До питання перспектив і проблем органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.06.004Ключові слова:
Органічне виробництво, сільськогосподарська продукція рослинництва, сертифікація, оператор органічного виробництваАнотація
Органічне виробництво сільськогосподарської продукції створює умови для збереження навколишнього природного середовища та забезпечення якості продуктів харчування. З метою ефективного впровадження та розвитку ринку органічної сільськогосподарської продукції в Україні актуальним є дослідження підходів до сертифікації в Україні та світі. Завданням цієї роботи було встановлення перспектив та проблем органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні. Для проведення досліджень було використано загальнонаукові методи, зокрема, узагальнення, систематизація, аналіз та синтез наукової літератури та нормативних документів.
Було показано, що в Україні до переваг ведення органічного виробництва відносяться високий рівень родючості грунтів і сприятливі кліматичні умови. Проблемами, які перешкоджають розвитку органічного виробництва, є строкатість території за рівнем забруднення компонентів довкілля, відсутність держаної системи сертифікації та кваліфікованих спеціалістів для її проведення. Порівняння підходів до сертифікації сільськогосподарських підприємств в Україні та інших розвинутих державах показало відповідність національних підходів європейським та американським стандартам. Проте відсутність державного сертифікаційного органу унеможливлює державний контроль за операторами органічного ринку та функціонування державної сертифікації вцілому. З метою гарантування якості органічної продукції у процедурі сертифікації потрібно враховувати рівень родючості і забруднення грунтів сільськогосподарських угідь, а також наявність джерел забруднення навколишнього природного середовища території розміщення оператора органічного виробництва.
Для організації органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні відкритими залишаються питання критеріїв оцінювання відповідності операторів органічного виробництва нормативним вимогам документації, тощо.
Посилання
Makadia, J. J. Prospects, status and marketing of organic products in India-A Review / J. J. Makadia, K. S. Patel // Agricultural Reviews, 2015. Vol. 36, Issue 1, P. 73–76. DOI: 10.5958/0976-0741.2015.00009.4
The IFOAM Norms for Organic Production and Processing URL: https://www.ifoam.bio/our-work/how/standards-certification/organic-guarantee -system/ifoam-norms (дата звернення: 17.10.2021)
Rigby D. Organic farming and the sustainability of agricultural systems / D. Rigby, D. CaÂceres // Agricultural Systems 2001. Vol. 68. P. 21–40. DOI:10.1016/S0308-521X(00)00060-3
Strategy for "Innovating for sustainable growth: a bioeconomy for Europe". URL: https://ec.europa.eu/research/bioeconomy/pdf/201202 _innovating_sustainable_growth_en.pdf (дата звернення: 17.10.2021)
European Green Deal. URL: https://eurlex.europa.eu/legalcontent/ EN/TXT/?qid=1596443911913&uri=CELEX:52019DC0640#document2 (дата звернення: 17.10.2021)
National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. 2020. Safeguarding the Bioeconomy. Washington, DC: The National Academies Press. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK556424/ (дата звернення: 17.10.2021)
Ki Song Lee, Young Chan Choe, Sung Hee Park / Measuring the environmental effects of organic farming: A meta-analysis of structural variables in empirical research // Journal of Environmental Management, 2015. Vol. 162. P. 263–274. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2015.07.021
Directive 2009/128/EC of the European Parliament and of the Council of 21 October 2009 establishing a framework for Community action to achieve the sustainable use of pesticides. URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2009/128/oj (дата звернення: 17.10.2021)
Binta Amadou Economic and Environmental Performances of Organic Farming System Compared to Conventional Farming System: A case study of the Horticulture sector in the Niayes region of Senegal / Amadou Binta, Bruno Barbier // Procedia Environmental Sciences, 2015. Vol. 2, Issue 4. P. 1–10. DOI:10.4172/2376-0354.1000152
Willer Helga The world of organic Agricultural statistics and Emerging trends 2021 // Helga Willer, Bernhard Schlatter, Jan Trávníček URL: https://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2021/presentations.html (дата звернення: 17.10.2021)
Eurostat Statistic Explained. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Organic_ farming_ statistics (дата звернення: 17.10.2021)
Organic Foods Getting Coronavirus Boost. URL: https://www.ecoviaint.com/organic-foods-getting-coronavirus-boost/ (дата звернення: 17.10.2021)
EU Organic Action Plan Needs Demand Stimulus. URL: https://www.ecoviaint.com/eu-organic-action-plan-needs-demand-stimulus/? hilite=% 2725%25%27%2C%27Europe%27 (дата звернення: 17.10.2021)
A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system COM/2020/381. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381 (дата звернення: 17.10.2021)
Томашевська, О. А. Виробництво органічних продуктів в Україні / О. А. Томашевська, Т. В. Мірзоєва. // Агросвіт, 2012. № 21. С. 2–5.
Милованов Євген Принципи здоровʼя як вагомий фактор впливу на розвиток органічного сільського господарства України / Є. Милованов // Вісник Тернопільського національного економічного університету № 1, 2019 р. – С. 160 – 176.
