Методика визначення енергоємності продукції на прикладі меблевої фабрики

Автор(и)

  • B.J. Zaptalov Ukrainian State Research Institute "Resources" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • V.А Korenda Ukrainian State Research Institute "Resources" , Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс»
  • Z.S. Sirko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.06.026

Ключові слова:

енергоємність, електроенергія, теплова енергія, паливо

Анотація

Енергетичний менеджмент – це самостійний вид професійної діяльності, спрямований на досягнення в ході будь-якої господарської діяльності підприємства (організації), що діє в ринкових умовах, зниження витрат шляхом підвищення енергетичної ефективності. Енергоменеджмент включає в себе набір заходів, націлених на економію енергетичних ресурсів: моніторинг енергоспоживання та енергоємності продукції, розробку енергетичних бюджетів, аналіз існуючих показників як основи складання нових бюджетів, розробку енергетичної політики, планування нових енергозберігаючих заходів. В даній статті висвітлено методику визначення енергоємності продукції для промислових підприємств, а саме показників енергоємності. До даних величин відносяться: норми витрат теплової та електричної енергії на одиницю виробленої промислової продукції, а також норми витрат палива та електроенергії на відпуск тепла котельнею підприємства. Дані показники являються індикаторами енергоефективності, які потрібно розраховувати при впровадженні систем енергетичного менеджменту на підприємствах.  Вони являються орієнтирами, по яким оцінюється поточний стан енергоефективності та запланований на майбутні періоди з врахуванням зміни  величин випуску продукції, впровадження чи демонтажу обладнання, реалізації енергозберігаючих заходів тощо. В статті  показано розрахунок показників енергоємності продукції на прикладі меблевої фабрики.

Посилання

DSTU ISO 50001:2014 “Energy saving. Energy management systems. Requirements and guidelines for use, harmonized with the international standard (ISO 50001:2011, IDT)”.

“The main methodological provisions for the normalization of fuel and energy resources in public production”, approved by the Order of the State Committee for Energy Saving № 112 від 22.10.2002 р.;

Melekhin V.Т. The main issues of the method of normalization of heat consumption in industry. - L.: Energy. - 1966. – 60p;

DSTU N B V.1.1-27-2010 “Protection against dangerous geological processes, harmful operational impacts, from fire. Building climatology”.

Ionin А.А. Heat supply and networks. - М.: Energy publishing house. - 1985. – 360p.

Sectoral methodology of normalization of fuel consumption for production and supply of thermal energy by boiler houses of thermal economy. - К.: Ukraianian Research Institute “Engpoject”. - 1998.- 91с.

Gofman I.F. Normalization of energy consumption and energy balances in industrial enterprises.- М.: Energy publishing house. - 1966. – 126 p.

Завантаження

Опубліковано

2019-12-28

Номер

Розділ

Техніка і автоматика Agriculture 4.0