MONITORING OF EGGS PRODUCTIVITY OF THE SHAOXING BREED DUCKS OF DIFFERENT AGE

Authors

  • A. M. Chepiha National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • S. O. Kostenko National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • P. V. Korol Institute Of Animal Breeding And Genetics Nd. A. M. V. Zubets National Academy Of Agrarian Science Of Ukraine , Інститут розведення та генетики тварин А. М. В. Зубець Національна академія аграрних наук України
  • O. M. Konoval Laboratory Of Quality And Safety Of Agricultural Products National University Of Life And Environmental Sciences Of Ukraine , Лабораторія якості та безпеки сільськогосподарської продукції Національний університет наук про життя та довкілля України
  • L. Lu Institute Of Animal Husbandry And Veterinary Science Zhejiang Academy Of Agricultural Sciences , Інститут тваринництва та ветеринарії Академія сільськогосподарських наук Чжецзян
  • X. Bu Institute Of Animal Husbandry And Veterinary Science Zhejiang Academy Of Agricultural Sciences , Інститут тваринництва та ветеринарії Академія сільськогосподарських наук Чжецзян
  • L. Huang Institute Of Animal Husbandry And Veterinary Science Zhejiang Academy Of Agricultural Sciences , Інститут тваринництва та ветеринарії Академія сільськогосподарських наук Чжецзян
  • X. Huang Institute Of Animal Husbandry And Veterinary Science Zhejiang Academy Of Agricultural Sciences , Інститут тваринництва та ветеринарії Академія сільськогосподарських наук Чжецзян
  • L. Li Zhuji Guowei Poultry Development Co, Ltd. , Чжуцзі Гоуей Ко птахівництва, ТОВ

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.06.011

Keywords:

Egg mass, duck, shape index, The Shaoxing breed, morphological characteristics, egg productivity

Abstract

The purpose of this study was to monitor the egg productivity of the Shaoxing breed ducks from the age of 24 (beginning of egg laying) and 75 (end of egg laying) weeks. According to the results of a study of over 2385 eggs, a significant difference was found between the weight indicators (57.93 g and 70.81 g; p˂0.01), the shape index (73.71% and 75.35%, p˂0.01), the strength of the shell (4.92kg and 4.28kg; p˂0.01), the thickness of the shell of the egg (0.48mm and 0.45mm; p˂0.01) in ducks at the age of 24 and 75 weeks. It also shows changes in the weight and shape of the egg with the age of the bird. The necessity of further studying the genetic diversity of birds, which causes the separate variability of indices of individual ducks, is substantiated.

References

Бессарабов Б. Ф.Методы оценки качества яиц/ Б. Ф. Бессарабов, Н. П. Мишуров, А. А. Усов . - Ефективне птахівництво. - 2005. - № 2 (2). - С. 17-23.

Бородай В. П.Якість і безпека харчових яєць / В. П. Бородай, Н. П. Пономаренко, В. В. Мельник. - Сучасне птахівництво.- 2006. - № 11. - С. 11-13.

Вертійчук А.І. Різноманітністьпоказниківкурячихяєцьдляселекції/ А. І. Вертійчук, Ю. А. Глєбова. - Науковий вісник НУБІП України. - 2014. - С. 230 - 234.

Дерхо М. А. Анализ корреляционных связей массы яйца с показателями качества пищевых яиц/ М. А. Дерхо , Т. ?. Середа, Л. Ш. Горелик. - ?звестия Оренбургского государственного университета. - 2014.- С.172 - 175.

Дядичкина Л. ?нкубационные качества яицвысокопродуктивных мясных кроссов /Л. Дядичкина, Т. Цилинская, Н. Позднякова, Т. Мелёхина.- Птицеводство. - 2011. - №1. - С.25-27.

Ермашкевич Е.?. Наиболее распространенные дефекты куриного яйца/ Е. ?. Ермашкевич, О. Ю. Копоть, Н. Н. Якименко, А. Н. Мартынов, Б. Ф. Бессарабов, В. В. Пронин, Л. В. Клетикова, М. С. Дюмин. - Росийский ветеренарный журнал. - 2015. - № 1. - С. 30 - 32.

Методические рекомендации для зоотехнических лабораторий птицеводческих мероприятий /Под ред. А. Н. Тищенкова. - Загорск ВНИТ?П., 1982. - 156 с

Петерс М. В.Оцінка морфологічних показниківінкубаційних яєць перепелів породифараон залежно від віку/ М. В. Петерс.- Сучасне птахівництво. - 2013.- № 9 (130). - С. 24-25.

Станишевская О. Повышение качества инкубационных яиц /О. Станишевская.- Птицеводство. - 2008. - № 9. - С.15-17.

