Вплив про- і пребіотиків та деяких антибактеріальних препаратів на якість м’яса курчат-бройлерів
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2020.01.022Ключові слова:
курчата-бройлери, пребіотики, пробіотики, антибіотики, якістьАнотація
Досліджено вплив кормової добавки (КД) “Пробікс” та фармазину і тилоциклінвету на токсичність м’яса курчат-бройлерів. Курчат-бройлерів сформували в одну дослідну та одну контрольну групи (по 5 курчат у кожній). Курчата контрольної групи отримували основний раціон. У корм вносили КД з розрахунку 600 г/т корму з 5-ї по 27-у добу та 300 г/т − з 28-ї по 42-у. Антибактеріальні препарати застосовували з водою у кількості 1 г на 1 дм3 води. За умови застосування КД “Пробікс” м’ясо було не токсичне, відносна біологічна цінність збільшилась на 2,58% порівняно з контролем, що свідчить про відсутність негативного впливу КД на даний показник. М’ясо курчат-бройлерів за умови застосування тилоциклінвету і фармазину було слаботоксичним. Встановлено, що тилоциклінвет має вищу кумуляцію у червоних м’язах, а фармазин – у білих. У дослідній групі курчат-бройлерів, що отримувала тилоциклінвет під час дослідження червоних м’язів встановлено загибель 14% інфузорій, активних та рухливих було 16%, з неприродніми рухами – 70%, пригніченості росту та патологічних змін форми не було виявлено. Під час дослідження білих м'язів курчат-бройлерів дослідної групи, що отримувала фармазин загибель культури Tetrahymena pyriformis становила 20 %, рухливих та активних інфузорій було 6%, загальмування рухів виявлено у 72% особин, патологічні зміни форм – до 2%, пригніченості росту культури не було виявлено. За умови застосування тилоциклінвету і фармазину в кінці періоду каренції м’ясо курчат-бройлерів знизило відносну біологічну цінність більш ніж на 50%. Метод з використанням Tetrahymena pyriformis дозволить швидко оцінити якість м’яса та в майбутньому обмежити використання антибіотиків у галузі птахівництва.Посилання
Bai, W. K., Zhang, F. J., He, T. J., Su, P. W., Ying, X. Z., Zhang, L. L., Wang, T. (2016). Dietary Probiotic Bacillus subtilis Strain fmbj Increases Antioxidant Capacity and Oxidative Stability of Chicken Breast Meat during Storage. Plos One. 11(12).
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0167339
Bayer, E.V., Novozhitskaya, Yu.N., Shevchenko,L.B., Mykhalska, V.M. (2017). Monitoring of residues of veterinary preparations in food products. Ukrainian Journal of Ecology. 7 (3). 251-257.
https://doi.org/10.15421/2017_76
Bednarczyk, M., Stadnicka, K., Kozlowska, I., Abiuso, C., Tavaniello, S., Dankowiakowska, A., Maiorano, G. (2016). Influence of different prebiotics and mode of their administration on broiler chicken performance. Animal. 10(8). 1271-1279.
https://doi.org/10.1017/S1751731116000173
Gadde, U., Oh, S. T., Lee, Y. S., Davis, E., Zimmerman, N., Rehberger, T., Lillehoj, H. S. (2017). The Effects of Direct-fed Microbial Supplementation, as an Alternative to Antibiotics, on Growth Performance, Intestinal Immune Status, and Epithelial Barrier Gene Expression in Broiler Chickens. Probiotics and Antimicrobial Proteins. 9(4). 397-405.
https://doi.org/10.1007/s12602-017-9275-9
Ghareeb, K., Konig, K., Awad, W. A., Zebeli, Q., Bohm, J. (2015). The impact of a microbial feed supplement on small intestine integrity and oxidative stress biomarker in broiler chickens. Avian Biology Research. 8(3). 185-189.
https://doi.org/10.3184/175815515X14370602583030
Hengl, B., Didara, M., Pavic, M., Lilic, S., Speranda, M. (2017). Antioxidative status and meat sensory quality of broiler chicken fed with extract (r) and zeolite dietary supplementation. Pakistan Journal of Agricultural Sciences. 54(4). 897-902.
https://doi.org/10.21162/PAKJAS/17.4153
Iakubchak, O.N., Zabarna, I.V., Taran, T.V. (2017). Effect of Farmazin® and Tilocyclinvet® on microbiological, chemical, and microscopic characteristics of slaughtering products of broiler chickens. Ukrainian Journal of Ecology. 7(4). 125-133.
https://doi.org/10.15421/2017_95
Lee, K. W., Kim, J. S., Oh, S. T., Kang, C. W., & An, B. K. (2015). Effects of Dietary Sanguinarine on Growth Performance, Relative Organ Weight, Cecal Microflora, Serum Cholesterol Level and Meat Quality in Broiler Chickens. Journal of Poultry Science. 52(1). 15-22. https://doi.org/10.2141/jpsa.0140073
Lee, K. W., Lee, K. C., Kim, G. H., Kim, J. H., Yeon, J. S., Cho, S. B., Kim, S. K. (2016). Effects of Dietary Fermented Garlic on the Growth Performance, Relative Organ Weights, Intestinal Morphology, Cecal Microflora and Serum Characteristics of Broiler Chickens. Brazilian Journal of Poultry Science. 18(3). 511-517.
https://doi.org/10.1590/1806-9061-2016-0242
Li, H. L., Zhao, P. Y., Lei, Y., Hossain, M. M., Kim, I. H. (2015). Phytoncide, phytogenic feed additive as an alternative to conventional antibiotics, improved growth performance and decreased excreta gas emission without adverse effect on meat quality in broiler chickens. Livestock Science. 181. 1-6.
https://doi.org/10.1016/j.livsci.2015.10.001
Park, Y. H., Hamidon, F., Rajangan, C., Soh, K. P., Gan, C. Y., Lim, T. S., Liong, M.T. (2016). Application of Probiotics for the Production of Safe and Highquality Poultry Meat. Korean Journal for Food Science of Animal Resources. 36(5). 567-576.
https://doi.org/10.5851/kosfa.2016.36.5.567
Yakubchak, O.M., Zabarna, I.V., Taran, T.V., Prosaniy, S.B., Holovko N.P. (2018). Indicators of broiler chickens' slaughter after Pharmazin® and Tilotsiklinvet®. Ukrainian Journal of Ecology. 8(1). 649-653. https://doi.org/10.15421/2018_262
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).