Використання теплоти технологічного обладнання для підвищення енергетичної ефективності вентиляційних систем

Автор(и)

  • Н. О. Притула Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • О. М. Бежик Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31548/energiya3(79).2025.098

Анотація

У статті проаналізовано різні можливості утилізації теплоти, що відводиться від встановленого обладнання на промислових підприємствах. Виконано порівняння різних типів системи, показано їх недоліки та переваги. Виконані розрахунки з використанням h-d діаграми для різних температур зовнішнього повітря для трьох варіантів схемного рішення: прямоточна система (без утилізації теплоти), система з рециркуляцією повітря та система з дворівневою камерою змішування. Показано переваги застосування адаптивної системи з дворівневою камерою змішування в порівнянні з традиційною схемою з рециркуляцією повітря. Показано, що адаптивна система для деяких режимів дозволяє зменшити експлуатаційні витрати більш ніж в 10 разів. Обговорюються технічні перешкоди на шляху до впровадження адаптивної системи з дворівневою камерою змішування.

Ключові слова: енергоефективність; адаптивна система; рециркуляція повітря; утилізація теплоти

Посилання

1. Clairand, J.-M. et al. (2020). Review of Energy Efficiency Technologies in the Food Industry: Trends, Barriers, and Opportunities. Energy Reports.

2. Hadžiahmetović, Z. et al. (2021). Solution Proposal for Utilization of the Waste Heat in Refrigeration Systems. TEM Journal, 10(1), 177–182.

3. Lundberg, M., Christenson, M. Waste Heat Recovery in the Food and Drink Industry. Carbon Trust Case Study (UK Heinz factory).

4. Goodfellow, H.D., Kosonen, R. (2020). Industrial Ventilation Design Guidebook: Updated Edition. Academic Press.

5. Li, Y. et al. (2024). Energy Saving Technologies and Practices in Facility Agriculture in Cold Regions. Agronomy, 15(1), 204.

6. Luo, X. et al. A (2023). Framework for Recovering Waste Heat Energy from Food Processing Effluent. Water, 15(1), 12.

7. Kong, D. et al. (2024). A parametric, control-integrated and machine learning-enhanced modeling method of demand-side HVAC systems in industrial buildings. Applied Energy, 379.

8. Vasile, V. et al. (2024). The Effects of an Adaptive Ventilation Control System on Indoor Air Quality and Energy Consumption. Sustainability, Vol. 16(22), 9836.

9. DSTU 9190:2022. Ventyliatsiia ta kondytsionuvannia povitria. Normy proiektuvannia [Ventilation and Air Conditioning]. Design Standards. Kyiv, 2022.

10. ANSI/ASHRAE Standard 62.1-2019. Ventilation for Acceptable Indoor Air Quality. ASHRAE, 2019.

11. Aljashaami, B.A. et al. (2024). Recent improvements to heating, ventilation, and cooling technologies based on renewable energy to achieve zero-energy buildings. Results in Engineering, 21.

12. Adam, M. et al. (2024). Experimental measurements and analysis of parameters that influence the consumption of electrical energy in HVAC systems. Romanian Journal of Civil Engineering.

13. Gourlis, G., Kovacicm I. (2016). A study on building performance analysis for energy retrofit of existing industrial facilities. Applied Energy.

14. Kim, J. et al. (2024). Development and validation of an air recirculated ventilation system, Part 2: Evaluation of pig productivity. Biosystems Engineering.

15. International Energy Agency (IEA). Energy Efficiency 2024. Paris: IEA.

16. IRENA, OECD/IEA, REN21. (2020). Renewable Energy Policies in a Time of Transition: Heating and Cooling.

17. Goodfellow, H.D., Tahti, E. (2001). Industrial Ventilation Design Guidebook. Academic Press.

Опубліковано

2025-09-08

Номер

Розділ

Статті