Legal regulation of food security in the EU
DOI:
https://doi.org/10.31548/law2019.01.018Анотація
By signing the Association Agreement with the European Union on June 27, 2014, Ukraine has continued process of adaptation of its legislation in the field of food safety to European standards. A large part of the Association Agreement is devoted to the safety of food products and sanitary and phytosanitary measures. According to Chapter 4 «Sanitary and Phytosanitary Measures» of the Association Agreement, Ukraine should introduce an equivalent European system for monitoring the quality and safety of food products. The benefits for Ukraine after signing the Association Agreement are unconditional, but more important is to implement its provisions.
The methods of comparative, analytical and logical analysis were used. Taking part in the project 575523-EPP-1-2016-1-UAEPPJMO-MODULE «EU Environmental Policy and Law» we have studied European standards in the field of food security. General principles of legal regulation of food safety in the EU were analyzed. The state of adaptation of Ukrainian legislation to the requirements of the European Union law in the field of food safety was investigated. Some gaps in Ukrainian legislation were found.
Key words: food safety, EU law, sanitary and phytosanitary measures.
Посилання
Regulation of the European Parliament and of the Council 178/2002 of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety, OJ L 31, 1.2.2002, 1–24.
Leibovitch, E.H. (2008). Food Safety Regulation in the European Union: Toward an Unavoidable Centralization of Regulatory Powers. Texas international law journal, 34, 433–440.
Funta, R., Golovko, L., Juriš, F. (2016). Európa a európskeprávo. Bratislava: IRIS.
Ladychenko, V., Golovko, L. (2013). Legal Regulation of the Common Agricultural Policy in the EU Earth Bioresources and Life Quality, 3. Retrieved from: http://gcheraejournal.nubip.edu.ua/index.php/ebql/article/view/102
Negri, S. (2009) Food Safety and Global Health: An International Law Perspective. Global Health Governance, 1. Retrieved from: https://www.researchgate.net/publication/265435966_Food_Safety_and_Global_Health_An_International_Law_Perspective
Scholten, H., Verdow, C., Baulans, A., Van der Vorst, J. (2016). Advances in Food Traceability Techniques and Technologies.Woodhead Publishing. Retrieved from: https://www.researchgate.net/publication.
Hadjigeorgio, A., Soteriades, E., Gikas, F., Tselentis, Y. (2013). Establishment of a National Food Safety Authority for Cyprus: A comparative proposal based on the European paradigm. Food Control, 30 (2), 727–736. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.07.032
Gostin, L.O. (2008). Global Health Law: Health in a Global Community. Retrieved from: https://scholarship.law.georgetown.edu/ois_papers/15.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).