Фальсифікація пельменів курятиною

Автор(и)

  • I. Oleksiienko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. Chechet State Scientific Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Expertise , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи
  • O. Haidei State Scientific Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Expertise , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи
  • L. Shevchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. Kravtsova State Scientific Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Expertise , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2022.03-04.024

Ключові слова:

фальсифікація, м’ясні продукти, напівфабрикати м’ясні, ПЛР, молекулярні методи виявлення

Анотація

Щоденний раціон людини для забезпечення нормальної життєдіяльності має бути повноцінним та збалансованим за вітамінним, макро- та мікроелементним складом. У зв'язку з сучасним ритмом життя близько три чверті населення України все частіше вживає продукти швидкого приготування та напівфабрикати. Виробництво м'ясних напівфабрикатів в Україні сягає 90-95 тис. тонн на рік. Проте, поряд із розширенням асортименту м’ясних напівфабрикатів і збільшенням кількості їх виробників, почастішали й випадки фальсифікації м'ясних продуктів. Враховуючи актуальність проблеми, виникла необхідність провести дослідження напівфабрикатів м'ясних, зокрема пельменів, для встановлення випадків фальсифікації та невідповідності інформації, зазначеної на упаковці товару. Дослідження проводили методом полімеразно-ланцюгової реакції у режимі реального часу (ПЛР-РЧ) на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Об’єктом випробувань були напівфабрикати м’ясні в тістовій оболонці (пельмені) різних українських виробників. У ході досліджень встановлено, що 30% досліджених проб пельменів фальсифіковано, а інформація, зазначена на упаковці, не відповідає їх складу. Найчастіше фальсифікація м’ясних виробів здійснюється за рахунок внесення до рецептури курятини (20%), тоді як за рахунок свинини та яловичини цей відсоток досягає 10%. У результаті проведених досліджень доведено, що виробниками з 12 областей України здійснюється фальсифікація м’ясних продуктів (пельменів) одночасно за одним або декількома показниками, що може свідчити про недостатній контроль м’ясопереробних підприємств і недосконалість законодавчої системи з питання фальсифікації харчових продуктів. Отримані результати досліджень свідчать про необхідність здійснення періодичного контролю виробництва м’ясних продуктів і вдосконалення законодавчої бази щодо питання їх фальсифікації.

Посилання

Ampaporn, K., Phasuk, Y., & Duangjind, M. (2021). Droplet digital polymerase chain reaction assay for identifying and quantifying pork products. Animal Science Journal, 92 (1), e13595. doi:10.1111/asj.13595. [in English].

El-Razik, K., Ata, N. S., Arafa, A., Younes, A. M., & Elnaga, A. (2019). Meat Adulteration. Food Science and Technology (Campinas), 39 (1), 166-172. https://www.researchgate.net/publication/334208258_Meat_Adulteration_2019. [in English].

Haidei, O. S., Balanchuk, I. S., & Tyshkivska, N. V. (2018). Problema falsyfikatsii m’iasnykh produktiv v Ukraini [The problem of falsification of meat products in Ukraine]. Naukovyi visnyk veterynarnoi medytsyny [Scientific journal of veterinary medicine], 1, 5-11. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvvm_2018_1_3. [in Ukrainian].

Kumar, Y., & Narsaiah, K. (2021). Rapid point-of-care testing methods/devices for meat species identification. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20 (1), 900-923. doi:10.1111/1541-4337.12674. [in English].

Makenova, S. O., & Oliinyk, N. M. (2017). Suchasnyi stan kharchovoi promyslovosti u Khersonskii oblasti [The current state of the food industry in the Kherson region]. Rozvytok finansovo-ekonomichnoho stanovyshcha na riznykh rivniakh upravlinnia: materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf. beresen 24-25 [Development of the financial and economic situation at different levels of management: 2017: International science and practice conference, March 24-25] Dnipro: NO Perspektyva, 74-77. [in Ukrainian].

Oleksiienko, I., Haidei, O., Kyivska, H., & Krushelnytska, O. (2020). Metodyka vyiavlennia falsyfikatsii miasnykh produktiv (ohliadova stattia) [Methods of detection of falsification of meat products (review article)]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsiaonalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S.Z. Gzhytskoho [Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies], 22 (98), 108-112. (Seriia: Veterynarni nauky [Series: Veterinary Sciences]). doi:10.32718/nvlvet9819. [in Ukrainian].

Oliinyk, N. M., Tarasiuk, A. V., Makarenko, S. M., & Kotyk, O. A. (2019). Problemy ta perspektyvy rozvytku rynku zamorozhenykh napivfabrykativ [Problems and prospects for the development of the market of frozen semi-finished products]. Pidpryiemnytstvo i torhivlia [Entrepreneurship and trade], 24, 127-131. doi:10.36477/2522-1256-2019-24-19. [in Ukrainian].

Omran, G. A., Tolba, A. O., El-Sharkawy, E. E. El-D., Abdel-Aziz, D. M., & Ahmed, H. Y. (2019). Species DNA-based identification for detection of processed meat adulteration: is there a role of human short tandem repeats (STRs). Egyptian Journal of Forensic Sciences, 9 (15). doi:10.1186/s41935-019-0121-y. [in English].

Pereira, P. M., & Vicente, A. F. (2013). Meat nutritional composition and nutritive role in the human diet. Meat science, 93(3), 586-592. doi:10.1016/j.meatsci.2012.09.018. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2022-10-29

Номер

Розділ

Якість продукції