Біологічні особливості цесарок та вимоги до їх утримання
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2020.11-12.022Ключові слова:
цесарки, яйця, біологічні особливості, способи утриманняАнотація
У даній статті розкриті біологічні особливості цесарок та способи їх утримання. Цесарок розводять для виробництва дієтичного м’яса, високоякісних яєць, а також для боротьби із шкідниками сільськогосподарських культур: слимаками, комахами, у тому числі колорадським жуком. Основним напрямом вирощування цесарок є м’ясний, за виходом м’яса цесарки не поступаються курям. За смаковими характеристиками м’ясо цесарок нагадує дичину, але воно більш ніжне, соковите і не волокнисте. Цесарки мають горизонтально поставлений тулуб овальної форми, коротку шию, велику голову з міцним наростом у ділянці гребеня, короткий, опущений донизу хвіст. Цесарки невибагливі, легко акліматизуються до будь-яких природно-кліматичних умов. До недоліків цього виду птиці можна віднести погано розвинений інстинкт насиджування та агресивність під час відлову. З віком агресивність цесарок збільшується. Ця птиця також відома тим, що видає неприємні пронизливі звуки, через що її іноді відмовляються розводити. При утриманні цесарок слід мати на увазі, що домашні цесарки успадкували від диких здатність добре літати. Вони рухливі, полохливі, неохоче йдуть у гнізда і часто відкладають яйця в прихованих, затишних місцях. Після ізоляції самців із стада самки здатні відкладати запліднені яйця понад 10 діб. Цей вид птахів досить добре акліматизується і проявляє достатньо високу яєчну продуктивність за різних способів утримання. Найбільш поширеним є вигульний спосіб, який передбачає утримання цесарок у денний час на пасовищі, а в нічний період – у приміщеннях. Утримання на підлозі (на глибокій підстилці) використовують, коли немає можливості надавати птиці моціон. Клітковий спосіб дозволяє підвищити коефіцієнт корисного використання виробничої площі, знизити витрати корму на 15 %, максимально механізувати технологічні процеси у пташнику.Посилання
Abdul-Rahman, I.I., Angsongna, C.B. and Baba, H. (2019). Guinea fowl (Numida meliagris) value chain: preferences and constraints of consumers. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 19(2), 14393-14414. [in English].
https://doi.org/10.18697/ajfand.85.17335
Avornyo, F. K., Salifu, S., Panyan, E. K., Al-Hassan, B. I., Ahiagbe, M. and Yeboah, F. (2016). Characteristics of guinea fowl production systems in northern Ghana. A baseline study of 20 districts in northern Ghana. Livestock Research for Rural Development, 28, 134. [in English].
Baeza, E., Juin, H., Rebours, G., Constantin, P., Marche, G. and Leterrier, C. (2001). Effect of genotype, sex and rearing temperature on carcase and meat quality of guinea fowl. British Poultry Science, 42 (4), 470-476. https://doi.org/10.1080/00071660120070640
Bawej, M., Kokoszyński, D. and Bernacki, Z. (2012). Evaluation of genetic similarity between white and grey varieties of guinea fowl (Numida meleagris). Journal of Central European Agriculture, 13 (4), 654-661. https://doi.org/10.5513/JCEA01/13.4.1106
Kokoszyński, D., Bernacki, Z., Korytkowska, H., Wilkanowska, A. & Piotrowska, K. (2011). Еffect of age and sex on slaughter value of guinea fowl (Numida meleagris). Journal of Central European Agriculture, 12 (2), 255-266. https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.2.907
Le Roy, N., Combes-Soia, L., Brionne, A., Labas, V., Rodriguez-Navarro, A. B., Hincke, M. T., Nys, Y. and Gautron, J. (2019). Guinea fowl eggshell quantitative proteomics yield new findings related to its unique structural characteristics and superior mechanical properties. Journal of Proteomics. 209. 103511. 1874-3919. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2019.103511
Sakhatskyi, M. I., Ibatullin, I. I., Poliakovskyi, V. M., Mykhalska, V. M., Kryvenok, M. Ya. and Chepil, L. V. (2020). Utrymannia i hihiiena tvaryn. Utrymannia ptytsi. Ch.1. Navchalnyi posibnyk. [Keeping and hygiene of animals. Poultry keeping. Part 1 Tutorial] K.: Vyd-vo FOP "Iamchynskyi O.", 330. [in Ukrainian].
Christev, C., Nickolova, M., Penkov, D., Ivanova, R., Abadjieva, D. and Grigorova, S. (2011). Investigation of the effect of tribulus terrestris extract on the main biochemical and haematological indices of the blood in guinea fowls (Numida meleagris). Journal of Central European Agriculture, 12 (1), 16-26. https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.1.875
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).