Ефективність виробництва харчових яєць за використання для утримання несучок монохромного світла з різною довжиною світлової хвилі

Автор(и)

  • Yu. Osadcha Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • G. Sakhatsky Приазовський державний технічний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.06.011

Ключові слова:

кури несучки, несучість, яйцемаса, збереженість, жива маса, довжина світлової хвилі, колір світла

Анотація

Досліджено ефективність виробництва харчових яєць за використання для утримання курей-несучок монохромного світла з різною довжиною світлової хвилі. Виявлено, що зменшення довжини світлової хвилі від 653 до 632 нм, тобто зміна кольору світла з червоного до помаранчевого, не призводить до значного зниження збереженості курей та маси їх яєць, однак супроводжується зниженням несучості, що спричиняє зниження виходу яйцемаси на початкову несучку, у результаті європейський коефіцієнт ефективності виробництва яєць знижується на 1,0 од. Зменшення довжини хвилі світла до 603 нм, тобто до жовтого кольору, призводить до істотного зниження збереженості  курей і їх несучості за підвищення витрат корму на виробництво 1 кг яйцемаси, що спричиняє зниження європейського коефіцієнту виробництва яєць на 2,6 од. Подальше зменшення довжини хвилі світла до 458 нм, тобто до блакитного кольору, супроводжується наростаючим  зниженням збереженості поголів'я курей та їх несучості за підвищення витрат корму на виробництво 1 кг яйцемаси, що в кінцевому підсумку призводить до зниження європейського коефіцієнту ефективності виробництва харчових яєць на 3,8 од.

Посилання

Kavtarashvili, A.Sh. (2013). Opredelenie effektivnosti proizvodstva ptitsevodcheskoy produktsii ekspress-metodami [Determining the efficiency of poultry production by express methods]. Economics, 2(123), 6–9. [in Russian].

Borille, R., Garcia, R.G., Nааs, I.A., Caldara, R.F., Santana, M.R. (2015). Monochromatic lightemitting diode (LED) source in layers hens during the second production cycle. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 19(9), 877–881. doi:10.1590/1807-1929/agriambi.v19n9p877-881

Borille, R., Garcia, R.G., Royer, A.F.B., Santana, M.R., Colet, S., Naas, I.A., Caldara, F.R., Almeida, Paz I.C.L., Rosa, E.S., Castilho, V.A.R. (2013). The use of light-emitting diodes (LED) in commercial layer production. Brazilian Journal of Poultry Science, 15(2), 135–140. doi:10.1590/S1516-635X2013000200009

Er, D., Wang, Z., Cao, J., Chen, Y. (2007). Effect of monochromatic light on the egg quality of laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 16(4), 605–612. doi:10.3382/japr.2006-00096

Hassan, M.R., Sultana, S., Choe, H.S., Ryu, K.S. (2013). Effect of monochromatic and combined light colour on performance, blood parameters, ovarian morphology and reproductive hormones in laying hens. Italian Journal of Animal Science, 12(3), 359–364. doi:10.4081/ijas.2013.e56

Huber-Eicher, B., Suter, A., Spring-Stähli, P. (2013). Effects of colored light-emitting diode illumination on behavior and performance of laying hens. Poultry science, 92, 869–873. doi:10.3382/ps.2012-02679

Kim, M.J., Choi, H.C., Suh, O.S. (2010). A study of different sources and wavelengths of light on laying egg characteristics in laying hens. Korean Journal of Poultry Science, 37, 383–388. doi:10.5536/kjps.2010.37.4.383

Lewis, P.D., Caston, L., Leeson, S. (2007). Green light during rearing does not significantly affect the performance of egg-type pullets in the laying phase. Poultry Science, 86, 739–743. doi:10.1093/ps/86.4.739

Li, G., Li, B., Zhao, Y., Shi, Z., Liu, Y., Zheng, W. (2019). Layer pullet preferences for light colors of light-emitting diodes. Animal, 13(6), 1245–1251. doi:10.1017/S1751731118002537

