P. 66.

Кudryachov, L.S. (2008) Physicochemical and biochemical bases of meat and meat products production: textbook. М.: Deli print, 2008. P. 117 – 120.

Bogatko, N.М., Bukalova, N.V. (2011) Improvement of methods for determining the quality and safety of meat and meat products. Veterinary medicine and quality and safety of livestock products: Abstracts of the 10th International Conference of Research Teachers, Research Fellows and Graduate Students (March 16-17, 2011). Kyiv, 2011. P. 178–180.

DSTU ISO 661:2004. Animal fats and vegetable oils. Preparation of the test sample. Kyiv, 2006. 3 p.

DSTU ISO 3960–200. Animal fats and animal and vegetable oils. Determination of peroxide number. Кyiv, 2002. 6 p.

Bogatko, N.M., Fotina, T.I., Savchuk, G.V., Yatsenko, I.V., Bogatko, L.M. The method of determining the degree of freshness of animal fat. Patent of Ukraine on the utility model. МPК 51 G01N 33/03, G01N 1/28. № 135719; declared 18.02. 2019; published 10.07. 2019, № 13.

Bogatko, N.M., Fotina, T.I., Yatsenko, I.V., Bogatko, L.M., Sachnuk, N.I. The method for determining the degree of freshness of animal fat by express Nessler reagent method: patent of Ukraine on the utility model. МPК 51 G01N 33/12, G01N 1/28, G01N 33/03. № 135716; declared 18.02. 2019; published 10.07. 2019, № 13.

Bogatko, N.M., Fotina, T.I., Savchuk, G.V., Yatsenko, I.V., Bogatko, L.M. The method for determining fat content of animal origin by aldehyde content: Patent of Ukraine on the utility model. МPК51 G01N 33/12, G01N 1/28, G01N 33/03. №135718; declared 18.02. 2019; published 10.07. 2019, № 13.

Yakubchak, О., Melnichuk, D., Zvon, А., Danilenko, Е. (2004) НАССР – effective preventive food safety system. Meat business, 2004. 37 (25). P. 68–69.

Завантаження

Опубліковано

2019-10-31

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва