Дослідження енергетичної ефективності процесу вермикультивування
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya2018.04.083Анотація
Останнім часом у зв’язку з погіршанням екологічної ситуації та з метою реанімації грунтів, підвищення їх родючості і стійкості до водної і вітрової ерозії світова наука і практика звертаються до біологічного землеробства, основаного на виключенні або значному зменшенні застосування мінеральних добрив і пестицидів та широкому використанні біогумусу – продукту життєдіяльності дощових черв’яків. Ефективність процесів перетворення енергії при біоконверсії органічних відходів у біогумус і білковий корм розглянуто на прикладі захищеної культиваційної споруди наземного типу, що дозволяє цілорічно отримувати цінну продукцію для сільського господарства. Проаналізовано складові рівняння енергетичного балансу вермивиробництва та визначино ступінь їх впливу на коефіцієнт біоенергетичної ефективності.
Для забезпечення оптимального мікроклімату у вермикультиваційній споруді необхідна кількісна оцінка параметрів температурно-вологісного режиму. Розв’язок цієї задачі можливий на основі рівняння теплового балансу, складеного для найбільш важких температурних умов у вермикультиваційній споруді. Такі умови мають місце в зимовий період її експлуатації.
Витрати електроенергії можна значно знизити, застосовуючи різні засоби утеплення вермикультиваційних споруд: солом’яні мати, паперові і поролонові покривала.
Не менш суттєвий вплив на енергетичну ефективність вермикультаваційної споруди має співвідношення потужностей субстратних і повітрянихнагрівальних елементів. Як відомо, температура субстрату задається технологією вермикультивування і повинна підтримуватись на постійному рівні. Температура повітря у вермикультиваційній споруді залежить від умов зовнішнього середовища та співвідношення потужностей субстратних і повітряних нагрівальних елементів
Ключові слова: вермикультивування, енерговитрати, тваринницькі відходи
Посилання
Blium, Ia. B., Heletukha, H.H. , at al..] (2010). Novitni tekhnolohii bioenerhokonversii.Monohrafiia [The latest technologies of bioenergeon conversion]. Kyiv: Ahrar Media Hrup, 326.
Chmil, A. I. (2015). Enerhetychna efektyvnist i ekolohichna bezpeka zamknutykh ekoloho-biotekhnichnykh system v tvarynnytstvi [Energy efficiency and ecological safety of closed ecological and biotechnical systems in animal husbandry].. Kyiv: «Komprynt», 163.
Chmil, A. I. (2015). Doslidzhennia enerhetychnoi doskonalosti biotekhnichnykh system u tvarynnytstvi [Research of energy perfection of biotechnical systems in animal husbandry]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy, 209 (2), 58-63.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).