ГМ-лінії зернових культур дозволені до використання в Європейському Союзі
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.05.004Ключові слова:
генетично модифіковані рослини, лінії, реєстр ЄСАнотація
Розвиток біотехнологічної галузі у сфері ГМО вимагає від держав прийняття конкретних рішень щодо регулювання поширення генетично модифікованих культур. В Європейському Союзі усі лінії ГМ-рослин, що знаходяться в обігу, підлягають обов’язковій реєстрації, що забезпечує регулювання розміщення на ринку та обігу генетично модифікованої сировини, харчових продуктів і кормів. В статті наведено систематизовані дані щодо реєстрації генетично модифікованих ліній сої, кукурудзи та ріпаку в Європейському Союзі. Встановлено, що більшість ліній вказаних культур мають вбудований ген, який надає їм ознаку толерантності до гербіцидів різних груп. В реєстр Європейського Союзу на даний момент включено 12 ліній сої, 5 ліній кукурудзи, 3 лінії ріпаку стійких до гербіцидів. Показано, що значна кількість зареєстрованих ГМ-рослин мають поєднання кількох ознак, зокрема толерантність до гербіцидів і стійкість до певних шкідників або покращення споживчих характеристик. Серед них 1 лінія сої, 9 ліній кукурудзи та 1 лінія ріпаку. У реєстрі генетично модифікованих рослин на даний момент усі трансформаційні події мають дозвіл для використання у продуктах харчування і харчових інгредієнтах, кормах та інших продуктах. Єдина лінія кукурудзи, а саме Mon 810, що була дозволена для вирощування, на момент проведення аналізу знаходиться на етапі поновлення дозволу.
Посилання
Birta H.O., Burhu Yu.H. (2017). Henno-modyfikovani orhanizmy: za i proty [Genetically modified organisms: pros and cons] Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 128.
Plotnitska, A. V., Tkachenko, T .A., Kalakailo, L I., Ischenko, V. D., Tkachenko, V. V., Ishchenko Ya.A., Ushkalov V. O., Ischenko L. M. (2020). Detektsiia henetychno modyfikovanykh roslyn u produktsii ahropromyslovoho kompleksu [Detection of genetically modified plants in the agricultural products]. Scientific reports of NULES of Ukraine. 3(85).
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.012
Ermishin, A. P. (2013). Geneticheski modifitsirovannyie organizmyi i biobezopasnost [Genetically modified organisms and biosafety]. Minsk: Belarus. navuka, 171 s.
Krynytska, O.O., Tkachuk, T.I. (2019). Otsinka vplyvu vykorystannia henetychno modyfikovanoi produktsii na stan prodovolchoi bezpeky [Assessment of the inflow of vicoristannya genetically modified products to the food safety mill]. Food Industry Economics, 11, (2). 13-19.
https://doi.org/10.15673/fie.v11i2.1390
Eriksson, D. (2018). Recovering the Original Intentions of Risk Assessment and Management of Genetically Modified Organisms in the European Union. Front. Bioeng. Biotechnol. 6:52.
https://doi.org/10.3389/fbioe.2018.00052
European Union Reference Laboratory for Genetically Modified Food and Feed (EURL GMFF) at: https://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/method-validations
International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) at: https://www.isaaa.org/
The analysis of food samples for the presence of Genetically Modified Organisms. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2020 https://publications.jrc.ec.europa.eu › JRC120237
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).