Інтелектуалізація вакуумних вимикачів у мережах середньої та високої напруги - Семенов, А. О.; Павленко, В. М.; Скрипник, В. О. (Енергетика і автоматика, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена потребою підвищення надійності та безпечності комутаційного обладнання в мережах середньої і високої напруги в умовах цифровізації підстанцій та переходу до обслуговування за технічним станом. Метою роботи є обґрунтування доцільності застосування вакуумних вимикачів у поєднанні з цифровими системами контролю та розроблення підходу до інтегрального оцінювання їх технічного стану. Для досягнення мети використано аналітичний, порівняльний і структурно-функціональний методи дослідження; опрацьовано наукові джерела та положення стандартів IEC 62271-100 і IEC 61850-3. У роботі узагальнено переваги вакуумних вимикачів порівняно з масляними, повітряними та елегазовими аналогами, визначено найбільш інформативні діагностичні параметри: час спрацювання, контактний опір, локальний перегрів, вібраційний стан приводу та використаний комутаційний ресурс. Запропоновано інтегральний індекс технічного стану, що поєднує електричні, теплові, механічні, часові й ресурсні ознаки та дає змогу визначати пріоритетність технічного обслуговування обладнання. Установлено, що поєднання вакуумних вимикачів із цифровими контролерами, сенсорами та SCADA-рівнем на базі IEC 61850 підвищує інформативність моніторингу, спрощує раннє виявлення деградаційних процесів і створює передумови для обслуговування за прогнозованим технічним станом. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання під час модернізації розподільчих пристроїв промислових та агропромислових підприємств.Отримано: 23.02.2026.  Доопрацьовано: 15.05.2026. Прийнято: 22.06.2026.
Keywords: вакуумний вимикач; цифрова підстанція; IEC 61850; технічна діагностика; комутаційний ресурс; вакуумна дуга; SCADA