Фізико-хімічні показники яблук сорту хонейкрісп залежно від режиму охолодження та післязбиральної обробки інгібітором етилену

Автор(и)

  • О. Drozd Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • О. Melnyk Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.06.009

Ключові слова:

яблука, Хонейкрісп, режим охолодження, 1-метилциклопропен, зберігання, щільність м’якуша, сухі розчинні речовини, титровані кислоти

Анотація

Досліджено вплив строку збору, режиму охолодження та післязбиральної обробки 1-МЦП на зміну щільності м’якуша, вмісту сухих розчинних речовин і титрованих кислот в яблуках сорту Хонейкрісп під час зберігання. Встановлено, що незалежно від строку збирання, режиму охолодження і післязбиральної обробки 1-МЦП, після шестимісячного холодильного зберігання щільність м’якуша яблук сорту Хонейкрісп у межах 7,9–8,9 кг задовольняє вимоги торговельної мережі. Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену не покращує збереження показника.

Після шести місяців зберігання вміст сухих розчинних речовин вищий у повільно охолоджених плодах масового збору, незалежно від обробки 1-МЦП. За такого ж охолодження запізніло зібраних плодів вміст сухих розчинних речовин в 1,1 раза вищий, а післязбиральна обробка 1-МЦП дещо сприяє збереженню їх рівня лише в традиційно охолоджених плодах запізнілого збору.

Найвищий вміст титрованих кислот після шестимісячного зберігання забезпечується традиційним охолодженням плодів масового строку збору без обробки 1-МЦП. Органічні кислоти швидше втрачаються у повільно охолодженій продукції масового збору. Післязбиральна обробка 1-МЦП лише дещо сприяє збереженню кислотності повільно охолоджених яблук обох строків збирання.

Зі збільшенням тривалості зберігання на щільність м’якуша яблук зростає вплив строку збирання і режиму охолодження. Показник, головним чином, залежить від строку збирання і значно менше від режиму охолодження (вплив на кінець зберігання відповідно 32,3 і 8,6 %). Зміна вмісту сухих розчинних речовин і титрованих кислот залежить, головним чином, від строку збирання (відповідно вплив 82,1 і 64,5 % після шестимісячного зберігання).

Біографія автора

  • автор О. Drozd, афіліація Уманський національний університет садівництва
    інженерно-технологічний факультет, кафедра технології зберігання і переробки зерна, старший викладач

Посилання

Rosenberger, D., Schupp, J., Watkins, C., Lungerman, K., Hoying, S., Straub, D., Cheng, L. (2001). Honeycrisp: promising profit maker or just another problem child? New York state horticultural society, 9 (3), 4-8.

Watkins, C. B., Nock, J. F. (2012). Controlled-atmosphere storage of Honeycrisp apples. HortScience, 47 (7), 886-892.

https://doi.org/10.21273/HORTSCI.47.7.886

Jungs, S., Watkins, C. B. (2011). Involvement of ethylene in browning development of controlled atmosphere-stored Empire apple fruit. Postharvest Biology and Technology, 59 (3), 219-226.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2010.08.019

Harker, F. R., Kupferman, E. M., Marin, A. B., Gunson, F. A., Tiggs, C. M. (2008). Eating quality standards for apple based on consumers preferences. Postharvest Biology and Technology, 50 (1), 70-78.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2008.03.020

Watkins, C. B., Nock, J. F., Weis, S. A., Jayanty, S., Beadry, R. M. (2004). Storage temperature, diphenylamine and pre-storage delay effects on soft scald, soggy breakdown and bitter pit of Honeycrisp apples. Postharvest Biology and Technology, 32 (2), 213-221.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.11.003

Soska, A., Tomala, K. Ocena podstawowych wyroznikow jakosci wewnetrznej jablek podczas przechowywania w chlodni zwyklej. (2006). Czynniki wplywajace na plonowanie і jakosc owocow roslin sadowniczych., № 3, 41-48.

Metlitskiy, L. V. (1970). Biohimiya plodov i ovoschey. M.: Ekonomika, 117.

Celikel, F. G., Ozelkok, S., Acican, T., Aslim, A. S. (2010). Effect of 1-MCP (1-Methylcyclopropene) pretreatment on cold storage of Granny Smith apples. Acta Horticulturae, № 877, 339-341.

https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2010.877.42

Dzheneev, S., Ivanchenko, V. (1998). Guidelines for the storage of fruits, vegetables and grapes (the organization and conduct of research). The Institute of Vine and Wine «Magarach», Yalta, 152 р.

DeEll, J. (2014). Maturity and storage of Honeycrisp apples. Ministry of agriculture, food and rural affairs: http://www.omafra.gov.on.ca/english/crops/hort/news/orchnews/2014/on-0814a12.htm.

Delong, J. M., Prange, R. K., Schotmans, W. C., Nichols, D. S., Harrison, P. A. (2009). Determination of the optimal pre-storage delayed cooling regime to control disorders and maintain quality in Honeycrisp apples. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 84 (4), 410-414.

https://doi.org/10.1080/14620316.2009.11512541

Завантаження

Опубліковано

2019-12-28

Номер

Розділ

Агрономія