Якість зерна пшениці озимої за різних систем основного обробітку ґрунту у сівозмінах Південного Степу України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.06.010

Ключові слова:

пшениця озима, пар чорний, пар сидеральний, короткоротаційна сівозміна, обробіток ґрунту, якість зерна, білок, клейковина.

Анотація

У статті досліджено вплив застосування різних систем основного обробітку ґрунту на якість зерна пшениці озимої у короткоротаційних сівозмінах Південного Степу України.

Встановлено, що упродовж 2016–2020 рр. виконання досліджень, простежується майже однакова закономірність дії різних попередників і систем основного обробітку ґрунту на формування якості зерна пшениці озимої у посушливих умовах. Виявлено, що у середньому за всіма варіантами досліджень лише із застосуванням системи безполицевого обробітку ґрунту отримали зерно пшениці озимої із вмістом білка 12,5%, яке відповідало вимогам 2-го класу. Зафіксовано, що у середньому за п’ять років досліджень за всіма системами обробітку ґрунту було одержано зерно пшениці озимої із вмістом клейковини, якість якого відповідала 3-му класу. Різні системи обробітку ґрунту зумовили незначний вплив на вміст клейковини, показники якої коливались у межах 20,6–21,1%.

Визначено, що попередники зумовлюють певний вплив на вміст білка у зерні пшениці озимої. Аналіз якісних показників засвідчив, що у середньому за п’ять років досліджень, при вирощуванні пшениці озимої після пару чорного і пару сидерального з викою озимою, було сформовано зерно, яке за вмістом білка відповідало 2-му класу якості. Більше білка було нагромаджено у зерні пшениці озимого після пару чорного, показник якого становив 12,9%. Після гороху на зерно, а також пару сидерального з сумішкою гірчиці білої з горохом, отримали зерно пшениці озимої, яке становило 3-й клас якості.

З’ясовано, що у середньому за п’ять років досліджень, у всіх варіантах вирощування пшениці озимої отримали вміст клейковини, який відповідав вимогам 3-го класу. Пар чорний і пар сидеральний з викою озимою зумовили нагромадження клейковини майже на однаковому рівні з невеликим зростанням у варіанті з викою озимою до 21,8%. Найменший показник клейковини було отримано у зерні пшениці озимої після гороху на зерно, який становив 19,7%.

У всіх варіантах досліду пар сидеральний з викою озимою і застосування безполицевого обробітку ґрунту найкраще діяли на зростання показників якості зерна пшениці озимої. В основному було сформовано зерно пшениці озимої за якістю, яке дозволяє використовувати її для продовольчих потреб – переважно у борошномельній та хлібопекарській галузях, а також для експортування.

Посилання

Boiko, P. I. & Kovalenko, N. P. (2005). Usovershenstvovanie sevooborotov v Ukraine [Improvement of crop rotation in Ukraine]. Zemledelye. 2. 7. (in Russian).

Orekhivskyi, V. D. (2017) Evoliutsiia naukovykh osnov orhanichnoho zemlerobstva v Ukraini (druha polovyna XIX – pochatok XXI st.): monohrafiia [Evolution of the scientific basis of organic agriculture in Ukraine (the second half of ХІХ is beginning of ХХІ of century): monograph]. Vinnytsia: TOV «Nilan-LTD», 550. (in Ukrainian).

Boiko, P. I. & Kovalenko, N. P. (2003). Problemy ekologichno vrivnovazhenyh sivozmin [Problems of the ecologically balanced crop rotations]. Visnyk ahrarnoi nauky. 8. 9–13. (in Ukrainian).

Boiko, P. I., Borodan, V. O. & Kovalenko, N. P. (2005). Ekolohichno zbalansovani sivozminy – osnova biolohichnoho zemlerobstva [The Ecologically balanced crop rotations are basis of biological agriculture]. Visnyk ahrarnoi nauky. 2. 9–13. (in Ukrainian).

