Валідація методу визначення свинцю, кадмію, арсену у м’ясі та м’ясопродуктах атомно-абсорбційною спектрометрією з електротермічною атомізацією

Автор(и)

  • S. V. Shulyak State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Examination , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи
  • K. S. Myagka State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Examination , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи
  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. S. Gaiduy State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Examination , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи
  • N. A. Mezhenska Institute of Veterinary Medicine The National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine , Інституту ветеринарної медицини НААН
  • I. Yu. Bardik State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Examination , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.05.012

Ключові слова:

валідація методу, атомно-абсорбційна спектрометрія, метали, м'ясо і м’ясопродукти

Анотація

Токсичність важких металів створює появу ризиків для здоров'я, як людини, так і тварин, виходячи з їх здатності до накопичення в організмі. Токсичність металу залежить від поглиненої дози, шляху та тривалості впливу. Вчасне визначення важких металів у харчових продуктах, відповідно до затверджених у ЄС методів оцінки, є актуальним завданням.

Метою дослідження було провести валідацію методу визначення свинцю, кадмію, арсену у м’ясі та м’ясопродуктах методом атомно-абсорбційної спектрометрії з електротермічною атомізацією. 

Для визначення арсену та кадмію використовували атомно-абсорбційний спектрофотометр Thermo Solaar (США), для визначення свинцю – атомно-абсорбційний спектрофотометр Varian 240 G (Австралія).

Для мінералізації зразків і приготування фонових і калібрувальних розчинів використовували азотну кислоту (Merk, Німеччина), сертифіковані стандартні розчини (Merk, Німеччина) згідно затверджених методів

У ході дослідження встановлені валідаційні характеристики методу визначення свинцю, кадмію та арсену атомно-абсорбційною спектрометрією з електротермічною атомізацією, а саме: межа детектування, межа кількісного визначення, точність, правильність, збіжність, відтворюваність, селективність та лінійність.

Доведено точність, практичність та універсальність цього методу, що підтверджується показниками LOD і LOQ: для свинцю 0,31 і 10,0 мкг/кг, кадмію 0,3 і 5,0 мкг/кг, арсену 0,2 і 10,0 мкг/кг.

Отримані результати та валідаційні дані щодо точності, та відтворюваності є відповідними вимогам Європейського законодавства щодо залишкового вмісту важких металів у м’ясі та м’ясопродуктах.

Посилання

Jaishankar, M., Tseten, T. Anbalagan, N. Mathew, B. B. Beeregowda, K. N. (2014). Toxicity, mechanism and health effects of some heavy metals. Interdisciplinary Toxicology, 7, P. 60-72

https://doi.org/10.2478/intox-2014-0009

Naseri, K. Salmani, F. Zeinali, M. Zeinali, T. (2021). Health risk assessment of Cd, Cr, Cu, Ni and Pb in the muscle, liver and gizzard of hen's marketed in East of Iran. Toxicology Repost, 8, 53-59.

https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2020.12.012

Njoga E. O., Ezenduka E. V., Ogbodo C. G., Ogbonna C. U., Jaja I. F., Ofomatah A. C., Okpala C. O. R. (2021). Detection, distribution and health risk assessment of toxic heavy metals/metalloids, Arsenic, Cadmium, and Lead in goat carcasses processed for human consumption in south-eastern Nigeria. Foods. Vol. 10, No. 4. P. 781-798.

https://doi.org/10.3390/foods10040798

Paska, M., Simonova, I., Galuch, B., Basarab, I., Masliichuk, O. (2017). Toxic elements in lentil, thyme and juniper in the composition of semi-smoked sausages using the method of atomic-absorbtion spectrometry with atomization in fleme. Eureca: Life Sciences, 4, 35-42.

https://doi.org/10.21303/2504-5695.2017.00388

Abedi, A., Zabihzadeh, M., Hosseini, H., Eskandari, S., Ferdowsi, R. (2018). Determination of Lead, Cadmium, Iron and Zinc contents in the meat products supplied in Tehran. Iranian Journal Nutrition Sciences Food Technology, 13 (3), 93-102. URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2585-en.html

Chowdhury, Z. M. A., Siddiquea, Z. A., Hossain, S. M. A., Kazi, A. I., Ahsan, A. A., Ahmed, S., Zaman, M. M. (2011). Determination of essential and toxic metals in meats, meat products and eggs by spectrophotometric method. Journal of Bangladesh Chemical Society, 24, 2, 165-172.

https://doi.org/10.3329/jbcs.v24i2.9705

Maky, M. A., Abd-ElRasoul, M.A.A., Salah, M. (2020). Evaluation of some food additives and heavy metals in Egyptian meat products. International Journal One Health, 6(1), 61-68.

https://doi.org/10.14202/IJOH.2020.61-68

Damin, C. F., Zmozinski, A. V., Borges, A., Vale, M. G. R. (2011). Determination of cadmium and lead in fresh meat by slurry sampling graphite furnace atomic absorption spectrometry. Analytical Methods, 36, 2 : 1379.

https://doi.org/10.1039/c1ay05085k

Oymak, T., Tokalıoğlu, Ş., Yılmaz, V., Kartal, Ş., Aydın, D. (2009). Determination of lead and cadmium in food samples by the coprecipitation method. Food Chemistry, 113, 4, 1314-1317.

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.08.064

DSTU 7670:2014 Syrovyna i produkty kharchovi. Pryhotuvannia prob. Mineralizatsiia dlia vyznachennia vmistu toksychnykh elementiv [Raw materials and food products. Sample preparation. Mineralization to determine the content of toxic elements [Text]. Kyiv: State Consumer Standard] (in Ukrainian)

Nastanova Eurachem "Prydatnist analitychnykh metodiv dlia konkretnoho zastosuvannia. Nastanova dlia laboratorii z validatsii metodiv ta sumizhnykh pytan" [Eurachem Guide: The Fitness for purpose of analytical methods. Laboratory guide to method validation and related] : za red. B. Mahnussona ta U. Ernemarka: pereklad druhoho vydannia. 2014 r. K.: TOV "Iurka Liubchenka", 2016. 92 s.

Commission Decision 657/2002 on the implementation of Council Directive 96/23 on the application of methods of analysis and interpretation of results. Official Journal of the European Communities. 2002. 32 р

Council Regulation 2006/1881 / EU. On establishing the maximum level of certain contaminants in food. Official Journal of the European Communities, 2008, 24 р.

Council Regulation 2001/466 / EC. About establishment of the maximum levels of certain harmful substances in foodstuff. CONSLEG: 2001R0466 - 05/05/2004 OВ, L 77, 2001, 24 p.

Council Regulation 2007/333 / EU. Approving sampling methods and methods of analysis for the official control of levels of lead, cadmium, mercury, inorganic tin, C-MCPD and benzo (a) pyrene in foodstuffs. 29.3.2007. Official Journal of the European Union, L 88/29, 10 р.

Завантаження

Опубліковано

2021-10-29

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва