Використання «зеленого» водню для виробництва синтетичного відновлюваного метану в Україні - Супрун, Т. Т. (Енергетика і автоматика, 2025)
Одним із напрямів освоєння відновлюваних джерел енергії є отримання синтетичного відновлюваного метану як замінника дефіцитного природного газу, що є актуальним для нашої країни. Об'єкт даного дослідження - відновлюваний «зелений» водень, який є невід’ємною складовою для виробництва синтетичного відновлюваного метану.Мета роботи - огляд світового досвіду розробки технологій виробництва «зеленого» водню» для отримання синтетичного відновлюваного метану та визначення перспективних шляхів впровадження цих технологій в Україні. У статті надано актуальний огляд технологій виробництва «зеленого» водню за допомогою електролізу води з використанням відновлюваних джерел енергії (сонячної, вітрової).Методи дослідження включають вивчення і аналіз літературних та інших даних, зокрема порівнювальний аналіз різних технологій виробництва «зеленого» водню, їх переваг і недоліків, аналіз впливу окремих параметрів на ці технології, а також їх економічні характеристики і можливості застосування для виробництва синтетичного відновлюваного метану. Незважаючи на те, що «зелений» водень має численні переваги, більшість методів його виробництва не є ефективними та є дорогими. Це пов’язано з відносно високою ціною електроенергії з ВДЕ для його виробництва, а також обмеженням кількості годин повного навантаження роботи електролізних установок на рік.В Україні розпочались роботи над впровадженням реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню. У роботі приведені прогнозні оцінки собівартості виготовлення водню на цих заводах. Як показали попередні економічні розрахунки виробництва «зеленого» водню і синтетичного відновлюваного метану, наразі таке виробництво не є економічно доцільним для України. Проте аналіз прогнозу світових цін на «зелений» водень дозволяє зробити висновок про сталу тенденцію їх зниження. Це призведе до того, що промислове виробництво синтетичного відновлюваного метану може стати рентабельним для впровадженням в Україні протягом наступних десятиліть.Ключові слова: «зелений» водень, синтетичний відновлюваний метан, відновлювані джерела енергії