Вплив терміну зберігання на якість яєць від курей-несучок, які отримували комбікорм з додаванням рослинних олій

Автор(и)

  • J. Batkowska University of Life Sciences in Lublin image/svg+xml
  • K. Drabik University of Life Sciences in Lublin image/svg+xml
  • S. Danko University of Life Sciences in Lublin image/svg+xml
  • S. Ishchenko University of Life Sciences in Lublin image/svg+xml
  • P. Wac University of Life Sciences in Lublin image/svg+xml
  • O. Melnyk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2023.01-02.018

Ключові слова:

кури-несучки, рослинні олії, якість яєць, жирні кислоти, зберігання яєць

Анотація

Метою проведеного дослідження було оцінити якість яєць курей-несучок, яким згодовували рослинні олії, лляну та соєву, з погляду можливих змін, що відбуваються під час зберігання. Матеріалом для дослідження були 270 харчових яєць від курей, яких годували стандартним комбікормом (С) та з додаванням лляної (Л) і соєвої (S) олії в дозі 2,5%. У день знесення проводили зоотехнічну оцінку якості яєць (по 30 штук на групу), а решту яєць поміщали в транспортні ящики тупим кінцем догори і зберігали при температурі 14 °C та вологості 70%. Аналіз якості яєць проводили через 14 та 28 діб зберігання. Оцінювали характеристики цілого яйця (маса, питома вага, співвідношення морфологічних елементів, величина повітряної камери), шкаралупи (маса, колір, міцність на розрив, товщина, щільність, водопровідність), білка (висота, одиниці Хау, маса, рН) та жовтка (маса, колір, рН). Незалежно від використовуваної олії, не було ніяких відмінностей між групами у втраті маси яєць, водопровідності шкаралупи або величині повітряної комери під час зберігання. Найбільший діапазон зміни маси жовтка спостерігали в яйцях від груп курей, яким додавали олії, що може свідчити про різну проникність вітелінових мембран. Показники якості білка не змінювалися залежно від раціону курей-несучок. Найсвітліша шкаралупа характеризувала яйця курей групи L, а найтемніша – групи С, тоді як після 28 днів зберігання колір шкаралупи потемнів, що було дуже помітно в яйцях групи S. Яйця з цієї групи мали найбільш міцну шкаралупу в кінці експерименту. Схоже, що додавання лляної або соєвої олії до корму для курей-несучок може змінювати якісні характеристики яєць під час збору, в той час як на стабільність сировини при зберіганні це суттєво не впливає.

Посилання

Ar, A., Paganelli, C. V., Reeves R. B., Greene D. G., Rahn, H. (1974) The avian egg: water vapor conductance, shell thickness, and functional pore area. Condor, 76(2), 153-158. [in English].

Batkowska J., & Brodacki, A. (2014). Wpływ mycia skorupy na wybrane cechy jakości jaj kurzych w czasie przechowywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 21, 204-2013. [in Polish].

Batkowska, J., Brodacki, A., & Gryzińska, M. (2016). Effects of laying hen husbandry system and storage on egg quality. European Poultry Science, 80. doI: 10.1399/eps.2016.158. [in English].

Batkowska, J., Drabik, K., Brodacki, A., Czech, A., & Adamczuk, A. (2021). Fatty acids profile, cholesterol level and quality of table eggs from hens fed with the addition of linseed and soybean oil. Food Chemistry, 334, 127612. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127612. [in English].

Batkowska, J., Brodacki, A., & Knaga, S. (2014). Quality of laying hen eggs during storage depending on egg weight and type of cage system (conventional vs. furnished cages). Annals of Animal Science, 14(3), 707. doI: https://doi.org/10.2478/aoas-2014-0021. [in English].

Botsoglou, N. A., Yannakopoulos, A. L., Fletouris, D. J., Tserveni-Goussi, A. S., & Psomas I. E. (1998). Yolk fatty acid composition and cholesterol content in response to level and form of dietary flaxseed. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46(11), 4652-4656. doi:10.1021/jf980586x. [in English].

Brodacki, A., Batkowska, J., Drabik, K., Chabroszewska, P., & Łuczkiewicz, P. (2019). Selected quality traits of table eggs depending on storage time and temperature. British Food Journal, 121(9), 2016-2026. doi:10.1108/BFJ-10-2018-0688. [in English].

Cherian, G., & Sim, J. S. (1991). Effect of feeding full fat flax and canola seeds to laying hens on the fatty acid composition of eggs, embryos, and newly hatched chicks. Poultry Science, 70(4), 917-922. [in English].

Commission Regulation (EC) No 589/2008 of 23 June 2008 laying down detailed rules for implementing Council Regulation (EC) No 1234/2007 as regards marketing standards for eggs. Dz.U. L 163 z 24.6.2008, 6. [in English].

Crespo, N., E., & Esteve-Garcia, E. (2002). Nutrient and fatty acid deposition in broilers fed different dietary fatty acid profiles. Poultry Science, 81, 1533-1542. doi: 10.1093/ps/81.10.1533. [in English].

Council Directive 1999/74/EC of 19 July 1999 laying down minimum standards for the protection of laying hens. Official Journal L 203, 03/08/1999 P. 53-57. http://data.europa.eu/eli/dir/1999/74/oj. [in English].

Demirbas, A. (2009). Production of biodiesel fuels from linseed oil using methanol and ethanol in non-catalytic SCF conditions. Biomass and Bioenergy, 33(1), 113-118.

Dourado, L. R. B., Pascoal, L. A. F., Sakomura, N. K., Costa, F. G. P., & Biagiotti, D. (2011). Soybeans (Glycine max) and soybean products in poultry and swine nutrition. Recent trends for enhancing the diversity and quality of soybean products. IntechOpen, 177-190. doi:10.5772/18071. [in English].

Drabik, K., Chabroszewska, P., Vasiukov, K., Adamczuk, A., & Batkowska, J. (2018). Glycerin as a factor for moderating quality changes in table eggs during storage. Archives Animal Breeding, 61(3), 285-292. doi: 10.5194/aab-61-285-2018. [in English].

Drabik, K., Prochniak, T., Spustek, D., Wengerska, K., & Batkowska, J. (2021). The impact of package type and temperature on the changes in quality and fatty acids profile of table eggs during their storage. Foods, 10(9), 2047. doi:10.3390/foods10092047. [in English].

Goldberg, E. M., Gakha, N., Ryland, D., Aliani, M., Gibson, R. A., & House, J. D. (2012). Fatty acid profile and sensory characteristics of table eggs from laying hens fed hempseed and hempseed oil. Journal of Food Science, 77(4), 153-160. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02626.x [in English].

Gornowicz, E., Lewko, L., & Szablewski, T. (2013). Ecological management system as a factor influencing egg yolk quality. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 58(3), 161-164. [in English].

Grobas, S., Mendez, J., Lazaro, R., De Blas, C., & Mateo, G. G. (2001). Influence of source and percentage of fat added to diet on performance and fatty acid composition of egg yolks of two strains of laying hens. Poultry Science, 80(8), 1171-1179. doi: 10.1093/ps/80.8.1171. [in English].

IBM Corporation. (2016). IBM SPSS Statistics for Windows, Version 24.0. Armonk, NY. [in English].

Jahan, M. S., Asaduzzaman, M., & Sarkar, A. K. (2006). Performance of broiler fed on mash, pellet and crumble. International Journal of Poultry Science, 5(3), 265-270. [in English].

Jiang, S., Cui, L. Y., Hou, J. F., Shi, C., Ke X., Yang L.C., & Ma, X. P. (2014). Effects of age and dietary soybean oil level on eggshell quality, bone strength and blood biochemistry in laying hens. British Poultry Science, 55(5), 653-661. doi: 10.1080/00071668.2014.949624. [in English].

Katare, C., Saxena, S., Agrawal, S., Prasad, G.B.K.S., & Bisen, P. S. (2012). Flax seed: a potential medicinal food. Journal of Nutrition & Food Sciences, 2(1), 1-8. doi:10.4172/2155-9600.1000120. [in English].

Lichovnikova, M. (2007). The effect of dietary calcium source, concentration and particle size on calcium retention, eggshell quality and overall calcium requirement in laying hens. British Poultry Science, 48(1), 71-75. doi: 10.1080/00071660601148203. [in English].

Meir, M., & Ar, A. (2008). Changes in eggshell conductance, water loss and hatchability of layer hens with flock age and moulting. British Poultry Science, 49(6), 677-684. doi: 10.1080/00071660802495288. [in English].

Menezes, P. C. D., Lima, E. R. D., Medeiros, J. P. D., Oliveira, W.N.K.D., & Evencio-Neto, J. (2012). Egg quality of laying hens in different conditions of storage, ages and housing densities. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(9), 2064-2069. doi: 10.1590/S1516-35982012000900014. [in English].

