Індекс біологічної цінності м’яса курчат-бройлерів за експериментального випоювання антибіотику Даноксан-50
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.06.015Ключові слова:
курчата-бройлери, Даноксан-50, грудні м'язи та м'язи стегна, амінокислотний СКОРАнотація
Підтвердженням належної якості м'яса є рівень його біологічної цінності, амінокислотного складу після застосування антибіотиків під час лікування птиці. Вченими встановлено зворотну тенденцію у співвідношенні незамінних до замінних амінокислот у досліджуваних м'язах, а також визначено амінокислоту, яка є лімітуючою.
Матеріалом дослідження були курчата-бройлери американського кросу "Кобб-500". Для проведення експерименту вони були розділені на 10 груп по 6 голів у кожній (1, 2, 3, 4, 5 – дослідні та 1, 2, 3, 4, 5 – контрольні. Дослідним групам птиці перорально задавали препарат Даноксан-50 у дозі 5 мг/кг впродовж 5 діб. Птиці контрольної групи випаювали очищену воду.
Розраховували індекс біологічної цінності або амінокислотний СКОР (відношення СКОРа білка продукту до СКОРу білка еталона) за шкалою ФАО/ВООЗ. Для цього відбирали м'язи стегна (чотирьохголовий м'яз) і грудні (великий грудний).
Встановлено, що лімітуючими амінокислотами в білках грудних м'язів і м'язів стегна курчат-бройлерів є лейцин і валін, оскільки показники амінокислотного СКОРу цих амінокислот є найнижчими, як в дослідній, так і в контрольних групах, впродовж періоду дослідження. Впродовж 5 діб випоювання антибіотика Даноксан-50 в м'ясі курчат-бройлерів містилася недостатня кількість лейцину та валіну, що знижує його біологічну цінність. Виробникам м'яса курчат-бройлерів, які лікують птицю цим антибіотиком, необхідно дотримуватись інструкції щодо його застосування, згідно з термінами каренції данофлоксацину мезилату – діючої речовини антимікробного препарату.
Посилання
Kopytets, N. H., Voloshyn, V. M. (2020). Suchasnyi stan ta tendentsiii rynku m’iasa [Current state and trends of the meat market]. Ekonomika APK, 6, 59 https://doi.org/10.32317/2221-1055.202006059.
Hojgard, S., Faruk, K. (2012). Antibiotic resistance – why is the problem so difficult to solve? Infection Ecology and Epidemiology, 2, 1, 18165. doi: 10.3402/iee.v2i0.18165.
Hutyi, B. V. (2011). Ftorkhinolony – antybiotyky novoho pokolinnia ta zastosuvannia yikh u praktytsi veterynarnoi medytsyny [Fluoroquinolones are a new generation of antibiotics and their use in the practice of veterinary medicine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, 2, 35–39.
Kedron, P., Bagchi-Sen, S. (2012). Foreign direct investment in Europe by multinational pharmaceutical companies from India. Journal of Economic Geography,12, 4, 809–839. doi:10.1093/jeg.lbr044.
Jabbar, A., Rehman, S. U. (2013). Microbiologicalevaluation of antibiotic residues in meat, milk and eggs. Journal of Microbiology, biotechnology and food Sciences, 2 (5), 2349–2354.
Er Dermirhan, B., Onurdag, F. K. Dermirhan, B., Ozgacar, S. O., Oktem, A. B. (2013). Abbasoglu U.Screening of quinolone antibiotic residues in chicken meat and beef sold in the markets of Ankara, Turkey. Poultry Science, 92, 8, 2212–2215. doi: 10.3382/ps.2013-03072.
Palyshniuk, K. Yu., Tkachuk, S. A. (2013). Suchasnyi stan shchodo pytannia vmistu zalyshkovykh kilkostei antymikrobnykh preparativ u produktsii ptakhivnytstva [Fluoroquinolones are a new generation of antibiotics and their use in the practice of veterinary medicine]. Ukrainskyi chasopys veterynarnykh nauk, 188. URL: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Veterenarna/article/view/3400/3324.
Schweihofer, J. P. (2013). Antibiotic residue testing in meat results in few positive samples. Michigan state university extension. URL: https://www.canr.msu.edu/news/antibiotic_residue_testing_in_meat_results_in_few_positive_sample.
Zotte, A. D., Gleeson, E. Franco, D., Cullere, M., Lorenzo, J. M. (2020). Proximate composition, amino acid profile, and oxidative stability of slow-growing indigenous chickens compared with commercial boiler chickens. Foods, 9(5). : 546. https://doi.org/10.3390/foods9050546.
