Якість і безпека продукції як вектор розвитку молочної галузі
Анотація
Досліджено основні тенденції розвитку вітчизняного ринку молока, фактори формування якості молочної продукції, а також методи підвищення його рівня. Дослідження показало, що вітчизняні стандарти на молочну продукцію поступаються європейським вимогам.
Підвищення якості молочної сировини – це не тільки запровадження високих стандартів. Це підтримка виробників та допомога їм у вдосконаленні управління виробництвом, освоєнні передових технологій, оновленні та модернізації обладнання, покращенні племінних та продуктивних якостей поголів’я корів. Якість молока має бути гарантована на найвищому рівні, що дозволить споживачу з впевненістю купувати його протягом тривалого часу. Якість молока повинна контролюватися по харчовому ланцюгу „виробництво-споживання”.
Поступовий перехід до високопродуктивного індустріального виробництва молока та соціальний захист дрібних товаровиробників є шляхом стабілізації і подальшого розвитку всього молокопродуктового підкомплексу.
Конкурентні переваги підприємству на ринку забезпечать інвестиції в сучасне технологічне устаткування, високоякісну продукцію, а також чітка відповідність технологій виробництва продукції вимогам державного стандарту з врахуванням міжнародних вимог, експертний контроль за якістю продукції, дотримання умов зберігання й транспортування, розвинена логістична система.
Ключові слова: якість, управління якістю, безпека, сертифікація, молоко, молочна галузь, кооперативи, екологізація
Посилання
Ofitsiinyi sait Derzhavnoiy sluzhby statystyky Ukrainy. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
Keranchuk, T. L. (2017). Molochna haluz ukrainy: perspektyvy i problemy rozvytku / T. L. Keranchuk // Skhidna yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia, 3 (08), 133–104.
Kostiuk, O. D. (2012). Upravlinnia yakistiu moloka ta produktiv yoho pererobky : monohrafiia / O. D. Kostiuk. – K. : KOMPRYNT, 168.
Ponomarenko, A. S. (2015). Molochna haluz ukrainy: problemy ta perspektyvy rozvytku / A. S. Ponomarenko // Young Scientist. – № 12 (27), part 3. – December, 169–175.
Dlia pidvyshchennia yakosti moloka bude nadavatysia znachna derzhavna pidtrymka. Rezhym zhostupu: http://minagro.gov.ua/node/25213.
Porivniannia molochnoho sektora Ukrainy ta Niderlandiv. Rezhym dostupu: https://www.agroberichtenbuitenland.nl.
Rynok moloka / informatsiino-analitychnyi biuleten № 247-04-17 [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu : http://www.infagro.com.ua/.
Chym obernetsia dlia Ukrainy zaborona na zakupivliu domashnoho moloka u selian. Rezhym dostupu: https://usba.com.ua/cim-obernetsa-dla-ukraini-zaborona-na-zakupivlu-domasnogo-moloka-u-selan.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).