Зміна посівних якостей насіння жита після обробки в магнітному полі
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya2019.03.005Анотація
Анотація. Передпосівна обробка насіння сільськогосподарських культур у магнітному полі сприяє підвищенню врожайності сільськогосподарських культур, зменшенню захворюваності рослин та підвищенню якості продукції. Для її впровадження необхідно встановити всі діючі фактори та визначити їх оптимальні значення.
Метою дослідження було встановлення впливу магнітного поля на посівні якості насіння жита та їх зміни в часі після обробки.
На підставі проведених досліджень встановлено, що діючими факторами при обробці насіння в магнітному полі є магнітна індукція, число перемагнічувань, полюсна поділка та швидкість руху насіння в магнітному полі.
Експериментальні дослідження виконували методом планування експерименту. За фактори приймалися магнітна індукція та швидкість руху насіння, а вихідні величини – енергія проростання та схожість насіння жита.
При зміні магнітної індукції від 0 до 0,065 Тл енергія проростання і схожість насіння жита зростають, а при подальшому збільшенні магнітної індукції починають зменшуватися. На зміну посівних якостей насіння впливає швидкість їх руху в магнітному полі та полюсна поділка, хоча вони є менш значущими факторами, ніж магнітна індукція.
Встановлено, що найбільш ефективним режимом передпосівної обробки насіння жита в магнітному полі є магнітна індукція 0,065 Тл при чотирикратному перемагнічуванні, швидкості руху 0,4 м/с і полюсній поділці 0,23 м. При такому режимі передпосівної обробки насіння в магнітному полі енергія проростання порівняно з контролем збільшилася на 30 %, а схожість - на 26 %.
Ефект магнітної обробки насіння жита зберігається протягом місяця після обробки. При цьому енергія проростання та схожість насіння зменшуються не більше, ніж на 4 %.
Ключові слова: жито, магнітна індукція, швидкість руху насіння, енергія проростання, схожість
Посилання
Zholobova, M.V. Analiz ustanovok dlya predposevnoy obrabotki semyan [Analysis of plants for presowing seed treatment]. Nauchnyy zhurnal KubGAU. 2012. Vol. 83 (09). – Page 1-10.
Grigor’yeva, O. Sposoby podgotovki semyan k posevu [Methods for preparing of seeds for sowing]. Les Prom, 2014. No. 6 (104). – Page 176-177.
Аdler, Yu.P., Markova, E.V., Granovskiy, Yu.V. Planirovaniye eksperimenta pri poiske optimal’nykh usloviy [An experiment in the search for optimal conditions]. Moskow: Nauka, 1976. – 278 p.
Kozyrskyi, V., Zablodskiy, M., Savchenko, V., Sinyavsky, O., Yuldashev, R., Kalenska, S., Podlaski, S. Z. (2019). Magnetic Treatment of Water Solutions and Seeds of Agricultural Crops Advanced Agro-Engineering Technologies for Rural Business Development. IGI Global, 256 - 292.
https://doi.org/10.4018/978-1-5225-7573-3.ch010
Kozyrskyi, V., Savchenko, V., Sinyavsky O. Presowing Processing of Seeds in Magnetic Field. Handbook of Research on Renewable Energy and Electric Resources for Sustainable Rural Development. IGI Global, 2018. - Page 576-620.
https://doi.org/10.4018/978-1-5225-3867-7.ch024
Kozyrskiy, V. V., Savchenko, V. V. Sinyavsky, А. Yu. Vliyaniye magnitnogo polya na diffuziyu molekul cherez kletochnuyu membranu semyan sel’skokhozyaystvennykh kul’tur [The influence of magnetic field on the diffusion of molecules through the cell membrane of seed crops ]. Vestnik VIESKH. 2014. No. 2 (15). – Page 16–19.
Savchenko, V. V., Sinyavsky, А. Yu. Vplyv mahnitnoho polia na dyfuziiu molekul kysniu cherez klitynnu membranu [Influence of the magnetic field on the diffusion of oxygen molecules through a cell membrane]. Enerhetyka ta komp’iuterno-intehrovani tekhnolohii v APK. 2014. No 2 (2). – Page 31 – 32.
Savchenko, V. V., Sinyavsky, А. Yu. Vodopogloshcheniye semyan zernovykh kul’tur pri predposevnoy obrabotke v magnitnom pole [Water absorption of seeds of grain crops during presowing treatment in a magnetic field]. Innovatsii v sel’skom khozyaystve. 2017. Vol. 2. – Page 89 – 93.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).