Kovalenko, N. P. (2014). Stanovlennia ta rozvytok naukovo-orhanizatsiinykh osnov zastosuvannia vitchyznianykh sivozmin u systemakh zemlerobstva (druha polovyna XIX – pochatok XXI st.): monohrafiia [Becoming and development of scientifically and organizational bases of application of home crop rotations in the systems of agriculture (the second half of ХІХ is beginning of ХХІ of century): monograph]. Kyiv: TOV «Nilan-LTD», 490. (in Ukrainian).

Kovalenko, N. P. (2017) Naukovi osnovy stanovlennia ta rozvytku zemlerobstva v Ukraini [Scientific bases of becoming and development of agriculture are in Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky. 5. 60–66. (in Ukrainian).

Kovalenko N. & Hloba O. (2021). The model of regional development of agrarian science in Ukraine: the relationship between a centenary past and today. International Journal of Ecosystems and Ecology Science (IJEES). 11. 4. 845–856. doi: https://doi.org/10.31407/ijees11.423. (In English).

Zhuzha, O. O. (1999). Vplyv ahroekolohichnykh umov na yakist zerna riznykh sortiv ozymoi pshenytsi [Influence of agroecological conditions on grain quality of different varieties of winter wheat]. Taurian Scientific Bulletin. 1999. 11. 79–82. (in Ukrainian).

Filipyev, I. D. (1974). Metodicheskie rekomendatsii po vyrashchiianiiu vysokokachestvennoho zerna silnykh pshenits na Yuhe Ukrainy [Methodical recommendations for growing high-quality grain of strong wheat in the South of Ukraine]. Kherson, 64. (in Russian).

Samsonov, M. M. (1967). Sylnye i tverdye pshenitsy SSSR [Strong and durum wheat of the USSR]. Moscow, 1967. 166. (in Russian).

Zhemela, G. P, Shemavnyov, V. I. & Oleksyuk, O. M. Tekhnolohiia zberihannia i pererobky produktsii roslynnytstva: pidruchnyk [Technology of storage and processing of crop products: textbook]. Poltava: Terra. 2003. 420. (in Ukrainian).

Pavlov, A. N. (1985). О rehuliatsii sinteza i nakopleniia belka v zerne [On the regulation of synthesis and accumulation of protein in grain]. Ekolohichni problemy suchasnosti. Moscow. 1. 107–108. (in Russian).

Pavlov, A. N. (1982). Fiziolohicheskie prichiny, opredeliaiushchie uroven nakopleniia belka v zerne razlichnykh henotipov pshenitsy [Physiological reasons determining the level of protein accumulation in the grain of various wheat genotypes]. Fiziolohiia rastenii. 29. 4. 769–779. (in Russian).

Orlyuk, A. P. (2008). Teoretychni osnovy selektsii roslyn [Theoretical foundations of plant breeding]. Kherson: Aylant, 578. (in Ukrainian).

Boiko, P. I. (2009). Metodychni osnovy polovykh doslidiv z vyznachennia efektyvnosti system sivozmin [Methodical bases of the field experiments are from determination of efficiency of the systems of crop rotations]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 50. 12–20. (in Ukrainian).

Boiko, P. I. & Kovalenko, N. P. (2008). Metodyka suchasnykh i perspektyvnykh doslidzhen u zemlerobstvi [Methods of modern and perspective research in agriculture]. Visnyk ahrarnoi nauky. 2. 11–17. (in Ukrainian).

Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevoho opyta (s osnovami statisticheskoi obrabotki rezultatov issledovaniia [Field experiment methodology (with the basics of statistical processing of research results]. Moskva: Ahropromizdat, 352. (in Russian).

(2019). DSTU 3768: 2019. Pshenytsia. Tekhnichni umovy. [Wheat. Specifications.]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. 39. (in Ukrainian).

Skaletskaya, L. F., Dukhovskaya, T. M. & Senkov, A. M. (1994). Tekhnolohiia zberihannia i pererobky produktsii roslynnytstva: navchalnyi posibnyk. [Technology of storage and processing of crop products: textbook]. Kyiv: Vyshcha shkola. 302. (in Ukrainian).

Завантаження

Опубліковано

2021-12-16

Номер

Розділ

Агрономія