Беруцька С.Я. Сучасний стан і перспективи розвитку ринку органічної продукції / С.Я. Беруцька, Т.О. Козичева // Економічний вісник Донбасу № 2(60), 2020. С. 165–172. https://doi.org/10.12958/1817-3772-2020-2(60)-165-172
Грановська, В. Г. Перспективи розвитку ринку органічної продукції в Україні / В. Г. Грановська // Економіка АПК, 2017. № 4. С. 31-40.
Закон України Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини. URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/425-18#Text (дата звернення: 17.10.2021)
Закон України Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text (дата звернення: 17.10.2021)
FiBL – Organic Market Development in Ukraine / ukraine.fibl.org : Розвиток органічного ринку – Україна та світ // Інформаційний бюлетень. – березень 2018 р. – URL: https://ukraine.fibl.org/fileadmin/documentsukraine/ publications_presentations/Information_Note_2018.pdf (дата звернення: 17.10.2021)
Willer Helga The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2016 // Helga Willer, Julia Lernoud. URL: https://www.fibl.org/fileadmin/ documents/shop/1698-organic-world-2016.pdf (дата звернення: 17.10.2021)
Willer Helga The world of organic Agricultural statistics and Emerging trends 2018 // Helga Willer, Julia Lernoud. URL: https://www.fibl.org/fileadmin/ documents/shop/1076-organic-world-2018-low.pdf (дата звернення: 17.10.2021)
Willer Helga The world of organic Agricultural statistics and Emerging trends, 2020. URL: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf (дата звернення: 17.10.2021)
Зелена книга. Ринок виробництва та обігу органічної продукції / Офіс ефективного регулювання URL: http://www.eu4business.eu/files/medias/regulation. gov_.ua_green_ book_brdo_ organic_products.pdf (дата звернення: 15.10.2021)
Євростат. Сільське господарство, лісництво та рибальство URL: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agriculture (дата звернення: 15.10.2021)
Періодична доповідь Про стан грунтів на землях сільськогосподарського призначення України (за результатами матеріалів Х туру (2011–2015 рр.) агрохімічного обстеження земель URL: http://www.iogu.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/%D0%9F%D0%B5% D1%80%D1%96%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE% D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%8C2020_208-%D1% 81%D1%82%D0%BE%D1%80-%E2%84%96%E2%84%96-wecompress. com_.pdf (дата звернення: 15.10.2021)
Фатєєв, А. І. Оцінка придатності ґрунтів України для органічного землеробства за вмістом мікроелементів / А. І. Фатєєв, К. Б. Смірнова, Д. О. Семенов та ін. // Вісник аграрної науки, 2014. № 4. С. 5–9.
Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/cg.htm (дата звернення: 10.11.2021)
Сучкова В. М. Методичні підходи до обґрунтування ціни пропозиції на органічну продукцію / В. М. Сучкова // Економіка АПК, 2009. № 5. С. 110–115.
Казанджі А.В. Стратегічні вектори розвитку ринку органічної продукції України / А.В. Казанджі // Інтелект ХХІ № 1, 2018. С. 72–76.
Гонта Д.С. Особливості розвитку ринку органічної продукції в Україні / Д.С. Гонта, Прощаликіна А.М. // Вісник ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Серія «Економічні науки», 2019. № 3. С. 115-124. https://doi.org/10.31651/2076-5843-2019-3-115-124
Шикула, М. К. Концепція біологічного землеробства на чорноземних ґрунтах / М. К. Шикула // Вісник ХНАУ, 2004. № 1. С. 237.
Хаєцька О.П. Перспективи розвитку ринку органічної продукції в Україні та світі / О.П. Хаєцька // Економіка. фінанси. менеджмент: актуальні питання науки і практики, 2019. № 6. С. 38–48.
Bazaluk O. Dynamic Development of the Global Organic Food Market and Opportunities for Ukraine // O. Bazalyk, O. Yatsenko, O. Zakharchuk et al // Sustainability 2020, 12(17), 6963; https://doi.org/10.3390/su12176963
Новікова Н.Л. Напрями державного регулювання та оцінка економічних інтересів в аграрній сфері / Н.Л. Новікова // Інвестиції: практика та досвід, 2015. №5. С. 42–44.
Regulation (EC) No 889/2008 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic products with regard to organic production, labelling and control URL: EUR-Lex - 32008R0889 - EN - EUR-Lex (europa.eu) (дата звернення: 08.11.2021)
Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic products. URL: Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organ... - EUR-Lex (europa.eu) (дата звернення: 08.11.2021)
GL 32–1999 Guidelines for the production, processing, labelling and marketing of organically produced foods URL: https://www.fao.org/waicent /faoinfo/food-safety-quality/cd_hygiene/cnt/cnt_en/sec_3/docs_3.6/Organic%20CX G_032e.pdf (дата звернення: 08.11.2021)
Zorn Alexander. Economic concepts of organic certification / A. Zorn, C. Lippert, S. Dabbert // UNIKASSEL, 2009. Deliverable. Р. 51.
National organic program (NOP) URL: https://www.ams.usda.gov/about-ams/programs-offices/national-organic-program (дата звернення: 10.11.2021)
Постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2020 р. № 1032 «Про затвердження Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1032-2020-%D0%BF#Text (дата звернення: 26.10.2021)
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).