Експериментальні дослідження процесів сушіння фруктів

Автор(и)

  • D. Guzyk National University «Yuri Kondratyuk Poltava Polytechnic» , Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»
  • A. Rybalka National University «Yuri Kondratyuk Poltava Polytechnic» , Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

DOI:

https://doi.org/10.31548/energiya2020.05.123

Анотація

У статті ставиться питання необхідності вирішення проблеми сушіння та зберігання фруктів. Доводиться актуальність сушки - як найбільш простий і економічний метод консервування фруктів. Зроблено аналіз останніх досліджень та публікацій, що були присвячені розгляду теоретичних й практичних аспектів розвитку сушіння фруктів і висвітлені в працях як вітчизняних, так і зарубіжних учених. Наведені головні вимоги до сушильних установок. Розглянуто способи сушіння фруктів. Сформульовані цілі і необхідність проведення експериментів з дослідження впливу змін температури повітря і швидкості його руху на процес сушіння. Визначені головні умови отримання на виході якісної сировини за короткий проміжок часу з мінімальними енергозатратами. Представлено конструкцію камерної конвективної сушарки, в якій проводилися досліди в лабораторії кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Наведено результати її перевірки на аеродинамічні та теплотехнічні показники. Проведені досліди з сушіння сливи, їх аналіз та порівняння. Обрано найбільш доцільний варіант сушіння сливи. Зроблені основні висновки за результатами проведених натурних лабораторних експериментів. Доведена необхідність і перспективи подальших досліджень з сушіння фруктів.

Ключові слова: природне і конвективне сушіння, сушильна камера, стенд, слива, фрукти

Посилання

Tkachenko, S. Y., Cpivak O. Yu. (2009). Sushylni protsesy ta ustanovky [Drying processes and installations: textbook] Vinnytsia: VNTU, 86. Available at: http://tkachenko.vk.vntu. edu.ua /file/cda121b838067ae3ea 7278d7f3afc556.pdf].

Story, A. F., Borsch, O. B., Miagkohlib, R. S., Girman, L. V. (2011). Rozrobka proektiv riznykh vydiv susharok. Kataloh naukovykh rozrobok. [Development of projects of different types of dryers. Catalog of scientific developments]. Poltava: PoltNTU, 165.

Tarasenko, T. A., Yevlash, V. V., Nemirich, O. V., Vasheka, O. M., Gavrish A. V., Kravchenko O. I. (2015). Teoretychne doslidzhennia sposobiv sushinnia ovochiv ta fruktiv. [Theoretical study of methods of drying vegetables and fruits]. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 17, №4 (64), 148-158.

Bessarab O. S. (2002). Tekhnolohiia sushinnia plodiv ta ovochiv [Technology of drying fruits and vegetables]. Kyiv: NUHT, 84.

Guzyk D. V., Ershov M. P. (2018). Eksperymentalni vyprobuvannia laboratornoho stenda dlia doslidzhennia protsesiv sushinnia [Experimental tests of a laboratory stand for research of drying processes]. Ventyliatsiia, osvitlennia ta teplohazopostachannia: naukovo-tekhnichnyi zbirnyk. KNUBA, 27, 79.

Guzyk D. V., Rybalka A. V. (2019). Laboratorni doslidzhennia protsesiv sushinnia likarskykh trav pry zastosuvanni prymusovoi konvektsii [Laboratory research of medical herbs drying processes with the use of forced convection]. Tezy 71-oi naukovoi konferentsii profesoriv, vykladachiv, naukovykh pratsivnykiv, aspirantiv ta studentiv universytetu. Tom 2. Poltava: Polt NTU, 180-181.

Guzyk D. V., Borsch O. B., Rybalka A. V. (2019). Eksperymentalni doslidzhennia protsesiv sushinnia likarskykh roslyn [Experimental researches of processes of drying of medicinal plants]. Ventyliatsiia, osvitlennia ta teplohazopostachannia, 30, 43-50.

https://doi.org/10.32347/2409-2606.2019.30.43-50

Завантаження

Опубліковано

2020-12-17

Номер

Розділ

Статті