Математичні моделі режимів функціонування екстракторів з мікрохвильовим підведенням теплоти

Автор(и)

  • V. Bandura ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ image/svg+xml
  • B. Kotov Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml
  • R. Kalinichenko Nizhyn Agrotechnical Institute , ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут»

DOI:

https://doi.org/10.31548/energiya2018.05.183

Анотація

Екстрагування цінних компонентів з рослинної олійної сировини відноситься до важливих процесів, підвищення ефективності яких здійснює визначальний вплив на техніко-економічні показники переробної галузі агропромислового виробництва. На сучасному етапі розвитку техніки і технології екстрагування олійної сировини заслуговують на визнання потенційні можливості мікрохвильової технології: використання електромагнітного поля (ЕМП) надвисокої частоти (НВЧ) для інтенсифікації і підвищення ефективності традиційного виробництва олій і отримання продукції з новими, кращими споживчими якостями.

Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню процесів екстрагування олійної сировини в екстракторах з мікрохвильовим підведенням енергії, а саме впливу ЕМП НВЧ на процеси тепломасопереносу в рідкій і твердій фазі речовини.

Отримані наближені розвязки наведених теоретичних математичних моделей дозволяють ідентифікувати процеси масопереносу в екстракторах з мікрохвильовим підведенням теплоти для подальшого визначення оптимальних режимів функціонування апаратів з точки зору енерго- ресурсозбереження і якості кінцевого продукту.

Ключові слова: екстракція, електромагнітне поле, масоперенос, олієвмісний матеріал

Посилання

Aksel’rud, H. A. (1974). Ekstrahyrovanye. Systema: tverdoe telo – zhydkost’ [Extraction System: solid - liquid]. Leningrad: Chemistry, 256.

Romankov, P. H., Frolov, V. F. (2013). Massobmennye protsessy khymycheskoy tekhnolohyy [Mass transfer processes of chemical technology]. Leningrad: Chemistry, 384.

Burdo, O. H .(2013). Nanopyshchevye enerhotekhnolohyy [Nanopis energy technologies ]. Kherson: Publisher Grin D.S., 304.

Burdo, O. H. Ékstrahyrovanye v systeme “kofe-voda” [ Extraction in the system “coffee-water”]. Odessa: “TES”, 176.

Kolyanovskaya, L. M. (2014) Intensyfikatsiya protsesiv ekstrahuvannya pry vyrobnytstvi oliyi z soyi ta ripaku [Intensification of extraction processes in the production of soybean and rapeseed oil]. Vinnytsya, 23.

Bandura, V. M., Kolyanovskaya, L. M. (2011). Intensyfikatsiya ekstrahuvannya roslynnykh oliy elektromahnitnym polem [Intensification of extraction of vegetable oils by electromagnetic field]. Zbirnyk naukovykh pratsʹ ONAKHT, 39 (2), 186 - 190.

Burdo, O. H. (2005). Nanomasshtabnye éffekty v pyshchevykh tekhnolohyyakh [Nanoscale effects in food technology]. Ynzhenerno-fyzycheskyy zhurnal, 78 (1), 83 – 93.

Lykov, A.V.( 1972) Teplomassooben. Spravochnyk [Heat and mass exchange. Directory]. Moscow: Energy, 560.

Belyaev, M. M. Takhomov, P. A. (1991). Teoretycheskye osnovy kombynyrovannykh sposobov teplovoy obrabotky pyshchevykh produktov [The theoretical basis of the combined methods of heat treatment of food]. Kharkov:KHYOP, 160.

Romanovskyy , S. H. (1976). Protsessy termycheskoy obrabotky vlazhnykh materyalov [Heat treatment processes for wet materials]. Moscow: Energy, 328.

Lykov, A. V. (1967). Teoryya teploprovodnosty [Theory of heat conduction]. Moscow : High School, 600.

Aksel’rud H. A. (1970). Massoobmen v systeme “tverdoe telo-zhydkost’ ” [Mass transfer in the system “solid-liquid”]. Lviv: Vyd-vo Lvivskoho universytetu,188.

Kalinichenko, R. A. (2016). Vyznachennya teplofizychnykh koefitsiyentiv v rozvyazkakh rivnyannya teploprovidnosti dlya identyfikatsiyi protsesiv termoobrobky zernomaterialiv [Definitions thermal index in heat equation solutions for identification of thermal processes grain material]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny. Seriya: Tekhnika ta enerhetyka APK, 241, 325 – 333.

Завантаження

Опубліковано

2018-11-15

Номер

Розділ

Статті