Валідація методу визначення свинцю, кадмію, арсену у м’ясі та м’ясопродуктах атомно-абсорбційною спектрометрією з електротермічною атомізацією
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.05.012Ключові слова:
валідація методу, атомно-абсорбційна спектрометрія, метали, м'ясо і м’ясопродуктиАнотація
Токсичність важких металів створює появу ризиків для здоров'я, як людини, так і тварин, виходячи з їх здатності до накопичення в організмі. Токсичність металу залежить від поглиненої дози, шляху та тривалості впливу. Вчасне визначення важких металів у харчових продуктах, відповідно до затверджених у ЄС методів оцінки, є актуальним завданням.
Метою дослідження було провести валідацію методу визначення свинцю, кадмію, арсену у м’ясі та м’ясопродуктах методом атомно-абсорбційної спектрометрії з електротермічною атомізацією.
Для визначення арсену та кадмію використовували атомно-абсорбційний спектрофотометр Thermo Solaar (США), для визначення свинцю – атомно-абсорбційний спектрофотометр Varian 240 G (Австралія).
Для мінералізації зразків і приготування фонових і калібрувальних розчинів використовували азотну кислоту (Merk, Німеччина), сертифіковані стандартні розчини (Merk, Німеччина) згідно затверджених методів
У ході дослідження встановлені валідаційні характеристики методу визначення свинцю, кадмію та арсену атомно-абсорбційною спектрометрією з електротермічною атомізацією, а саме: межа детектування, межа кількісного визначення, точність, правильність, збіжність, відтворюваність, селективність та лінійність.
Доведено точність, практичність та універсальність цього методу, що підтверджується показниками LOD і LOQ: для свинцю 0,31 і 10,0 мкг/кг, кадмію 0,3 і 5,0 мкг/кг, арсену 0,2 і 10,0 мкг/кг.
Отримані результати та валідаційні дані щодо точності, та відтворюваності є відповідними вимогам Європейського законодавства щодо залишкового вмісту важких металів у м’ясі та м’ясопродуктах.
Посилання
Jaishankar, M., Tseten, T. Anbalagan, N. Mathew, B. B. Beeregowda, K. N. (2014). Toxicity, mechanism and health effects of some heavy metals. Interdisciplinary Toxicology, 7, P. 60-72
https://doi.org/10.2478/intox-2014-0009
Naseri, K. Salmani, F. Zeinali, M. Zeinali, T. (2021). Health risk assessment of Cd, Cr, Cu, Ni and Pb in the muscle, liver and gizzard of hen's marketed in East of Iran. Toxicology Repost, 8, 53-59.
https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2020.12.012
Njoga E. O., Ezenduka E. V., Ogbodo C. G., Ogbonna C. U., Jaja I. F., Ofomatah A. C., Okpala C. O. R. (2021). Detection, distribution and health risk assessment of toxic heavy metals/metalloids, Arsenic, Cadmium, and Lead in goat carcasses processed for human consumption in south-eastern Nigeria. Foods. Vol. 10, No. 4. P. 781-798.
https://doi.org/10.3390/foods10040798
Paska, M., Simonova, I., Galuch, B., Basarab, I., Masliichuk, O. (2017). Toxic elements in lentil, thyme and juniper in the composition of semi-smoked sausages using the method of atomic-absorbtion spectrometry with atomization in fleme. Eureca: Life Sciences, 4, 35-42.
https://doi.org/10.21303/2504-5695.2017.00388
Abedi, A., Zabihzadeh, M., Hosseini, H., Eskandari, S., Ferdowsi, R. (2018). Determination of Lead, Cadmium, Iron and Zinc contents in the meat products supplied in Tehran. Iranian Journal Nutrition Sciences Food Technology, 13 (3), 93-102. URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2585-en.html
Chowdhury, Z. M. A., Siddiquea, Z. A., Hossain, S. M. A., Kazi, A. I., Ahsan, A. A., Ahmed, S., Zaman, M. M. (2011). Determination of essential and toxic metals in meats, meat products and eggs by spectrophotometric method. Journal of Bangladesh Chemical Society, 24, 2, 165-172.
https://doi.org/10.3329/jbcs.v24i2.9705
Maky, M. A., Abd-ElRasoul, M.A.A., Salah, M. (2020). Evaluation of some food additives and heavy metals in Egyptian meat products. International Journal One Health, 6(1), 61-68.
https://doi.org/10.14202/IJOH.2020.61-68
Damin, C. F., Zmozinski, A. V., Borges, A., Vale, M. G. R. (2011). Determination of cadmium and lead in fresh meat by slurry sampling graphite furnace atomic absorption spectrometry. Analytical Methods, 36, 2 : 1379.
https://doi.org/10.1039/c1ay05085k
Oymak, T., Tokalıoğlu, Ş., Yılmaz, V., Kartal, Ş., Aydın, D. (2009). Determination of lead and cadmium in food samples by the coprecipitation method. Food Chemistry, 113, 4, 1314-1317.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.08.064
DSTU 7670:2014 Syrovyna i produkty kharchovi. Pryhotuvannia prob. Mineralizatsiia dlia vyznachennia vmistu toksychnykh elementiv [Raw materials and food products. Sample preparation. Mineralization to determine the content of toxic elements [Text]. Kyiv: State Consumer Standard] (in Ukrainian)
Nastanova Eurachem "Prydatnist analitychnykh metodiv dlia konkretnoho zastosuvannia. Nastanova dlia laboratorii z validatsii metodiv ta sumizhnykh pytan" [Eurachem Guide: The Fitness for purpose of analytical methods. Laboratory guide to method validation and related] : za red. B. Mahnussona ta U. Ernemarka: pereklad druhoho vydannia. 2014 r. K.: TOV "Iurka Liubchenka", 2016. 92 s.
Commission Decision 657/2002 on the implementation of Council Directive 96/23 on the application of methods of analysis and interpretation of results. Official Journal of the European Communities. 2002. 32 р
Council Regulation 2006/1881 / EU. On establishing the maximum level of certain contaminants in food. Official Journal of the European Communities, 2008, 24 р.
Council Regulation 2001/466 / EC. About establishment of the maximum levels of certain harmful substances in foodstuff. CONSLEG: 2001R0466 - 05/05/2004 OВ, L 77, 2001, 24 p.
Council Regulation 2007/333 / EU. Approving sampling methods and methods of analysis for the official control of levels of lead, cadmium, mercury, inorganic tin, C-MCPD and benzo (a) pyrene in foodstuffs. 29.3.2007. Official Journal of the European Union, L 88/29, 10 р.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).