Вплив біопрепаратів біонорма азот та біонорма фосфор на продуктивність пшениці твердої ярої
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.06.004Ключові слова:
дослідження, біопрепарати, яра пшениця, врожайність, продуктивність, ефективність, азотофіксуючі мікроорганізми, Біонорма Фосфор, Біонорма Азот, добриваАнотація
Україна є аграрною країною, тому надзвичайно важливо використовувати добрива, які є екологічно безпечними і ефективними.
На сьогоднішній день, альтернативою хімічним засобам захисту рослин можуть стати біопрепарати. З їх допомогою ми можемо отримати приріст врожаю та високу якість. У роботі наведено дані впливу біопрепаратів Біонорма Азот та Біонорма Фосфор на продуктивність пшениці твердої ярої сортів «Ізольда» та «Спадщина» в умовах Лісостепу України. Сорти, що використовувалися, найбільш чутливі до внесення добрив саме, тому були обрані для досліджень. Біонорма Азот – це препарат вільноживучих та асоціативних азотфіксувальних бактерій, який використовується для покращення азотного живлення широкого кола сільськогосподарських культур. До складу Біонорма Фосфор входять ґрунтові спорові бактерії та мікроміцети, які характеризуються високою фосфатмобілізувальною активністю. Препарат призначений для покращення фосфорного живлення сільськогосподарських культур.
За наданих умов вирощування та при використанні даних сортів рекомендується застосування препаратів Біонорма Азот, Біонорма Фосфор та їх комбінацію, оскільки, за результатами дослідів, рослини після застосування вище згаданих біодобрив мають високі показники продуктивних стебел. Також було виявлено, що сорт «Спадщина» краще реагував на застосування біопрепаратів та мінеральних добрив, ніж сорт «Ізольда».Посилання
Vatulia, Ye.O.(1965). Yara pshenytsia [Spring wheat]. Urozhai, 63.
VM Myronov Wheat Institute Crafts of NAAS of Ukraine. Available at: http://www.mip.com.ua/page/102-pshenytsya-tverda-yara-izolda
Volkohon, V.V., Nadkernychna, O.V., Kovalevska, T.M. ta in.; za red. V.V. Volkohona. ed. (2006). Mikrobni preparaty u zemlerobstvi. Teoriia i praktyka [Microbial preparations in agriculture. Theory and practice]. Kiev: Ahrarna nauka, 312.
Voronkov, N. A. (1999). Ekolohiia zahalna, sotsialna, prykladna: Pidruchnyk dlia studentiv vyshchykh navchalnykh zakladiv. Posibnyk dlia vchyteliv [Ecology general, social, applied: A textbook for university students. Teacher's Guide]. Lhar, 424.
Lykhochvor, V. V., Petrychenko, V. F., Ivashchuk, P. V., Korniichuk O. V. ; za red. V. V. Lykhochvora i V. F. Petrychenka. - 3-ie vyd., vyprav., dopov. ed. (2010). Roslynnytstvo. Tekhnolohii vyroshchuvannia silskohospodarskykh kultur [Plant growing. Cultivation technologies of crops]. Lviv : NVF «Ukrainski tekhnolohii», 1088.
Patyka, V.P., Kots, S.Ya., Volkohon, V.V. ta in.; za red. V.P. Patyky. ed. (2003). Biolohichnyi azot [Biological nitrogen]. Kiev: Svit, 424.
Patyka, V.P., Tykhonovych, I.A., Filip'iev, I.D. ta in. ed. (1993). Mikroorhanizmy i alternatyvne zemlerobstvo [Microorganisms and alternative agriculture]. Kiev:176.
Za red. Pikusha, H.R, Bondarenka, V.I. ed. (1985). Zernovi kultury. [Crops culture]. Kiev: Urozhai.
Optimization of fertilizer costs. Available at: www.agro-business.com.ua.
Serhieiev, A. A. Vplyv biostymuliatoriv rostu roslyn na produktyvnist ozymoi pshenytsi [Effect of plant growth biostimulants on winter wheat productivity] (2007). Irrigated agriculture. Interdepartmental scientific topic. Sat. No. 48. Kherson: Ailant, 68-72.
Variety heritage. Available at: https://agrarii-razom.com.ua/culture-variety/spadshina
Tkalenko, H. (2015). Biolohichni preparaty v zakhysti Roslyn [Biological agents in plant protection]. Special issue. Offer. Modern agrotechnology for the use of biological products and growth regulators, 2-15.
Chub M.P. (1980). Vlyianye udobrenyi na kachestvo zerna yarovoi pshenyts [The influence of fertilizers on the grain quality of spring wheat] Rosselkhozyzdat, 58-67.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).