Біологічні особливості цесарок та вимоги до їх утримання

Автор(и)

  • V.M. Poliakovskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V.M. Mykhalska Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • L.V. Shevchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • М.S. Gruntkovskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2020.11-12.022

Ключові слова:

цесарки, яйця, біологічні особливості, способи утримання

Анотація

У даній статті розкриті біологічні особливості цесарок та способи їх утримання. Цесарок розводять для виробництва дієтичного м’яса, високоякісних яєць, а також для боротьби із шкідниками сільськогосподарських культур: слимаками, комахами, у тому числі колорадським жуком. Основним напрямом вирощування цесарок є м’ясний, за виходом м’яса цесарки не поступаються курям. За смаковими характеристиками м’ясо цесарок нагадує дичину, але воно більш ніжне, соковите і не волокнисте. Цесарки мають горизонтально поставлений тулуб овальної форми, коротку шию, велику голову з міцним наростом у ділянці гребеня, короткий, опущений донизу хвіст. Цесарки невибагливі, легко акліматизуються до будь-яких природно-кліматичних умов. До недоліків цього виду птиці можна віднести погано розвинений інстинкт насиджування та агресивність під час відлову. З віком агресивність цесарок збільшується. Ця птиця також відома тим, що видає неприємні пронизливі звуки, через що її іноді відмовляються розводити. При утриманні цесарок слід мати на увазі, що домашні цесарки успадкували від диких здатність добре літати. Вони рухливі, полохливі, неохоче йдуть у гнізда і часто відкладають яйця в прихованих, затишних місцях. Після ізоляції самців із стада самки здатні відкладати запліднені яйця понад 10 діб. Цей вид птахів досить добре акліматизується і проявляє достатньо високу яєчну продуктивність за різних способів утримання. Найбільш поширеним є вигульний спосіб, який передбачає утримання цесарок у денний час на пасовищі, а в нічний період – у приміщеннях. Утримання на підлозі (на глибокій підстилці) використовують, коли немає можливості надавати птиці моціон. Клітковий спосіб дозволяє підвищити коефіцієнт корисного використання виробничої площі, знизити витрати корму на 15 %, максимально механізувати технологічні процеси у пташнику.

Посилання

Abdul-Rahman, I.I., Angsongna, C.B. and Baba, H. (2019). Guinea fowl (Numida meliagris) value chain: preferences and constraints of consumers. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 19(2), 14393-14414. [in English].

https://doi.org/10.18697/ajfand.85.17335

Avornyo, F. K., Salifu, S., Panyan, E. K., Al-Hassan, B. I., Ahiagbe, M. and Yeboah, F. (2016). Characteristics of guinea fowl production systems in northern Ghana. A baseline study of 20 districts in northern Ghana. Livestock Research for Rural Development, 28, 134. [in English].

Baeza, E., Juin, H., Rebours, G., Constantin, P., Marche, G. and Leterrier, C. (2001). Effect of genotype, sex and rearing temperature on carcase and meat quality of guinea fowl. British Poultry Science, 42 (4), 470-476. https://doi.org/10.1080/00071660120070640

Bawej, M., Kokoszyński, D. and Bernacki, Z. (2012). Evaluation of genetic similarity between white and grey varieties of guinea fowl (Numida meleagris). Journal of Central European Agriculture, 13 (4), 654-661. https://doi.org/10.5513/JCEA01/13.4.1106

Kokoszyński, D., Bernacki, Z., Korytkowska, H., Wilkanowska, A. & Piotrowska, K. (2011). Еffect of age and sex on slaughter value of guinea fowl (Numida meleagris). Journal of Central European Agriculture, 12 (2), 255-266. https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.2.907

Le Roy, N., Combes-Soia, L., Brionne, A., Labas, V., Rodriguez-Navarro, A. B., Hincke, M. T., Nys, Y. and Gautron, J. (2019). Guinea fowl eggshell quantitative proteomics yield new findings related to its unique structural characteristics and superior mechanical properties. Journal of Proteomics. 209. 103511. 1874-3919. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2019.103511

Sakhatskyi, M. I., Ibatullin, I. I., Poliakovskyi, V. M., Mykhalska, V. M., Kryvenok, M. Ya. and Chepil, L. V. (2020). Utrymannia i hihiiena tvaryn. Utrymannia ptytsi. Ch.1. Navchalnyi posibnyk. [Keeping and hygiene of animals. Poultry keeping. Part 1 Tutorial] K.: Vyd-vo FOP "Iamchynskyi O.", 330. [in Ukrainian].

Christev, C., Nickolova, M., Penkov, D., Ivanova, R., Abadjieva, D. and Grigorova, S. (2011). Investigation of the effect of tribulus terrestris extract on the main biochemical and haematological indices of the blood in guinea fowls (Numida meleagris). Journal of Central European Agriculture, 12 (1), 16-26. https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.1.875

Завантаження

Номер

Розділ

Технологія