Лінгвістичні засоби вираження категорії процесу в англійській термінології харчової промисловості
DOI:
https://doi.org/10.31548/philolog14(2).2023.08Анотація
Анотація. Це дослідження зосереджено на важливому питанні процесу категоризації термінології харчової промисловості в англійській мові. Дослідження базується на аналізі лексикографічних даних фахових і тлумачних словників із застосуванням методів систематизації та категоріального аналізу термінів харчової промисловості. Мета статті полягає в тому, щоб розглянути роль категорії процесів та виявити лінгвістичні засоби її репрезентації в англійській термінології харчової промисловості. У дослідженні визначено три онтологічні категорії концептуальної сфери харчової промисловості: об’єкти, процеси та суб’єкти. Серед них особливо важливою є категорія «процеси», яку докладно схарактерізовано у статті. У харчовій промисловості процеси охоплюють широкий спектр дій і явищ, життєво важливих для перетворення сировини в готові харчові продукти. Ці процеси є невід’ємною частиною забезпечення ефективності, якості продукції та безпеки в галузі. У дослідженні виявлено продуктивні лінгвістичні елементи, зокрема спеціальну лексику, вузькоспеціалізовані морфеми, терміни, створені на основі метафоричного переносу та синтаксичних конструкцій, які сприяють формуванню термінів категорії «процес».
Посилання
Kiselyova, O. G. (2012). Linguistic means of the "cause-effect" category in nosological units of "Studia Linguistica". Vol. 6 (1). C.107-110.
Lashkul V. A. (2021). Language means of process category in the English epizootological terminology. International journal of philology. Vol. 12 (4), P. 51-53.
Martynyuk, A. P. (2011). Slovnyk osnovnykh terminiv kohnityvno-dyskursyvnoyi linhvistyky [Dictionary of basic terms of cognitive-discursive linguistics Kharkiv]. Kharkiv : KHNU imeni V. N. Karazina, 196 p.
Reyda, O. A. (2022). Osnovni problemy pry perekladi terminolohiyi u haluzi kharchovoyi promyslovosti [The main problems in the translation of terminology in the field of food industry]. Mova ta literatura u polikulʹturnomu prostori: materialy mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi (Naukova filolohichna orhanizatsiya «Lohos», 11-12 lyutoho 2022r.). [Language and literature in a multicultural space: materials of the international scientific and practical conference (Scientific Philological Organization "Logos", February 11-12, 2022)] Lʹviv. P. 35-37.
Rozhkov Yu. H. (2021). Conceptual categories in the English terms to denote animal diseases. Scientific journal "International journal of philology". Vol. 12 (1). P. 108-112.
Rozhkov, Yu. H. (2021). Object categorization of the english nominations for animals diseases. Scientific journal "International journal of philology". Vol. 12 (4), 2021. С. 55-59.
Rozhkov Yu. H. (2020). Linguistic and extralinguistic factors in the formation of the English terminological field "animal diseases". Scientific journal "International journal of philology". Vol. 11 (4). P. 90-96.
Syrotina, O. (2021). Representation of the space category in the English terminology of biotechnologу. Euromentor Journal-Studies about education. No. 12 (1). P. 118-132.
Syrotina, O. (2022). Concept categories expressed in English terms of the biotechnology sphere. Cogito-Multidisciplinary research Journal. No. 1. P.174-187.
Syrotina O. (2020). Representation of space category in the English veterinary medicine terminology. Scientific journal "International journal of philology". Vol. 11(2). P. 87-91.
Syrotina O. (2021). Means of language representation of the space category in the English biotechnology terminology. Scientific journal "International journal of philology". Vol. 12 (1). P. 102-107.
Food Industries, Food Standards Agency (UK). URL: https://www.gov.uk/government/organisations/food-standards-agency
Longman Dictionary of Contemporary English (2000). Longman Group Ltd.
Alan Davidson (2014). Tom Jaine (ed.). The Oxford Companion to Food (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press.
Black, C. (2007), "Dictionary of Food Science and Nutrition", Nutrition & Food Science, Vol. 37. No. 4. pp. 29-292. https://doi.org/10.1108/nfs.2007.37.4.292.1
Dictionary of food science and technology (2005). Oxford ; Ames, Iowa : Blackwell.
USDA National Agricultural Library's Food and Nutrition Information Center (FNIC) Glossary. URL: https://www.nal.usda.gov/
Food Safety Glossary. URL: https://www.fightbac.org/food-poisoning/food-safety-glossary/
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).