Імітаційне моделювання теплообмінника для підігрівання виноградного соку як об’єкта керування
Анотація
SIMULATION OF THE HEAT EXCHANGER FOR HEATING WINE AS A CONTROL OBJECT
V. Miroshnyk, T. Lendiel
The mathematical description of the object of study allows for the purposes of simulation modeling to design control systems, analysis and evaluation of the operation of the object. Since heat exchangers are complex objects, which is important convective process that is the combined action of heat conduction and convection. According to the design of the facility originally created simulation model, which is then investigated.
To develop a simulation model heat exchanger wine for investigation of channel temperature adjustment to reflect changes the characteristics of the juice and the heating steam.
Today in the processing industry for heating liquids or mixtures of superheated steam are widely used shell and tube heat exchangers. These heat exchangers are odnohodovymy or multi.
Heat transfer in the heat exchanger takes place in two stages: from the hot coolant to the tubes through which coolant is cold and from them to the product (cold coolant) . In static mode it can be described as a balance of heat flow in pipes and heat exchanger fluid.
The influence of expenses on juice and juice the final temperature time constant object on channel temperature control.
Costs juice changed from 6 to 10 t / h and this changes the coefficient of heat transfer from tubes to the juice, which is due to the fact that the temperature of the juice to increase output, and changes the time constant of the object.
Conclusions
Developed simulation model of the heat exchanger to heat the grape juice. The influence of the final cost of juice and juice temperature time constant object on channel temperature control. It was determined that when the cost of juice from 6 to 10 t / h heat transfer coefficient varies from tube to juice costs themselves, which as a result of temperature increases the output of juice.
Посилання
Алабовский А. Н. Техническая термодинамика и теплопередача / А. Н. Алабовский, ?. А. Недужий. – М. : Выща школа, 1990. – 255 с.
Альянах ?. Н. Моделирование вычислительных систем / ?. Н. Альянах. – Л. : Машиностроение, 1998. – 223 с.
Драганов Б. Х. Теплотехника и применение теплоты в сельском хозяйстве / Б. Х. Драганов, В. А. Кузнецов, С. П. Рудобашта – М. : АП?, 1986. – 463 с.
Нащокин В. В. Техническая термодинамика и теплопередача / В. В. Нащокин ; изд. 2-е. – М. : Высшая школа, 1975. – 496 с.
Сушков В. В. Техническая термодинамика / В. В. Сушков. – М.-Л. : ГОСЭНЕРГО?ЗДАТ, 1960. – 380 с.
Теплофизические характеристики пищевых продуктов. Справочник / Гинзбург А. С. и др. – М., 1980. – 288 с.
Чубик ?. А. Справочник по теплофизическим характеристикам пищевых продуктов и полуфабрикатов / Чубик ?. А., Маслов А.М. – М.: Пищевая промышленность, 1970. – 184 с.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).