Підвищення ефективності керування statcom у розподільних мережах із сес на основі інтеграції simatic energy suite та sentron PAC4200 - Соломчак, О.; Соломчак, А. (Енергетика і автоматика, 2026)
Розглянуто підхід до інтеграції платформ SIMATIC Energy Suite і SENTRON PAC4200 у систему керування статичним синхронним компенсатором (STATCOM) з метою покращення якості електроенергії в мережі середньої напруги 35 кВ із підключеною сонячною електростанцією (СЕС). Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення стабільності параметрів електричної енергії в умовах зростання частки відновлюваних джерел, що спричиняють коливання напруги, реактивного балансу та гармонічних спотворень. У роботі запропоновано архітектуру інтегрованої системи моніторингу та керування, яка поєднує функції збору, аналізу й оптимізації енергетичних даних у реальному часі. SENTRON PAC4200 використовується як вимірювальний рівень для моніторингу параметрів якості електроенергії (напруга, струм, потужність, THD, флікер, події PQ) у ключових точках мережі, тоді як SIMATIC Energy Suite забезпечує обробку телеметрії, формування KPI, виконання правил автоматичного керування та передачу команд на контролер STATCOM або інвертори СЕС через промислові протоколи IEC 61850, Modbus TCP чи OPC UA. Запропоновано дворівневу структуру контурів керування: швидкий контур STATCOM для регулювання напруги (Volt-VAR) та повільний контур SIMATIC для оптимізації роботи СЕС (Volt-Watt або Watt-Priority). Показано, що така інтеграція підвищує стабільність напруги, знижує гармонічні спотворення (THD), покращує коефіцієнт потужності та забезпечує стійкість системи при короткочасних порушеннях у мережі. Система переходить від реактивного до активного керування якістю електроенергії, що базується на даних і прогнозах, дозволяючи мінімізувати втрати, підвищити доступність СЕС і зменшити кількість спрацювань захистів. Отримані результати є базою для впровадження інтелектуальних компенсувальних систем у мережах середньої напруги та створюють основу для розроблення стандартних рішень інтеграції SIMATIC + SENTRON + STATCOM в енергетичну інфраструктуру з відновлюваними джерелами енергії.Отримано: 18.03.2026.  Доопрацьовано: 01.06.2026. Прийнято: 22.06.2026.