Царенко П.П. Прочность - главное качество яиц/ П. П. Царенко, Л. Т. Васильева, Е. В. Осипова.- Птица и птицепродукты.- 2012.- № 5.- С.51-54.

Aktan S. Determining Some Exterior and Interior Quality Traits of Quail Eggs and Phenotypic Correlations by Digital Image Analysis / S. Aktan.- Hayvansal Üretim.- 2004.- 45(1).- P. 7-13.

Alkan S. Effects of selletion for body weight and egg production on egg quality traits in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) of different lines and relationships between these traits/ S. Alkan, K. Karabag, A. Galic, T. Karsli, M. S. Balcioglu.-Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg.- 2010.- 16(2).- P. 239-244.

Altuntas E. Effect of egg shape index on mechanical properties of chicken eggs / E. Altuntas, A. Sekeroglu.- Journal of Food Engineering.- 2008.- 85.- P. 606-612.

https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.08.022

Aygun A. The Relationship among egg quality characteristic of different hybrid layers to forced molting programs with and without feed withdrawal/A. Aygun, R. Yetisir.-Journal of Animal and Veterinary Advances.- 2010.- 9.- P. 710-715.

https://doi.org/10.3923/javaa.2010.710.715

Barbara Biesiada-Drzazga. Evaluation of particular traits of pekin duck breed star 53 of French origin eggs during egg laying/ Barbara Biesiada-Drzazga, Anna Charuta, DorotaBanaszewska.- Veterinarijairzootechnika.-2014.- T. 67 (89).-P.3-9.

Blanco A.E. Genetic parameters of egg quality traits on different pedigree layers with special focus on dynamic stiffness/ A.E. Blanco, W. Icken, D. Ould-Ali, D. Cavero, M. Schmutz.- Poultry Science.- 2014.- 93.- P. 2457-2463.

https://doi.org/10.3382/ps.2014-04132

Duman M. Relation between egg shape index and egg quality characteristics/ M. Duman, A. Şekeroğlu, A. Yıldırım, H. Eleroğlu, Ö. Camcı.- Europ.Poult.Sci.J.- 2016.- 80.- P.1-9.

Kul S. Phenotypic correlations between some external and internal egg quality traits in the Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica)/ S. Kul, I. Seker.- International Journal of Poultry Science.- 2004.- 3(6).- P. 400-405.

https://doi.org/10.3923/ijps.2004.400.405

Monus F. Repeatability analysis of egg shape in a wild tree Sparrow (passer montanus) population: a sensitive method for egg shape description/ F. Monus, Z. Barta.- Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae.- 2005.- 51(2).- P. 151-162.

NedeljkaNikolova. Forming egg shape index as influenced by ambient temperatures and age of hens/ NedeljkaNikolova, Kocevski D. - Biotechnology in Animal Husbandry.-2006.- 22 (1-2).-P. 119-125.

https://doi.org/10.2298/BAH0602119N

Nedomova S. Influence of hen egg shape on eggshell compressive strength/ S. Nedomova, L. Severa, J. Buchar.- Int. Agrophysics.- 2009.- 23.- P. 249-256.

Reddy P. M. Egg weight, shape index and hatchability in khaki Campbell duck egg/ P.M.Reddy, V.R. Reddy, C.V. Reddy, S.P. Rap.- Ind. J. Poult. Sci.- 1979.- 14.- P. 26.31.

Rodriguez-Navarro A. Influence of the microstructure and crystallographic texture on the fracture strength of hen's eggshells/ A. Rodriguez-Navarro, O. Kalin, Y. Nys, JM. Garcia-Ruiz .- Br. Poult. Sci. .- 2002.- № 43.- P. 395-403.

https://doi.org/10.1080/00071660120103675

Shaoxing Ducks [S]: DB 33068/T 02.1-2012.-Zhuji: Zhuji Quality and Technique Supervision Bureau, 2012.- (National Standard of China).- P.40.

Stadelman W.J. Factorsinfluencingcompositionofthehen'segg/ W.J Stadelman, D.E Pratt. - World'sPoult. Sci. J.-1989.- 45.-P. 247-266.

https://doi.org/10.1079/WPS19890016

World watch list for domestic animal diversity: Food and Agriculture organization of the United Nations [Edited by Beate D. Scherf] - Rome.- 2000.- 3 th edition.- P.726.

Wucheng B. The research on the origin of the house-duck in China/ B. Wucheng. - In The Satellite Conference for the18th World's Poultry Congress. - China. - 1988. - P.125-129.

Published

2017-12-30

Issue

Section

Animal science