Аналітичний огляд реформування системи державного управління якістю продуктів харчування та захисту споживачів в Україні
Анотація
Висвітлено питання проведення реформи у сфері забезпечення якості та безпечності продуктів харчування й продовольчої сировини, розглянуто досвід зарубіжних країн. Визначено, що створення Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів дало змогу оптимізувати роботу підлеглих підрозділів та уникнути дублювання їх функцій. Проаналізовано основні законодавчі документи, що регулюють трансформаційні процеси в сільськогосподарській галузі України, визначено основні напрями змін. Зазначено, що оновлення нормативно-правових актів України забезпечить гармонізацію з міжнародними стандартами якості та дозволить перенести відповідальність за контроль якості кінцевої продукції з боку держави на операторів ринку.
Ключові слова: якість продуктів харчування, державне управління, контроль, реформування, законодавча база, сертифікація
Посилання
Zhurakovska L. A. Zabezpechennia yakosti ta bezpechnosti silskohospodarskoi produktsii ta produktiv kharchuvannia v Ukraini [Providing quality and safety of agricultural products and food products in Ukraine / L. А. Zhurakovskaya]. Available at : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vsnau_2013_1_43.
Tsili staloho rozvytku 2016-2030 [Sustainable Development Goals 2016-2030]. Available at : http://www.un.org.ua/ua/tsili-rozvytku-tysiacholittia/tsili-staloho-rozvytku.
Law of Ukraine "On basic principles and requirements for the safety and quality of food products". Available at : http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/771/97.
Decree of the President of Ukraine dated January 12, 2015, No. 5/2015 «On the Strategy of Sustainable Development” Ukraine-2020». Available at : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2042-19.
Reforma silskoho hospodarstva [Agriculture reform]. Available at : http://reforms.in.ua/ua/reforms/reforma-silskogo-gospodarstva#passport.
Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated December 16, 2015 №1092 "On the formation of territorial bodies of the State Service for Food Safety and Consumer Protection". Available at : http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1092-2015-%D0%BF/paran12#n12.
The State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection. Available at : http://www.consumer.gov.ua.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).