Li, D.Y., Wu, N., Tu, J.B., Hu, Y.D., Yang, M.Y., Yin, H.D., Chen, B.L., Xu, H.L., Yao, Y.F., Zhu, Q. (2015). Expression patterns of melatonin receptors in chicken ovarian follicles affected by monochromatic light. Genetics and Molecular Research, 14 (3), 10072–10080. doi:10.4238/2015.August.21.14

Li, X., Zheng, Z., Pan, J., Jiang, D., Tian, Y., Fang, L., Huang, Y. (2020). Impacts of colored light-emitting diode illumination on the growth performance and fecal microbiota in goose. Poultry science, 99(4), 1805–1812. doi:10.1016/j.psj.2019.12.034

Manser, C. E. (1996). Effects of lighting on the welfare of domesticpoultry: a review. Animal Welfare, 5, 341–360.

Min, J.K., Hossan, M.S., Nazma, A., Jae, C.N., Han, T.B., Hwan, K.K., Dong, W.K., Hyun, S.C., Hee, C.C., Ok, S.S. (2012). Effect of monochromatic light on sexual maturity, production performance and egg quality of laying hens. Avian Biology Research, 5, 69–74. doi:10.3184/175815512X13350270679453

Mudhar, A.S., Tabeekh, A. (2016). The effect of color light and stocking density on some enzymes and hormones of broilers and layers. Mirror of Research in Veterinary Sciences and Animals, 5(1), 25–37. doi:10.5923/j.zoology.20160602.02

Patel, S.J., Patel, A.S., Patel, M.D., Patel, J.H. (2016). Significance of light in poultry production: a review. Advancements in Life Sciences, 5, 1154–1160.

Prayitno, D.S., Phillips, C.J.C., Omed, H. (1997). The effects of color of lighting on the behavior and production of meat chickens. Poultry science, 76, 452–457. doi:10.1093/ps/76.3.452

Prescott, N.B., Wathes, C.M. (1999). Spectral sensitivity of domestic fowl (Gallus g. domesticus). British Poultry Science, 40, 332–339. doi:10.1080/00071669987412

Rozenboim, I., Biran, I., Uni, Z., Robinzon, B., Halevy, O. (1999). The effect of monochromatic light on broiler growth and development. Poultry science, 78, 135–138. doi:10.1093/ps/78.1.135

Rozenboim, I., Zilberman, E., Gvaryahu, G. (1999). New monochromatic light source for laying hens. Poultry Science, 77, 1695–1698. doi:10.1093/ps/77.11.1695

Shi, H., Li, B., Tong, Q., Zheng, W., Zeng, D., Feng, G. (2019). Effects of LED Light Color and Intensity on Feather Pecking and Fear Responses of Layer Breeders in Natural Mating Colony Cages. Animals : an open access journal from MDPI, 9(10), 814. doi:10.3390/ani9100814

Sultana, S., Hassan, M.R., Choe, H.S., Kang, M.I., Ryu, K.S. (2013). Effect of various LED light color on the behavior and stress response of laying hens. Indian Journal of Animal Sciences, 83, 829–833.

Svobodova, J., Tumova, E., Popelarova, E., Chodova, D. (2015). Effect of light colour on egg production and egg contamination. Czech Journal of Animal Science, 60, 550–556. doi:10.17221/8597-CJAS

Yang, Y., Yu, Y., Pan, J., Ying, Y., Zhou, H. (2016). A new method to manipulate broiler chicken growth and metabolism: Response to mixed LED light system. Scientific Reports, 6, 25972. doi:10.1038/srep25972

Yenilmez, L.F., Saber, S.N., Serbester, U., Celik, L. (2021). Effects of monochromatic light on performance, egg quality, yolk cholesterol and blood biochemical profile of laying hens. The Journal of Animal & Plant Sciences, 31(1), 46–52. doi:10.36899/JAPS.2021.1.0191

Zhang, X., Hongqing, X.U., Monan, L.I., Hongmei, X.U., Muqing, L.I.U. (2017). Effects of different monochromatic light of LED on the growth performance of Jinmao broilers and egg laying performance of Jinmao breeders. Journal of Science and Technology in Lighting, 41, 143–147. doi:10.2150/JSTL.IEIJ160000592

Завантаження

Опубліковано

2021-12-16

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва