Вихід м’яса з виробничих площ за підлоговою і клітковою технологіями вирощування бройлерів

Автор(и)

  • E. S. Abdullaieva Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Ключові слова:

бройлери, обсяги виробництва м’яса, способи і щільність утримання, тривалість вирощування

Анотація

У статті висвітлено результати досліду, проведеного в умовах сучасного промислового
комплексу з виробництва м’яса бройлерів у двох пташниках-аналогах за площею. Один з них призначений
для утримання бройлерів за підлогового способу, а інший – за кліткового. Партію добових курчат
(82300 гол.) розподілили на 2 групи та вирощували за нормативної щільності, а саме: 1-у групу – на підлозі
(16,9 гол./м2), 2-у – по 50 голів у клітках площею 1,93 м2 (25,9 гол./м2, або 386 см²/гол.). У 45-добовому
віці жива маса бройлерів 1-ї групи становила 2825±5,19 г, 2-ї – 3037±10,53 г. Отримано м’яса з 1 м2 площі
пташника за підлоговою технологією вирощування 45,6 кг, за клітковою – 108,8 кг, тобто у 2,4 раза
більше за менших (на 5,7%) витрат корму та інших ресурсів. Проте, сумарна жива маса бройлерів,
вирощених в одній клітці, перевищувала на 31,8% граничну межу, встановлену розробником кліткового
устаткування (не більше ніж 110 кг). За дотримання цієї вимоги неможливо за базовою клітковою
технологією з 1 м2 площі пташника одержати більше ніж 82,5 кг м’яса. Зроблено висновок, що за
розроблення режиму корегування щільності утримання бройлерів залежно від їхньої живої маси, ймовірно,
можливо забезпечити збільшення обсягів виробництва м’яса з дотриманням усіх вимог розробника
кліткового устаткування.

Опубліковано

2020-02-05

Номер

Розділ

Технологія