Продовольче та сільськогосподарське (аграрне) право ЄС: проблеми співвідношення
DOI:
https://doi.org/10.31548/law2020.02.003Анотація
У статті проведено науково-теоретичний аналіз продовольчого законодавства ЄС. З’ясовано,що його основу складають норми права, які регулюють відносини, пов’язані із процесом сільськогосподарського виробництва. Такі правовідносини мають специфічний об’єкт (сільськогосподарську продукцію, включаючи корми), особливих суб’єктів (сільськогосподарських товаровиробників), а отже і свій зміст – права та обов’язки суб’єктів, пов’язані із забезпеченням безпеки сільськогосподарської продукції на стадії первинного виробництва.
З метою визначення місця продовольчого права у системі права ЄС, розкрито його принципи: аналізу ризиків (ст. 6); обережності (ст. 7); відповідальності за безпеку харчових продуктів (п. 1) ст. 17); простежуваності (ст. 18); захисту інтересів споживачів (ст. 8); права на інформацію (ст. 9, 10).
Стверджується, що наявність норм, які регулюють окремий вид однорідних суспільних відносин (що виникають, змінюються і припиняються у процесі виробництва безпечної харчової продукції, включаючи корми), а також принципів, що виступають основними засадами такого виробництва, свідчить про те, що продовольче право є сформованим правовим інститутом. Наявність в ньому значної кількості норм різних галузей права, об’єднаних за своїм змістом, дозволяє вважати його міжгалузевим правовим інститутом, основу якого складають норми сільськогосподарського (аграрного) права ЄС.
Ключові слова: продовольче право, аграрне право, законодавство ЄС, сільськогосподарська продукція, харчовий продукт, якість і безпека продукту харчування, захист прав споживачів, первинне виробництво сільськогосподарської сировини, корм
Посилання
Arabei, E.A. (2014). Pravovye aspekty deiatelnosty Evropeiskoho Soiuza v oblasty zashchyty prav potrebytelei [Legal aspects of the activities of the European Union in the field of consumer protection]. Moskva, 256 (in Russian).
Dohovir pro funktsionuvannia Yevropeiskoho soiuzu. Konsolidovana versiia v redaktsii Lisabonskoho dohovoru. Konstytutsiini akty Yevropeiskoho Soiuzu [Treaty on the Functioning of the European Union. Consolidated version as amended by the Lisbon Treaty. Constitutional acts of the European Union] (2010) / Za red. H., Druzenka. Kyiv: «K.I.S.», 75–420 (in Ukrainian).
Kurman, T.V. (2017). Poniattia, oznaky, osnovni katehorii ta pryntsypy prodovolchoi bezpeky Ukrainy. Pravovi zasady ekolohichnoi ta prodovolchoi bezpeky: problemy implementatsii mizhnarodnykh standartiv [Concepts, features, main categories and principles of food security of Ukraine. Legal bases of ecological and food safety: problems of implementation of international standards]: materialy dyskusiinoi paneli Pershoho Khark. mizhnar. yuryd. forumu «Pravo ta problemy staloho rozvytku v hlobalizovanomu sviti» (Kharkiv, 3–6.10.2017). Kharkiv: Pravo, 87–103 (in Ukrainian).
Novak, T.S. & Melnyk, V.O. (2020). Do pytannia markuvannia kormiv za zakonodavstvom Ukrainy. Pravo. Liudyna. Dovkillia: naukovo-praktychnyi zhurnal [On the issue of feed labeling under the legislation of Ukraine. Law. Human. Environment: scientific and practical journal], 11 (1): 59–68 (in Ukrainian).
Pravo Yevropeiskoho Soiuzu [European Union law] (2013) / Za red. O.K., Vyshniakova. Odesa: Feniks, 883 (in Ukrainian).
Pravo Yevropeiskoho Soiuzu [European Union law] (2009) / Za zah. red. R.A., Petrova. 2-e vyd. Kyiv: Istyna, 1023 (in Ukrainian).
Pravo Evropeiskoho Soiuza [European Union law] (2013). V 2 t. Osobennaia chast / Pod. red. S.Yu., Kashkina. 4-e yzd. pererab. y dop. Moskva: Yzdatelstvo Yurait, 1023 (in Russian).
Prostezhuvanist kharchovykh produktiv: osnovni pytannia. Pershyi v Ukraini dovidnyk [Food traceability: key issues. The first directory in Ukraine] (2018). Vashynhton: Hrupa Svitovoho banku, 28 (in Ukrainian).
Radzhonery, M.P. & Valetta, M. (2006). Ahroekolohycheskoe pravo Evropeiskoho Soiuza y Ytalyy [Agroecological law of the European Union and Italy] / otv. red. D.O., Tuzov. Moskva: Statut, 208 (in Russian).
Rehlament № 178/2002 ob ustanovlenyy obshchyn pryntsypov y trebovanyi v prodovolstvennom prave, o sozdanyy evropeiskoho orhana po bezopasnosty pyshchevykh produktov y ob ustanovlenyy protsedury obespechenyia bezopasnosty pyshchevykh produktov [Regulation No 178/2002 on the establishment of communities of principles and requirements in food law, on the establishment of a European food safety authority and on the establishment of food safety procedures]. Available at: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf (in Russian).
Sanitarni ta fitosanitarni zakhody: Minekonomiky pro stan implementatsii ukrainskoho zakonodavstva do vymoh zakonodavstva YeS [Sanitary and phytosanitary measures: Ministry of Economy on the state of implementation of Ukrainian legislation to the requirements of EU legislation]. Available at: http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100018372-sanitarni-ta-fitosanitarni-zakhodi-minekonomiki-pro-stan-implementatsiyi-ukrayinskogo-zakonodavstva-do-vimog-zakonodavstva-yes (in Ukrainian).
Yudo, Zh. (2009). Vklad Evropeiskoho komyteta po ahrarnomu pravu v razvytye ahrarnoho prava v Evrope. Pravovoe rehulyrovanye ahrarnykh, zemelnykh otnoshenyi, pryrodopolzovanyia y okhrany okruzhaiushchei sredy v selskom khoziaistve Rossyy, Ukrayny, Belorussyy, Kazakhstana, druhykh stran SNH y hosudarstv ES: sostoianye, problemy, puty sovershenstvovanyia [Contribution of the European Committee of Agrarian Law to the development of agrarian law in Europe. Legal regulation of agrarian, land relations, nature management and environmental protection in agriculture in Russia, Ukraine, Belarus, Kazakhstan, other CIS countries and EU countries: state, problems, ways to improve]: mezhdunar. sb. nauch. tr. ahrar. y yuryd. vyssh. ucheb. zavedenyi Rossyy, Ukrayny, Belorussyy, Kazakhstana, druhykh stran SNH y hosudarstv ES. Moskva: Ros. assotsyatsyia ahrar. y pryrodoresurs. prava, 70–79 (in Russian).
Bernd, M.J. van der Meulen.The Structure of European Food Law. Available at: https://www.researchgate.net (in English).
Czechowski, P., Korzycka-Iwanow, M., Prutis, S. & Stelmachowski, A. (1999). Рolskie prawo rolne na tle ustawodawstwa Unii Europejskiej. Warszawa: Wydawnictwa Prawnicze PWN, 370 (in Polish).
Laky, Z. Food safety. Available at: https://www.europarl.europa.eu/factsheets/en/sheet/51/food-safety (in English).
Food law. Available at: https://www.foodlaw.it/food-law (in English).
Usher, J.A. (2001). EC Agricultural Law. 2 edition. New York: Oxford University press Inc., 210 (in English).
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).