Milinsk, M. C, Murakami, A. E., Gomes, S. T. M. Matsushita, M., & de Souza, N. E. (2003). Fatty acid profile of egg yolk lipids from hens fed diets rich in n-3 fatty acids. Food Chemistry, 83(2), 287-292. doi:1016/S0308-8146(03)00094-3. [in English].

Minkowski, K., Grześkiewicz, S., & Jerzewska, M. (2011). Ocena wartości odżywczej olejow roślinnych o dużej zawartości kwasow linolenowych na podstawie składu kwasow tłuszczowych, tokoferoli i steroli. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 18(2), 124-135. [in Polish].

Monira, K., Salahuddin, M., & Miah, G. (2003). Effect of breed and holding period on egg quality characteristics of chicken. International. Journal of Poultry Science, 4(2), 261-263. doi:10.3923/ijps.2003.261.263. [in English].

Navarro, J. G, Saavedra, J. C, Borie, F. B., & Caiozzi, M. M. (1972). Influence of dietary fish meal on egg fatty acid composition. Journal of the Science of Food and Agriculture, 23(11), 1287-1292. doi:10.1002/jsfa.2740231103. [in English].

Pires, P. G. S., Machado, G. S., Franceschi, C. H., Kindlein, L., & Andretta, I. (2019). Rice protein coating in extending the shelf-life of conventional eggs. Poultry Science, 98, 1918-1924. doi:10.3382/ps/pey501. [in English].

Plavnik, I., Wax E., Sklan, D., Bartov I., & Hurwitz S. (1997). The response of broiler chickens and turkey poults to dietary energy supplied either by fat or carbohydrates. Poultry Science, 76,1000-1005. [in English].

Roberts, J. R. (2004). Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. Journal of Poultry Science, 41(3), 161-177. doi:10.2141/jpsa.41.161. [in English].

Rocculi, P., Tylewicz, U., Pękosławska, A., Romani, S., Sirri, F., Siracusa, V., & Dalla Rosa, M. (2009). MAP storage of shell hen eggs, Part 1: Effect on physico-chemical characteristics of the fresh product. LWT-Food Science and Technology, 42(3), 758-762. doi: 10.1016/j.lwt.2008.09.017. [in English].

Rowghani, E., Arab, M., Nazifi, S., & Bakhtiari, Z. (2007). Effect of canola oil on cholesterol and fatty acid composition of egg-yolk of laying hens. International Journal of Poultry Science, 6(2), 111-114. doi:10.3923/ijps.2007.111.114. [in English].

Rubilar, M., Gutierrez, C., Verdugo, M., Shene C., & Sineiro, J. (2010). Flaxseed as a source of functional ingredients. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 10(3), 373-377. doi:10.4067/S0718-95162010000100010. [in English].

Shafey, T. M. (2002). Effects of egg size and eggshell conductance on hatchability traits of meat and layer breeders flocks. Asian Australasian Journal of Animal Science, 15(1), 1-6. [in English].

Spada, F. P., Selani, M. M., Coelho, A. A. D., Savino, V. J. M., Rodella, A. A., Souza, M. C. ….& Canniatti-Brazaca, S. G. (2016). Influence of natural and synthetic carotenoids on the color of egg yolk. Scientia Agricola, 73(3), 234-242. doi:10.1590/0103-9016-2014-0337 [in English].

Tabeidian, A., Sadeghi, G. H., & Pourreza, J. (2005). Effect of dietary protein levels and soybean oil supplementation on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 4(10), 799-803. doi: 10.3923/ijps.2005.799.803. [in English].

Williams, K. C. (1992). Some factors affecting albumen quality with particular reference to Haugh unit score. World’s Poultry Science Journal, 48(1), 5-16. doi:10.1079/WPS19920002. [in English].

Yalcın, H., Unal, M. K., & Basmacyoolu, H. (2007). The fatty acid and cholesterol composition of enriched egg yolk lipids obtained by modifying hens’diets with fish oil and flaxseed. Grasas y Aceites, 58(4), 372-376. [in English]

Zita, L., Tůmova, E., & Štolc, L. (2009). Effects of genotype, age and their interaction on egg quality in brown-egg laying hens. Acta Veterinaria Brno, 78(1), 85-91. doi:10.2754/avb200978010085. [in English].

Park, K. W., Rhee, A. R., Um, J. S., & Paik, I. K. (2009). Effect of dietary available phosphorus and organic acids on the performance and egg quality of laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 18(3), 598-604. doi:10.3382/japr.2009-00043. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2023-09-27

Номер

Розділ

Якість продукції