Ефективність використання активних дріжджів у годівлі птиці та їх вплив на якісні показники яєць

Автор(и)

  • O. S. Orishchuk Candidate of Agricultural Sciences, Associated Professor Dnipro State Agrarian and Economic University , кандидат сільськогосподарських наук, доцент Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Ключові слова:

кури, комбікорм, амінокислотний склад Saccharomy cescerevisiae, продуктивність

Анотація

Наведено результати дослідження впливу активних дріжджів Saccharomy cescerevisiae на
продуктивність та морфологічні показники яєць курей-несучок кросу "NOVOgen brown". За весь період
науково-господарського досліду від курей дослідних груп порівняно з контрольною одержано яєць на
3,7–6,6% більше. Витрати корму на 10 шт. у дослідних групах виявились на 5,1–7,9% меншими порівняно з
аналогами контрольної групи. Експериментально нами встановлено, що в активних дріжджах міститься
сирого протеїну 46,77 та 41,64%, на небілковий азот припадало 5,13%, вміст сирого жиру становив 2,96%,
рівень обмінної енергії у 1 кг активних дріжджів – 1,097 МДж. Амінокислотний склад активних дріжджів
характеризувався перевагою замінних амінокислот, таких як глютамінова кислота (14,5 %), аспарагінова
кислота (8,09 %) та незамінних – лейцин (9,2 %), лізин (8,9 %), фенілаланін (8,63 %), ізолейцин (5,6 %),
треонін (5,5 %) та серин (5,3 %). Високий рівень глютамінової кислоти в дріжджах покращує смакові якості
корму, що в результаті призвело до підвищення апетиту та кращому поїданню комбікорму.

Завантаження

Опубліковано

2020-03-10

Номер

Розділ

Годівля