El-Tarabany, M. S., Ahmed-Farid, О. A. (2021). Effect of age at the onset of natural molting on carcass traits, muscle oxidative stability, and amino acid and fatty acid profiles in commercial laying hens. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 147, 111627. doi: 10.1016/j.lwt.2021.111627.
Gkarane, V., Ciulu, M., Altmann, B. A., Schmitt, A. O., Mörlein, D. (2020). Effect of algae or insect supplementation as alternative proteins Sources on the Volatile profile of chickenmMeat. Foods, 9(9), 1235. doi: 10.3390/foods9091235.
de Souza Vilela, J., Alvarenga, T. I. R. C., Andrew, N. R., McPhee, M., Kolakshyapati, M., Hopkins, D. L., Ruhnke, I. (2021). Technological quality, amino acid and fatty acid profile of broiler meat enhanced by dietary inclusion of black soldier fly larvae. Foods, 10, 2, 297. doi: 10.3390/foods10020297.
El-Tarabany, M. S., Ahmed-Farid, O. A., Nassan, M. A., Salah, A. S. (2021). Oxidative stability, carcass traits and muscle fatty acid and amino acid profiles in heat-stressed broiler chickens. Antioxidants, 10, 11, 1725. https://doi.org/10.3390/antiox10111725
Bozhko, N. V., Tyshchenko, V. I., Pasichnyi, V. M. (2020). Doslidzhennia spozhyvchoi ta biolohichnoi tsinnosti m'iasomistkykh posichenykh napivfabrykativ [Research of consumer and biological value of meat-containing cut semi-finished products.]. Naukovi pratsi NUKhT, 26, 1, 135-141.
https://doi.org/10.24263/2225-2924-2020-26-1-17
Zabarna, I. V., Usachenko, N. V. (2018). Токсико-біологічна оцінка продуктів забою курчат-бройлерів у разі застосування фармазину і тилоциклінвету [Toxico-biological evaluation of broiler slaughter products in the case of pharmazine and tylocycline]. Veterynarna biotekhnolohiia, 32 (2), 163-175.
https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(2)-19
Tovarovedenie i ekspertiza prodovol'stvennyh tovarov : metodicheskie rekomendacii [Commodity science and examination of food products: guidelines] / V. I. Krishtafovich, I. A. ZHebeleva, V. I. Zaikini, V. I. Pambuhchiyanc. – Moskva : Dashkov i K, 2012. – 184 с.
Fursik, O. P., Strashynskyi, I. M., Pasichnyi, V. M. (2016). Vyznachennia aminokyslotnoho skladu ta mikrobiolohichnykh pokaznykiv varenykh kovbas [Determination of amino acid composition and microbiological parameters of cooked sausages]. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 18, 2 (68), 115–120.
Shvediuk, D. A., Pasichnyi, V. M., Radziievska, I. H., Matsuk, Yu. A. (2017). Aminokyslotnyi sklad ta biolohichna tsinnist m’iasnykh napivfabrykativ z vykorystanniam roslynnoi syrovyny ta bilkovo-zhyrovykh emulsii [Amino acid composition and biological value of meat semi-finished products using vegetable raw materials and protein-fat emulsions]. Naukovyi visnyk LNUVMB imeni S.Z. Gzhytskoho, 19, 80, 111–114. doi:10.15421/nvlvet8023.
Brosnan, J. T., Brosnan, M. E. (2006). Branched-chain amino acids: enzyme and substrate regulation. Journal Nutrition, 136, 1, 207–11. doi: 10.1093/jn/136.1.207S.
Chen, X., Xiang, L., Jia, G., Liu, G., Zhao, H., Huang, Z. (2019). Leucine regulates slow-twitch muscle fibers expression and mitochondrial function by Sirt1/AMPK signaling in porcine skeletal muscle satellite cells. Animal science journal, 90, 2, 255–263. https://doi.org/10.1111/asj.13146.
Imanari, M., Kadowaki, M., Fujimura, S. (2007) Regulation of taste-active components of meat by dietary leucine. British Poultry Science, 48(2), 167–176. DOI:10.1080/00071660701244738.
Kop-Bozbay, C., Akdag, A., Atan, H., Ocak, N. (2021). Response of broilers to supplementation of branched-chain amino acids blends with different valine contents in the starter period under summer conditions. Animal Bioscience, 34(2) : 295–305. doi: 10.5713/ajas.19.0828
Tavernari, F. K., Lelis, G. R., Vieira, R. A., Rostagno, H. S., Albino, L.F.T., Neto, A. R. O. (2013). Valine needs in starting and growing Cobb (500) broilers. Poultry Science, 92, 1, 151–157. https://doi.org/10.3382/ps.2012-02278.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).