Методика визначення енергоємності продукції на прикладі меблевої фабрики
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.06.026Ключові слова:
енергоємність, електроенергія, теплова енергія, паливоАнотація
Енергетичний менеджмент – це самостійний вид професійної діяльності, спрямований на досягнення в ході будь-якої господарської діяльності підприємства (організації), що діє в ринкових умовах, зниження витрат шляхом підвищення енергетичної ефективності. Енергоменеджмент включає в себе набір заходів, націлених на економію енергетичних ресурсів: моніторинг енергоспоживання та енергоємності продукції, розробку енергетичних бюджетів, аналіз існуючих показників як основи складання нових бюджетів, розробку енергетичної політики, планування нових енергозберігаючих заходів. В даній статті висвітлено методику визначення енергоємності продукції для промислових підприємств, а саме показників енергоємності. До даних величин відносяться: норми витрат теплової та електричної енергії на одиницю виробленої промислової продукції, а також норми витрат палива та електроенергії на відпуск тепла котельнею підприємства. Дані показники являються індикаторами енергоефективності, які потрібно розраховувати при впровадженні систем енергетичного менеджменту на підприємствах. Вони являються орієнтирами, по яким оцінюється поточний стан енергоефективності та запланований на майбутні періоди з врахуванням зміни величин випуску продукції, впровадження чи демонтажу обладнання, реалізації енергозберігаючих заходів тощо. В статті показано розрахунок показників енергоємності продукції на прикладі меблевої фабрики.
Посилання
DSTU ISO 50001:2014 “Energy saving. Energy management systems. Requirements and guidelines for use, harmonized with the international standard (ISO 50001:2011, IDT)”.
“The main methodological provisions for the normalization of fuel and energy resources in public production”, approved by the Order of the State Committee for Energy Saving № 112 від 22.10.2002 р.;
Melekhin V.Т. The main issues of the method of normalization of heat consumption in industry. - L.: Energy. - 1966. – 60p;
DSTU N B V.1.1-27-2010 “Protection against dangerous geological processes, harmful operational impacts, from fire. Building climatology”.
Ionin А.А. Heat supply and networks. - М.: Energy publishing house. - 1985. – 360p.
Sectoral methodology of normalization of fuel consumption for production and supply of thermal energy by boiler houses of thermal economy. - К.: Ukraianian Research Institute “Engpoject”. - 1998.- 91с.
Gofman I.F. Normalization of energy consumption and energy balances in industrial enterprises.- М.: Energy publishing house. - 1966. – 126 p.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).