Вплив магнітного поля на біопотенціал насіння зернобобових культур

Автор(и)

  • V. Savchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. Sinyavsky Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • I. Garas Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/energiya2018.06.006

Анотація

Метою дослідження було встановлення впливу магнітного поля на зміну біопотенціалу насіння зернобобових культур.

Під дією магнітного поля зростає швидкість хімічних та біохімічних реакцій в рослинній клітині, що обумовлює зміну біопотенціалу. Встановлено, що основними діючими факторами при магнітній обробці насіння є магнітна індукція та швидкість його руху в магнітному полі.

Зміна біопотенціалу насіння зернобобових культур при передпосівній обробці в магнітному полі залежить від квадрата магнітної індукції і швидкості руху насіння. Найбільше біопотенціал насіння зернобобових культур змінюється при магнітній індукції 0,065 Тл, чотирикратному перемагнічуванні і швидкості руху насіння 0,4 м/с.

Обгрунтований спосіб визначення ефективності передпосівної обробки насіння за зміною біопотенціалу.

Ключові слова:магнітне поле, горох, квасоля, біопотенціал, передпосівна обробка насіння, магнітна  індукція, швидкість руху насіння

Посилання

Martínez, F. R., Pacheco, A. D., Aguilar, C. H., Pardo, G. P., Ortiz, E. M. (2014). Effects of magnetic field irradiation on broccoli seed with accelerated aging. Acta Agrophysica, 21(1), 63-73.

Zepeda-Bautista, R., Hernández-Aguilar, C., Suazo-López, F., Domínguez-Pacheco, A. F., Virgen-Vargas, J., Pérez-Reyes, C., Peón-Escalante, I. (2014). Electromagnetic field in corn grain production and health. Academic Journals, 13(1), 76-83.

Lysakov, A. A., Ivanov, R. V. (2014). Vliyaniye magnitnogo polya na sokhrannost’ kartofelya [Influence of the magnetic field on the preservation of potatoes]. Uspekhi sovremennogo estestvoznaniya, 8, 103-106.

Men’shova, E. A., Nizharadze, T. S. (2012). Vliyaniye predposevnoy obrabotki semyan yachmenya na ego ustoychivost’ k boleznyam i urozhaynost’ [Influence of pre-sowing processing of barley seeds on its resistance to diseases and yields]. Izvestiya Samarskogo nauchnogo tsentra Rossiyskoy akademii nauk, 14 (5), 241-244.

Klassen, V. I. (1982). Omagnichivaniye vodnykh sistem [Magnetization of water systems]. Moscow: Khimiya, 296.

Kozyrskyi, V., Savchenko, V., Sinyavsky, O. (2018). Presowing Processing of Seeds in Magnetic Field. Handbook of Research on Renewable Energy and Electric Resources for Sustainable Rural Development. IGI Global,. 576 –620.

https://doi.org/10.4018/978-1-5225-3867-7.ch024

Savchenko, V. V., Sinyavsky, O. Yu. (2013). Izmeneniye biopotentsiala i urozhaynosti sel’skokhozyaystvennykh kul’tur pri predposevnoy obrabotke semyan v magnitnom pole [Changes in biopotential and crop yields when presowing seed treatment in a magnetic field]. Vestnik VIESKH, 2(11),. 33–37.

Adler, Yu. P., Markova, E. V, Granovskiy, Yu. V. (1976). Planirovaniye eksperimenta pri poiske optimal’nykh usloviy [Planning an experiment in the search for optimal conditions]. Moscow: Nauka, 278.

Savchenko, V. V., Sinyavsky, O. Yu., Bunko, V. Ya. (2018). Vplyv peredposivnoi obrobky nasinnia horokhu v mahnitnomu poli na posivni yakosti [Influence of pre-seed treatment of pea seeds in a magnetic field on seed quality]. Enerhetyka I avtomatyka, 1 (35), 47 – 55.

Завантаження

Опубліковано

2018-12-13

Номер

Розділ

Статті