Використання домішок для підвищення врожайності насіння харчового призначення

Автор(и)

  • L. V. Krychkovska National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» , Національний технічний університет «Харківський політехнічний iнститут»
  • M. A. Bobro Kharkiv National University of Biotechnology , Харківський національний університет біотехнології
  • P. Y. Lysak National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» , Національний технічний університет «Харківський політехнічний iнститут»
  • Y. A. Gritsayenko National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» , Національний технічний університет «Харківський політехнічний iнститут»

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.05.002

Ключові слова:

Рістстимулюючі препарати, гідратовані фулерени, гірчиця, відходи дріжджового виробництва (штам Saccharovyces cerevisiae)

Анотація

Досліджено рістстимулюючу активність препарату «Гумір», створеного на основі гуматів, поліетиленоксидів, відходів дріжджового виробництва, гідратованих фулеренів та інших БАР. Введення цих компонентів в технологію рослинництва вимагає ретельного вивчення властивостей препаратів на їх основі в різних зонах і на різних видах насіння. Використання регуляторів росту є одним з основних елементів сучасних технологій. Зміна гормонального статусу рослин під впливом екзогенних регуляторів росту забезпечує підвищення активності метаболічних процесів в рослині, стійкості до біотичних і абіотичних стресів, підвищує врожайність і якість продукції. Регулятори росту вельми ефективні не тільки для польових, але також інших культур. Застосування регуляторів росту визначається етапом онтогенезу, середовищних умов і завданнями, які розв'язуються за допомогою фіторегуляторів (коренеутворення, виведення насіння із стану спокою, регуляція розвитку вегетативних генеративних органів, регуляція плодоутворення і дозрівання, регуляція стійкості рослини, якості продукції та ін.).

Ряд регуляторів надає комплексну дію на рослину, стимулюючи проростання насіння, стійкість до хвороб, підвищення врожайності і якості. Регуляторний вплив на рослинний організм близько пов'язаний з трофічним фактором (мінеральне і вуглецеве харчування), водним режимом, метаболізмом фенольних сполук, природними умовами. Можлива і регуляція переходу рослини або органу в стан спокою, що важливо перед закладанням плодів і насіння на зберігання.

Це послугувало підставою для проведення наших досліджень по створенню комплексного препарату з рістстимулюючою дією. Об'єктом досліджень було обрано насіння гірчиці «Талісман». 

Посилання

Rakitin V. YU., Rakitina T. YA., Karyagin V. V., Prudnikova O.N.. Rasteniya acl-5spms-1Arabidopsisthaliana pri UF-V stresse. Efremovskie chteniya, sentyabr' 2017, Orel. S. 289 –294.

Pirogovskaya G.V., Bogomaz H.A. Materialy konf. «Guminovye veshchestva v biosfere, narodnohozyajstvennoe znachenie i ekologicheskaya rol'». M.: MGU, 1990. S.143–145.

SHishova M.F., Popov A. I. Dejstvie guminovyh veshchestv na biohimicheskij sostav razlichnyh sel'skohozyajstvennyh kul'tur. Sb. nauch. tr. SPb., – gos. agrar. un-ta. – SPb., 2001. S.48–53.

Merkis A. I., Novickene JI. JI. Regulyaciya rosta i pitaniya rastenij. Vil'nyus: Mokslas, 1998. S.114–127.

Rahimova M.M., YUsupova Z.N., Vandysheva V.I., Rabieva H.B. Biologicheski aktivnye polimery i polimernye reagenty dlya rastenij: Tez. dokl. 2-go Vsesoyuz. soveshch. Zvenigorod. 1991. S. 40.

Brykalov, A. V., Golovkina E. M., Krivosheev N. V. Primenenie sorbentov v biotekhnologii polucheniya regulyatorov rosta rastenij. Sovremennye naukoemkie tekhnologii: mater, mezhdunar. nauch. konf. (Ispaniya, o.Tenerife) M, 2006. S.36–37.

Brichka A. V., Turov V.V., Prihod'ko G. P., Brichka S. YA. Sovmestnaya adsorbciya benzola i vody nanorazmernymi uglerodnymi trubkami. Himiya poverhnosti i nanotekhnologiya: mater. Vseros. konf. Sankt-Peterburg, 2006. S. 71–72.

Skurihin I.M. Himicheskij sostav pishchevyh produktov. Kn.2. Spravochnik. M.: Agropromizdat, 1987. 360 s.

Salam, A.M.; Quave, C.L. Opportunities for plant natural products in infection control. Curr. Opin. Microbiol. 2018, 45, 189–194.https://doi.org/10.1016/j.mib.2018.08.004

Завантаження

Опубліковано

2021-10-29

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія