Ефективність виробництва харчових яєць за використання для утримання несучок монохромного світла з різною довжиною світлової хвилі
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.06.011Ключові слова:
кури несучки, несучість, яйцемаса, збереженість, жива маса, довжина світлової хвилі, колір світлаАнотація
Досліджено ефективність виробництва харчових яєць за використання для утримання курей-несучок монохромного світла з різною довжиною світлової хвилі. Виявлено, що зменшення довжини світлової хвилі від 653 до 632 нм, тобто зміна кольору світла з червоного до помаранчевого, не призводить до значного зниження збереженості курей та маси їх яєць, однак супроводжується зниженням несучості, що спричиняє зниження виходу яйцемаси на початкову несучку, у результаті європейський коефіцієнт ефективності виробництва яєць знижується на 1,0 од. Зменшення довжини хвилі світла до 603 нм, тобто до жовтого кольору, призводить до істотного зниження збереженості курей і їх несучості за підвищення витрат корму на виробництво 1 кг яйцемаси, що спричиняє зниження європейського коефіцієнту виробництва яєць на 2,6 од. Подальше зменшення довжини хвилі світла до 458 нм, тобто до блакитного кольору, супроводжується наростаючим зниженням збереженості поголів'я курей та їх несучості за підвищення витрат корму на виробництво 1 кг яйцемаси, що в кінцевому підсумку призводить до зниження європейського коефіцієнту ефективності виробництва харчових яєць на 3,8 од.Посилання
Kavtarashvili, A.Sh. (2013). Opredelenie effektivnosti proizvodstva ptitsevodcheskoy produktsii ekspress-metodami [Determining the efficiency of poultry production by express methods]. Economics, 2(123), 6–9. [in Russian].
Borille, R., Garcia, R.G., Nааs, I.A., Caldara, R.F., Santana, M.R. (2015). Monochromatic lightemitting diode (LED) source in layers hens during the second production cycle. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 19(9), 877–881. doi:10.1590/1807-1929/agriambi.v19n9p877-881
Borille, R., Garcia, R.G., Royer, A.F.B., Santana, M.R., Colet, S., Naas, I.A., Caldara, F.R., Almeida, Paz I.C.L., Rosa, E.S., Castilho, V.A.R. (2013). The use of light-emitting diodes (LED) in commercial layer production. Brazilian Journal of Poultry Science, 15(2), 135–140. doi:10.1590/S1516-635X2013000200009
Er, D., Wang, Z., Cao, J., Chen, Y. (2007). Effect of monochromatic light on the egg quality of laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 16(4), 605–612. doi:10.3382/japr.2006-00096
Hassan, M.R., Sultana, S., Choe, H.S., Ryu, K.S. (2013). Effect of monochromatic and combined light colour on performance, blood parameters, ovarian morphology and reproductive hormones in laying hens. Italian Journal of Animal Science, 12(3), 359–364. doi:10.4081/ijas.2013.e56
Huber-Eicher, B., Suter, A., Spring-Stähli, P. (2013). Effects of colored light-emitting diode illumination on behavior and performance of laying hens. Poultry science, 92, 869–873. doi:10.3382/ps.2012-02679
Kim, M.J., Choi, H.C., Suh, O.S. (2010). A study of different sources and wavelengths of light on laying egg characteristics in laying hens. Korean Journal of Poultry Science, 37, 383–388. doi:10.5536/kjps.2010.37.4.383
Lewis, P.D., Caston, L., Leeson, S. (2007). Green light during rearing does not significantly affect the performance of egg-type pullets in the laying phase. Poultry Science, 86, 739–743. doi:10.1093/ps/86.4.739
Li, G., Li, B., Zhao, Y., Shi, Z., Liu, Y., Zheng, W. (2019). Layer pullet preferences for light colors of light-emitting diodes. Animal, 13(6), 1245–1251. doi:10.1017/S1751731118002537
Li, D.Y., Wu, N., Tu, J.B., Hu, Y.D., Yang, M.Y., Yin, H.D., Chen, B.L., Xu, H.L., Yao, Y.F., Zhu, Q. (2015). Expression patterns of melatonin receptors in chicken ovarian follicles affected by monochromatic light. Genetics and Molecular Research, 14 (3), 10072–10080. doi:10.4238/2015.August.21.14
Li, X., Zheng, Z., Pan, J., Jiang, D., Tian, Y., Fang, L., Huang, Y. (2020). Impacts of colored light-emitting diode illumination on the growth performance and fecal microbiota in goose. Poultry science, 99(4), 1805–1812. doi:10.1016/j.psj.2019.12.034
Manser, C. E. (1996). Effects of lighting on the welfare of domesticpoultry: a review. Animal Welfare, 5, 341–360.
Min, J.K., Hossan, M.S., Nazma, A., Jae, C.N., Han, T.B., Hwan, K.K., Dong, W.K., Hyun, S.C., Hee, C.C., Ok, S.S. (2012). Effect of monochromatic light on sexual maturity, production performance and egg quality of laying hens. Avian Biology Research, 5, 69–74. doi:10.3184/175815512X13350270679453
Mudhar, A.S., Tabeekh, A. (2016). The effect of color light and stocking density on some enzymes and hormones of broilers and layers. Mirror of Research in Veterinary Sciences and Animals, 5(1), 25–37. doi:10.5923/j.zoology.20160602.02
Patel, S.J., Patel, A.S., Patel, M.D., Patel, J.H. (2016). Significance of light in poultry production: a review. Advancements in Life Sciences, 5, 1154–1160.
Prayitno, D.S., Phillips, C.J.C., Omed, H. (1997). The effects of color of lighting on the behavior and production of meat chickens. Poultry science, 76, 452–457. doi:10.1093/ps/76.3.452
Prescott, N.B., Wathes, C.M. (1999). Spectral sensitivity of domestic fowl (Gallus g. domesticus). British Poultry Science, 40, 332–339. doi:10.1080/00071669987412
Rozenboim, I., Biran, I., Uni, Z., Robinzon, B., Halevy, O. (1999). The effect of monochromatic light on broiler growth and development. Poultry science, 78, 135–138. doi:10.1093/ps/78.1.135
Rozenboim, I., Zilberman, E., Gvaryahu, G. (1999). New monochromatic light source for laying hens. Poultry Science, 77, 1695–1698. doi:10.1093/ps/77.11.1695
Shi, H., Li, B., Tong, Q., Zheng, W., Zeng, D., Feng, G. (2019). Effects of LED Light Color and Intensity on Feather Pecking and Fear Responses of Layer Breeders in Natural Mating Colony Cages. Animals : an open access journal from MDPI, 9(10), 814. doi:10.3390/ani9100814
Sultana, S., Hassan, M.R., Choe, H.S., Kang, M.I., Ryu, K.S. (2013). Effect of various LED light color on the behavior and stress response of laying hens. Indian Journal of Animal Sciences, 83, 829–833.
Svobodova, J., Tumova, E., Popelarova, E., Chodova, D. (2015). Effect of light colour on egg production and egg contamination. Czech Journal of Animal Science, 60, 550–556. doi:10.17221/8597-CJAS
Yang, Y., Yu, Y., Pan, J., Ying, Y., Zhou, H. (2016). A new method to manipulate broiler chicken growth and metabolism: Response to mixed LED light system. Scientific Reports, 6, 25972. doi:10.1038/srep25972
Yenilmez, L.F., Saber, S.N., Serbester, U., Celik, L. (2021). Effects of monochromatic light on performance, egg quality, yolk cholesterol and blood biochemical profile of laying hens. The Journal of Animal & Plant Sciences, 31(1), 46–52. doi:10.36899/JAPS.2021.1.0191
Zhang, X., Hongqing, X.U., Monan, L.I., Hongmei, X.U., Muqing, L.I.U. (2017). Effects of different monochromatic light of LED on the growth performance of Jinmao broilers and egg laying performance of Jinmao breeders. Journal of Science and Technology in Lighting, 41, 143–147. doi:10.2150/JSTL.IEIJ160000592
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).