Математичні моделі режимів функціонування екстракторів з мікрохвильовим підведенням теплоти
DOI:
https://doi.org/10.31548/energiya2018.05.183Анотація
Екстрагування цінних компонентів з рослинної олійної сировини відноситься до важливих процесів, підвищення ефективності яких здійснює визначальний вплив на техніко-економічні показники переробної галузі агропромислового виробництва. На сучасному етапі розвитку техніки і технології екстрагування олійної сировини заслуговують на визнання потенційні можливості мікрохвильової технології: використання електромагнітного поля (ЕМП) надвисокої частоти (НВЧ) для інтенсифікації і підвищення ефективності традиційного виробництва олій і отримання продукції з новими, кращими споживчими якостями.
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню процесів екстрагування олійної сировини в екстракторах з мікрохвильовим підведенням енергії, а саме впливу ЕМП НВЧ на процеси тепломасопереносу в рідкій і твердій фазі речовини.
Отримані наближені розв’язки наведених теоретичних математичних моделей дозволяють ідентифікувати процеси масопереносу в екстракторах з мікрохвильовим підведенням теплоти для подальшого визначення оптимальних режимів функціонування апаратів з точки зору енерго- ресурсозбереження і якості кінцевого продукту.
Ключові слова: екстракція, електромагнітне поле, масоперенос, олієвмісний матеріал
Посилання
Aksel’rud, H. A. (1974). Ekstrahyrovanye. Systema: tverdoe telo – zhydkost’ [Extraction System: solid - liquid]. Leningrad: Chemistry, 256.
Romankov, P. H., Frolov, V. F. (2013). Massobmennye protsessy khymycheskoy tekhnolohyy [Mass transfer processes of chemical technology]. Leningrad: Chemistry, 384.
Burdo, O. H .(2013). Nanopyshchevye enerhotekhnolohyy [Nanopis energy technologies ]. Kherson: Publisher Grin D.S., 304.
Burdo, O. H. Ékstrahyrovanye v systeme “kofe-voda” [ Extraction in the system “coffee-water”]. Odessa: “TES”, 176.
Kolyanovskaya, L. M. (2014) Intensyfikatsiya protsesiv ekstrahuvannya pry vyrobnytstvi oliyi z soyi ta ripaku [Intensification of extraction processes in the production of soybean and rapeseed oil]. Vinnytsya, 23.
Bandura, V. M., Kolyanovskaya, L. M. (2011). Intensyfikatsiya ekstrahuvannya roslynnykh oliy elektromahnitnym polem [Intensification of extraction of vegetable oils by electromagnetic field]. Zbirnyk naukovykh pratsʹ ONAKHT, 39 (2), 186 - 190.
Burdo, O. H. (2005). Nanomasshtabnye éffekty v pyshchevykh tekhnolohyyakh [Nanoscale effects in food technology]. Ynzhenerno-fyzycheskyy zhurnal, 78 (1), 83 – 93.
Lykov, A.V.( 1972) Teplomassooben. Spravochnyk [Heat and mass exchange. Directory]. Moscow: Energy, 560.
Belyaev, M. M. Takhomov, P. A. (1991). Teoretycheskye osnovy kombynyrovannykh sposobov teplovoy obrabotky pyshchevykh produktov [The theoretical basis of the combined methods of heat treatment of food]. Kharkov:KHYOP, 160.
Romanovskyy , S. H. (1976). Protsessy termycheskoy obrabotky vlazhnykh materyalov [Heat treatment processes for wet materials]. Moscow: Energy, 328.
Lykov, A. V. (1967). Teoryya teploprovodnosty [Theory of heat conduction]. Moscow : High School, 600.
Aksel’rud H. A. (1970). Massoobmen v systeme “tverdoe telo-zhydkost’ ” [Mass transfer in the system “solid-liquid”]. Lviv: Vyd-vo Lvivskoho universytetu,188.
Kalinichenko, R. A. (2016). Vyznachennya teplofizychnykh koefitsiyentiv v rozvyazkakh rivnyannya teploprovidnosti dlya identyfikatsiyi protsesiv termoobrobky zernomaterialiv [Definitions thermal index in heat equation solutions for identification of thermal processes grain material]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny. Seriya: Tekhnika ta enerhetyka APK, 241, 325 – 333.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).