Універсальні режими технологічної переробки колоїдних капілярно-пористих матеріалів методом конвективного сушіння
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya2020.06.015Анотація
Анотація. Сучасне суспільство зіткнулось із такими проблемами 21 століття як пандемія, екологічна криза, викиди парникових газів тощо. Тому стає надзвичайно важливим функціональне харчування людей, яке неможливе без правильної технологічної переробки з максимальним збереженням всіх БАР, та зменшення споживання енергії у всіх галузях промисловості. Це в комплексі може підсилити суспільний імунітет та позитивно вплинути на економіку.
До функціональних продуктів харчування (за класифікацією основних рослинних функціональних інгредієнтів д.т.н. Ж. О. Петрової) відносяться антиоксидантні на основі столового буряку, каротиновмісні та фітоестрогенні на основі сої.
Одним із найактульніших питань є високоякісна переробка рослинної сировини (колоїдні капілярно-пористі матеріали) та покращення показників енергоефективності процесів сушіння. Важливим завданням при переробці рослинної сировини методом зневоднення є збереження біологічно активних речовин.
Нами було досліджено вплив режимних параметрів сушіння з метою максимального збереження БАР у висушеній антиоксидантній та фітоестрогенній сировині. У результаті проведених досліджень кінетики сушіння, розроблено універсальні режими зневоднення: 60 ºС та енергоефективний ступеневий режим 100/60 ºС для антиоксидантної та фітоестрогенної рослинної сировини, які максимально зберігають функціональні властивості та дозволяють отримати високоякісну сушену продукцію та харчові порошки. Застосування таких режимів дозволяє інтенсифікувати процес сушіння до 40 %.
Ключові слова: енергоефективність, кінетика сушіння, функціональні продукти, антиоксиданти, фітоестрогениПосилання
Duenha, J. L., Cassia, R. (2018). Grasiele Scaramal Effect of pH on the stability of red beet extract (Beta vulgaris 1.) microcapsules produced by spray drying or freeze drying. Food Sci. Technol, Campinas, 38 (1), 72-77.
https://doi.org/10.1590/1678-457x.34316
Kowalski, S. J., Lechtanska, J. M. (2015). Drying of red beetroot after osmotic pretreatment: Kinetics and quality considerations. Chemical and Process Engineering, 36 (3), 345-354.
https://doi.org/10.1515/cpe-2015-0024
Report on food self-sufficiency rate in Japan (in Japanese): Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Japan. Available at: http//www.maff.go.jp/index.html_2003
Park, H. W., Han, W., Y., Kang, H., W., Yoon, W., B. (2017). Drying characteristics of soybean (glycine max) using continuous drying and intermittent drying. Proceeding of the Internatoinal Food Operations and Processing Simulation Workshop, 8-15.
Petrova, Zh. O., Slobodianiuk, K. S. (2019). Energy-efficient modes of drying of colloidal capillary-porous materials. Journal of Engineering Physics and Thermophysics. Vol.92, №5, 1231-1238.
https://doi.org/10.1007/s10891-019-02038-x
Petrova, Zh. O., Paziuk, V. M., Samoilenko, K. M., Chepeliyk, O. P. (2018). Effect of treatment modes on quality and antioxidant properties of tomato and beet processing products. Ukrainian food journal. Volume 7, Issure 2, 291-302.
https://doi.org/10.24263/2304-974X-2018-7-2-12
Snyezhkin, U. F., Petrova, Zh. O., Paziuk, V. M. (2016). Enerhoefektyvni teplotekhnolohiyi vyrobnytstva funktsionalʹnykh kharchovykh poroshkiv [Energy efficient heat technologies for the production of functional food powders]. NASU, Institute of Technical Thermophysics. - Vinnytsia: VNAU, 458.
Petrova, Zh. O., Slobodianiuk, K. S. Intensyfikatsiya protsesu sushinnya roslynnoyi sumishi z soyi ta batatu [Intensification of the process of drying the vegetable mixture of soybeans and sweet potatoes]. Scientific works [Odessa National Academy of Food Technologies], T.82, output 1, 18-22.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).