Дослідження впливу зміни частоти обертання електродвигуна на технологічні характеристики гранулятора кормів
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya4(80).2025.060Анотація
Досліджено вплив зміни частоти обертання електродвигуна на продуктивність гранулятора, а також на технологічні й енергетичні параметри роботи грануляторів кормів. Виявлено залежності між частотою обертання електродвигуна та такими показниками, як продуктивність і загальні характеристики роботи обладнання. Продуктивність зростає зі збільшенням числа обертів до певного моменту, але для більшості кормів спостерігається стабілізація або навіть зниження продуктивності, після досягнення максимального рівня. Різні корми мають свої оптимальні характеристики: соя і суміш зернових, краще підходять для роботи гранулятора через їх вищу продуктивність, для ячменю, слід враховувати, що його продуктивність значно нижча, тому, необхідно вносити корективи в технологічний процес (змінювати структуру, вологість або інші параметри).
Вологість корму в діапазоні 9–9,6 % сприяє високій продуктивності, ячмінь має найнижчу продуктивність, навіть за оптимальної вологості, що може бути пов'язане з його фізичними властивостями.
Проведення досліджень дозволяє визначити оптимальні режими роботи гранулятора, за яких досягається виробництво якісного комбікорму при мінімальних енергетичних витратах.
Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення впливу інших параметрів, таких як температура та додаванні різних компонентів.
Відхилення зміни частоти обертання електродвигуна призводить до порушення стабільного перебігу технологічних процесів, зниження якості продукції, скорочення строку служби електрообладнання, збільшення втрат електроенергії у системах електроспоживання та створення аварійних ситуацій, що можуть загрожувати безпеці людей.
Ключові слова: гранулятор кормів, електропривод, продуктивність, частотний перетворювач, аналізатор мережі
Посилання
1. Azaryan, O. M., Bilenkyi, O. Y. (2009). Retrospektyvnyi analiz rozvytku vyrobnytstva kombikormiv v Ukraini [Retrospective analysis of the development of feed production in Ukraine]. Economic sciences. Bulletin of Khmelnytsky National University. Khmelnytskyi, № 6 (3), 169-165.
2. Volkova, S.F., Shcherbatova, K.O. (2015). Rozvytok kombikormovoho vyrobnytstva yak osnova zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Development of feed production as a basis for ensuring food security of Ukraine]. Economics of food industry ONAFT. Odesa, № 2(26), 5-10.
3. Egorov, B. V. (2011). Tekhnolohiia vyrobnytstva kombikormiv [Technology of mixed fodder production: a textbook for students of higher educational institutions of the direction “Food technology and engineering” for bachelor's programs and specialty “Technology of storage and processing of grain” for specialist and master's programs]. Odesa: Printing house, 448.
4. Dyachenko, L S, Bomko, V. S, Syvyk, T. L (2015). Osnovy tekhnolohii kombikormovoho vyrobnytstva [Fundamentals of feed production technology: a textbook]. Bila Tserkva, 306.
5. Zinchenko, O. I. (2005). Kormovyrobnytstvo [Feed production: Educational edition. 2nd ed.] Kyiv: Higher Education, 448.
6.Appuu Kuttan, K.K. (2007). Introduction to MECHATRONICS. Oxford University, 327.
7. Patrick Kaltjob. (2018). Mechatronic Systems and Process Automation. New York, 431.
8. Andrzej M. Pawlak. (2010). Sensors and actuators in mechatronics. New York, 363.
9.William Bolton (2015). Mechatronics. Electronic control systems in mechanical and elec-trical engineering. United Kingdom, 639.
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Енергетика і автоматика

TЦя робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).