ГМ-лінії зернових культур дозволені до використання в Європейському Союзі

Автор(и)

  • T. Tkachenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Tsedyk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Kornienko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Ischenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Tkachenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • L. Shynkarenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Ya. Ishchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • L. Ischenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.05.004

Ключові слова:

генетично модифіковані рослини, лінії, реєстр ЄС

Анотація

Розвиток біотехнологічної галузі у сфері ГМО вимагає від держав прийняття конкретних рішень щодо регулювання поширення генетично модифікованих культур. В Європейському Союзі усі лінії ГМ-рослин, що знаходяться в обігу, підлягають обов’язковій реєстрації, що забезпечує регулювання розміщення на ринку та обігу генетично модифікованої сировини, харчових продуктів і кормів. В статті наведено систематизовані дані щодо реєстрації генетично модифікованих ліній сої, кукурудзи та ріпаку в Європейському Союзі. Встановлено, що більшість ліній вказаних культур мають вбудований ген, який надає їм ознаку толерантності до гербіцидів різних груп. В реєстр Європейського Союзу на даний момент включено 12 ліній сої, 5 ліній кукурудзи, 3 лінії ріпаку стійких до гербіцидів. Показано, що значна кількість зареєстрованих ГМ-рослин мають поєднання кількох ознак, зокрема толерантність до гербіцидів і стійкість до певних шкідників або покращення споживчих характеристик. Серед них 1 лінія сої, 9 ліній кукурудзи та 1 лінія ріпаку. У реєстрі генетично модифікованих рослин на даний момент усі трансформаційні події мають дозвіл для використання у продуктах харчування і харчових інгредієнтах, кормах та інших продуктах. Єдина лінія кукурудзи, а саме Mon 810, що була дозволена для вирощування, на момент проведення аналізу знаходиться на етапі поновлення дозволу.

Посилання

Birta H.O., Burhu Yu.H. (2017). Henno-modyfikovani orhanizmy: za i proty [Genetically modified organisms: pros and cons] Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 128.

Plotnitska, A. V., Tkachenko, T .A., Kalakailo, L I., Ischenko, V. D., Tkachenko, V. V., Ishchenko Ya.A., Ushkalov V. O., Ischenko L. M. (2020). Detektsiia henetychno modyfikovanykh roslyn u produktsii ahropromyslovoho kompleksu [Detection of genetically modified plants in the agricultural products]. Scientific reports of NULES of Ukraine. 3(85).

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.012

Ermishin, A. P. (2013). Geneticheski modifitsirovannyie organizmyi i biobezopasnost [Genetically modified organisms and biosafety]. Minsk: Belarus. navuka, 171 s.

Krynytska, O.O., Tkachuk, T.I. (2019). Otsinka vplyvu vykorystannia henetychno modyfikovanoi produktsii na stan prodovolchoi bezpeky [Assessment of the inflow of vicoristannya genetically modified products to the food safety mill]. Food Industry Economics, 11, (2). 13-19.

https://doi.org/10.15673/fie.v11i2.1390

Eriksson, D. (2018). Recovering the Original Intentions of Risk Assessment and Management of Genetically Modified Organisms in the European Union. Front. Bioeng. Biotechnol. 6:52.

https://doi.org/10.3389/fbioe.2018.00052

European Union Reference Laboratory for Genetically Modified Food and Feed (EURL GMFF) at: https://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/method-validations

International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) at: https://www.isaaa.org/

The analysis of food samples for the presence of Genetically Modified Organisms. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2020 https://publications.jrc.ec.europa.eu › JRC120237

Завантаження

Опубліковано

2021-10-29

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія